supernova logo

 

Kada se pomene skijanje u Bosni i Hercegovini, većini su prva asocijacija Zimske olimpijske igre, koje su u ovoj zemlji održane sada već davne 1984. godine. Međutim, svaki spust niz najpoznatija skijališta Jahorina i Bjelašnica pravi je podsetnik da su ove planine bile i ostale olimpijsko zlato Balkana.

Idealna za početnike, ali i za vešte skijaše, skijališta u BiH su centri prave adrenalinske zabave i dobre energije. Kako se navodi u pojedinim britanskim medijima, Bosna i Hercegovina je savršena destinacija za skijanje u 2020. godini. Sa svojim skakaonicama, ski vrtićima i školama, sa preko 70 kilometara skijaških staza i nekoliko desetina ski liftova ova nama susedna zemlja zasigurno je odličan izbor za skijanje, pa ovakva preporuka uopšte ne iznenađuje.

Boravak u bilo kom zimskom centru BiH predstavlja pravu avanturu. Sve što je potrebno jeste da na vama omiljenoj planini u BiH izaberete jedan od mnogobrojnih hotela, pansiona, planinarskih domova i vikendica, i da krenete na skijašku pustolovinu koju ćete dugo pamtiti.

Supernova Travel Vam predstavlja vodič za skijanje u Bosni i Hercegovini. Pročitajte zbog čega broj turista iz godine u godinu raste i zašto bi i vi trebali da budete jedan od njih.

 

Jahorina

Planina Jahorina deo je Dinarskog planinskog lanca. Njen najviši vrh je Ogorjelica, smešten na 1.916 metara nadmorske visine. Sasvim je izvesno da je ovaj ski centar najpopularnije skijalište u BiH. Na samo 28 kilometara od Sarajeva i 12 kilometara od Pala, okupana u suncu i prekrivena snegom, ova planina privlači profesionalne skijaše i snoubordere, ali i sve one koji se tek uče i tek treba da savladaju veštine omiljenog zimskog sporta.

Jahorina je takođe omiljen izbor za porodično zimovanje, jer ima bogat sadržaj za decu. Sankanje, ski škole, ski vrtić i dve tjubing staze u dužini od 100 i 70 metara samo su neke od aktivnosti koje su namenjene mališanima.

Gostoprimstvo i toplina hotela na Jahorini učiniće vaš odmor na ovoj planini nezaboravnim. Možete izabrati smeštaj u samom centru, kao što je hotel Vučko ili smeštajni objekat iz koga možete da gledate direktno na skijašku stazu, poput hotela Lavina, a možete birati i hotele na svega stotinu metara udaljenosti od najbližeg ski lifta. Koju god smeštajnu jedinicu da odaberete jedna stvar je sigurna: bićete prezadovoljni komforom u kom uživate, počev od lepote prirode, preko udobnog smeštaja do preukusnih specijaliteta ovog kraja u svom tanjiru.

 

Skijanje na Jahorini

Od ukupno 17 staza dužine preko 40 kilometara, možete birati između skijanja na plavim, crnim i crvenim stazama, a verovatno je najveći izazov 2 kilometra duga crna staza „Olimpijski spust“, čiji se start nalazi na 1.873 metara nadmorske visine. Za manje sigurne, tu su i staze manjeg nagiba, mada ih vole i oni izuzetno vešti kad se užele laganog „krstarenja“ na snegu. Postoji i mogućnost noćnog skijanja na stazi Poljica do 21h. Sve staze nalaze se na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.890 metara.

Čak i kad nema dovoljno prirodnih padavina, snega na Jahorini ne nedostaje zahvaljujući najsavremenijem sistemu za osnežavanje. Ukupno sedam staza u dužini od oko 20 km pokriveno je topovima za veštačko osnežavanje.

Što se žičara i povezanosti staza tiče, ovaj zimski centar raspolaže sa 2 dvoseda i 2 šestoseda, 8 ski liftova i 2 dečija ski lifta. U ovoj sezoni 2019/2020. godine otvorena je i u rad puštena gondola sa čak 10 mesta, pa je čekanje u redu gotovo nezamislivo.

Cene ski pasa su pristupačne, a variraće u zavisnosti od toga koliko dana ostajete i da li boravite na planini u jeku sezone ili u predsezoni.

 

Čuvena žičara na Trebeviću

Na Jahorinu se jugoistočno od Sarajeva nadovezuje planina Trebević. Kao izuzetan turistički centar ova planina bila je prepoznatljiva po žičari dužine 1.700 metara koja je povezivala Trebević i grad Sarajevo još od maja 1959. godine. Devedesetih je u ratu oštećena, ali je danas ponovo u funkciji, te prevozi one nostalgične, ali i nove generacije. Žičara je svojevrstan, skoro romantičan beg iz gradske gužve u čarobnu prirodu Trebevića.

