supernova logo

 

Turska je zemlja sa 7.200 kilometara dugom obalom, pa nije iznenađenje što je milioni turista iz celog sveta posećuju svake godine kako bi mogli da uživaju u vrhunskoj mešavini kulture, istorije i plaža zanosne lepote. Duž osunčane obale, mirna i kristalno čista voda pribija se uz okupan pesak, a skriveni zalivi i pećine nalaze se na svakom koraku, čuvajući mnoga arheološka blaga, svojevrsne svedoke drevnih civilizacija.

U Turskoj postoji preko 450 plaža koje nose titulu Plave zastavice, a u njihovoj pozadini poređani su luksuzni hoteli i resorti sa 5 zvezdica, ali i mnogobrojna mala, idilična sela, iznad kojih se uzdižu planine sa čudesnim borovim šumama.

Kako odabrati idealno mesto za letovanje u Turskoj koje ima najlepše plaže? Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, ali ako volite kupanje, pre nego što rezervišete aranžman za Tursku, savetujemo vam da istražite na internetu i sigurno ćete pronaći svoj mali komad raja. A u ovom tekstu Supernova Travel vas upoznaje sa nekim od najlepših turskih plaža koje inspirišu svakog ko voli kupanje i uživanje na toplom mediteranskom suncu. Pročitajte.

 

Plava laguna, Oludeniz

Blizu mesta gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, u sklopu zaštićenog Nacionalnog parka, nalazi se Plava laguna Oludeniza, najpoznatija bela peščana plaža Turske, a po mnogima i jedna od najlepših plaža na istočnom Mediteranu, pa i na čitavom svetu.

Prizor mora koje obasjano suncem svetluca u najrazličitijim nijansama tirkizne boje, toliko je živopisan da deluje potpuno nestvarno, dok planina Babadag koja se nalazi u pozadini Plave lagune štiti mesto od vetrova, pa je voda mirna i idealna za sve plivače i neplivače. Planina predstavlja savršenu početnu stanicu za stotine hiljada ljubitelja paraglajdinga koji u potrazi za vrhunskom adrenalinskom avanturom posećuju ovo mesto svake godine.

 

Plaža Kabak, Fetije

Smeštena oko 25 kilometara južno od Oludeniz-a, plaža Kabak se nalazi u veličanstvenoj maloj uvali sa peskom upečatljive bele boje i kristalnim morem najlepših tirkiznih nijansi, bez bilo kakvih sadržaja koji bi mogli da vam remete mir.

Zaliv je oblika polumeseca, sa tri strane okružen bujnim borovim šumam, sakriven i izolovan od masovnog turizma. Ovo mesto jedinstvene lepote posećuju uglavnom ljubitelji prirode i planinari koji prate Likijski put. Likijski put, jedna od najvećih planinarskih staza na svetu, vijuga duž prelepe tirkizne obale Likijskog poluostrva prolazeći iznad stotina plaža sa plavom zastavicom.

Plaža je udaljena oko pola sata hoda od istoimenog sela Kabak i do nje vodi strma, opasna staza, ali zbog slikovitog okruženja i apsolutnog mira koji vam može pružiti, sav trud se itekako isplati.

 

Plaža Kleopatra, Alanja

Kombinacija prirodnih lepota i odličnih turističkih sadržaja čini plažu Kleopatra u Alanji jednom od najboljih plaža turske rivijere. Na 2,5 km dugoj obali od finog belog peska nalaze se razne prodavnice, kafići, barovi i restorani. Vode Mediterana ovde su plitke i prozirno čiste, pa su idealne za sve kupače i ljubitelje vodenih sportova.

U blizini su i hotelski kompleksi visoke kategorije, pa možete pronaći vrhunski smeštaj na samo nekoliko minuta šetnje od plaže. Plaža Kleopatra je, zbog svoje čistoće i uređenosti, takođe nosilac plave zastavice.

 

Plaža Patara, Gelemiš

Protežući se duž Tirkizne obale Likijskog poluostrva, jednog od najlepših priobalnih područja u Sredozemlju, ova veličanstvena, 18 km duga plaža predstavlja istinski raj za ljubitelje prirode, sa visokim krečnjačkim vrhovima, peščanim dinama koje su kao izvajane i dobro očuvanim arheološkim ostacima drevnog likijskog grada Patare, po kome je i dobila ime. Sve ovo predstavlja najslikovitiju pozadinu moru obojenom u najlepše boje tirkiza.

Kao deo Nacionalnog parka, ovo područje je bogato pticama i prirodno je stanište Caretta caretta kornjača, ugružene vrste o kojoj se ovde posebno brine, i zbog koje je i sama plaža zatvorena za posetioce van letnje sezone, od oktobra do aprila. Patara je ne samo jedna od najdužih plaža Turske, već i jedna od najslikovitijih i najočuvanijih plaža na čitavom Mediteranu i trebalo bi je obići.

 

Plaža Cirali, Kemer

Oko sat vremena vožnje od Antalije i pola sata od Kemera, nalazi se još jedan skriveni dragulj turske rivijere – plaža Cirali okružena blistavim plavim vodama i spektakularnim planinskim pejzažima. Nedaleko od plaže nalaze se ruševine likijskog drevnog grada Olimposa, u podnožju planine Tahtali Dagi, iznad kojih se uzdižu večiti plamenovi Himere - iz planine izbija podzemni gas metan koji na površini gori, stvarajući prizor u koji je teško poverovati čak iako ga gledate sopstvenim očima.

Plaža Cirali, prekrivena šljunkom i duga oko 3 km, oduševiće sve ljubitelje kupanja, plivanja i istorije, i sve one ljude koji žele da se opuste u prekrasnom okruženju netaknute prirode.

 

Plaža Iztuzu, Dalijan

Iztuzu je preko 5 km duga peščana plaža smeštena 12 km od gradića Dalijan, između poznatih letovališta Fetije i Marmaris. Ova plaža je još jedno važno stanište Caretta caretta kornjača, a karakteristična je po mekanom pesku zlatne boje i plitkom, čistom moru, ali i po malim kioscima u kojima se služe najbolji turski čaj i turske palačinke gozleme.

Okružena deltom reke Dalijan sa jedne, i Sredozemnim morem sa druge strane, Iztuzu je jedna od najvećih turskih eko-plaža – idilično mesto za kupanje i relaksaciju na suncu, daleko od gužve koju prave turisti. Inače, turisti radije posećuju obližnju Blatnu banju i Vrela Sultanije, poznate po visokoj radioaktivnosti, nego plažu Iztuzu. Neravnomerni razvoj ovog područja samo je doprineo da priroda u delti reke ostane netaknuta, a atmosfera na plaži savršeno mirna.

 

Plaža Kaputaš, Kaš

Neposredno ispod priobalne magistrale koja povezuje turističke gradove Kaš i Kalkan, nalazi se plaža Kaputaš, jedno od najfotogeničnijih mesta u antalijskom područuju, sa zlatnim peskom i svetlucavim tirkiznim morem. Smeštena u kanjonu, plaža je prepoznatljiva po svom neobičnom ambijentu i uopšte ne čudi što se često nalazi na naslovnim stranama turističkih brošura.

Da biste došli do plaže moraćete da se spustite niz strme stepenice (ukupno 187 stepenika) uklesane u krečnjačku stenu, ali oni koji su je već posetili se kunu da je ovo mesto vredno svakog koraka. A pogled koji se pruža sa vrha i koji pada na plažu i dalje puca ka moru, oduzima dah i ne sme se propustiti.

 

Plaža Konjalti, Antalija

Jedna od glavnih plaža u Antaliji, Konjalti ima sve što je potrebno za jedan savršen dan na suncu. Protežući se između krečnjačkih litica i impozantnih padina planine Bej Daglari, ova plaža je prekrivena sitnim šljunkom i nudi obilje sadržaja za zabavu na vodi, sjajan pogled i turističke objekte svetske klase. Okolina je prepuna prodavnica, kafića i restorana, a obližnja promenada koja ide uz more je odlična za laganu večernju šetnju.

 

Dolina leptira, Fetije

Još jedno bajkovito mesto na čuvenom Likijskom putu koje ne treba preskočiti svakako je i zaliv Dolina Leptira. Turska je prava riznica prekrasnih plaža, ali je malo onih koje na takav način očaravaju sve posetioce kao što je to slučaj sa ovim savršenim malim zalivom. Plaža u zalivu je prekrivena najfinijim belim peskom i perfektno je mesto za vašu razglednicu iz Turske. Sa jedne strane Dolinu leptira dodiruje nestvarno bistro more boje safira, dok je sa druge strane oivičena strmim stenama, pa ceo prizor ne ostavlja ravnodušne ni najveće skeptike.

Kada teška srca odlučite da se odvojite od ovog predivnog mesta, u blizini možete istražiti čudesnu floru sa oko 150 retkih biljnih vrsta, a dok hodate najlepšim planinskim stazam možete videti više od 100 različitih vrsta leptirova, po kojima je zaliv i dobio ime. Do Doline leptira možete doći jedino brodićima i čamcima koji isplovljavaju iz pristaništa u Oludenizu.