Mnoge Sarajlije biraju da baš na ovom izletištu provedu vikend sa decom, a nije retkost da pristižu gosti iz cele Bosne i Hercegovine, pa i iz Srbije, Crne Gore... Mir ovog krajolika možete započeti u udobnoj sobi hotela Pino Nature ili zalogajem hrskavog hleba u restoranu. Nakon dugih šetnji po snegu pravo opuštanje vas čeka u wellness centru ili bazenu.

Na Trebeviću nema skijanja, ali zato postoje odlične staze za bob i sankanje. One su izgrađene daleke 1982. godine zbog Zimskih olimpijskih igara. Smatra se da su u tom trenutku u svetu bile najsavremenije.

 

Bjelašnica

Na 32 kilometra od Sarajeva nalazi se još jedna olimpijska planina – Bjelašnica. Ne samo da je ski centar na ovoj planini najviši u BiH, već je meteorološka stanica na njenom vrhu (2.067 metara nadmorske visine) najviša stalno naseljena tačka u državi. Pejzaži planine na kojoj sneg ume da se zadrži i do letnjih meseci ostavljaju posetioce bez daha.

Velika ponuda apartmana i kuća za odmor i nestvarno lep krajolik učiniće da poželite svake zime da se ovde vratite.

 

Skijanje na Bjelašnici

Vrsni skijaši vole skijanje na Bjelašnici, jer im na raspolaganju stoji šest uređenih staza dugačkih skoro 10 kilometara. Za početnike tu je plava staza „Kolijevka“ duga 3.200 metara, za one malo spretnije i spremnije postoje četiri crvene staze, a tu je i jedna crna za najhrabrije skijaše u dužini od 3.100 metara. Zahvaljujući odličnoj rasveti, na ovoj planini može da se skija i noću, i to do 21h. Osvetljena staza je duga oko 750 metara i ima umereno blagi nagib.

Ski centar ima čak 37 topova za veštačko osneživanje, što omogućava nesmetano skijanje čak pet meseci – od novembra do aprila. Pored četiri ski lifta, tu su i tri žičare – šestosed, četvorosed i dvosed – koje vode skijaše na start svih staza. Deluje prosto neverovatno da za samo 11 minuta možete stići od najniže tačke ski centra do vrha planine.

Kompletnu ski opremu moguće je iznajmiti brzo i lako, u blizini staza i žičara. U ski servisu za pristupačnu cenu obrađuju, premazuju i oštre skije, tako da skijašu ostaje samo da se prepusti adrenalinu i uživanju.

 

Vlašić

Strmo iznad Travnika i doline reke Lašve uzdiže se planina Vlašić. Podjednako dobar izbor za aktivan porodični odmor u letnjem i zimskom periodu, ona predstavlja pravi biser srednje Bosne. Najviši vrh je Paljenik i nalazi se na 1.943 metara nadmorske visine.

U zimskim mesecima turisti najradije odlaze u mesto Babatovac, koje predstavlja simpatičan spoj raskoša i jednostavnosti i skromnosti. Luksuzni hoteli i šarmantne vikendice na nadmorskoj visini od 1.260 metara obećavaju divan odmor turistima svih novčanih mogućnosti.

Ovo pitomo mestašce poznato je po 90 m visokoj skakaonici na kojoj su se nekad takmičili najbolji svetski skakači na skijama, a danas je neupotrebljiva i čeka na rekonstrukciju. Vlašić je, podrazumeva se, jedna od planina na kojoj su se takmičili zimski olimpijci 1984. godine.

 

Skijanje na Vlašiću

Skijaši na Vlašiću mogu uživati na više od 10 kilometara uređenih skijaških staza. Za početnike postoje dve plave staze, a za smelije i naprednije postoje dve srednje teške crvene. Najduža pustolovina na skijama počinje upravo u Babanovcu, a završava u Markovcu nakon 3.800 metara. Izuzev ove, sve ostale staze na Vlašiću odgovaraće rekreativcima, dok je za Markovac ipak potrebno više pređenih kilometara na snegu.

Sredom, petkom i subotom avanturisti se mogu upustiti i u noćno skijanje na Vlašiću, pod reflektorima. Najkasnije zadržavanje na stazi je do 21h i 30.

Na Vlašiću postoji 6 ski liftova, od kojih su dva baby ski liftovi, namenjeni za prevoz početnika i dece. Najveći kapacitet ima dupli ski lift "Babanovac", koji može da preveze 2.100 skijaša po satu.

Iznajmljivanje ski opreme dostupno je i pristupačno na nekoliko mesta uz staze. Postoje i ski servisi, kao i škole skijanja u kojima se možete izveštiti u tehnikama ovog uzbudljivog sporta. Nakon toga je lako otisnuti se u snežnu pustolovinu.