supernova logo

 

Bugarska je zemlja čije planine pružaju jedinstveno uživanje na snegu i u zimski sportovima, i iz godine u godinu sve je popularnija destinacija za zimovanje. Njena glavna skijališta Bansko i Borovec su smeštena na nadmorskoj visini većoj od 2.500 m, pa ih odlikuje velika količina snežnih padavina koje se na najvišim vrhovima zadržavaju sve do početka juna. Osim toga, savremeni sistemi za veštačko osnežavanje garantuju skijanje tokom cele, produžene sezone.

Skijališta Bugarske su savršena kako za početnike tako i za one koji skijaju na veoma zahtevnim ski stazama, za snoubordere, ljubitelje nordijskog skijanja i za fristajlere. Kada na sve ovo dodate i pristupačne cene i prelepe zimske pejzaže, nije ni čudo što ova balkanska zemlja sve više privlači kako evropske fanove, tako i skijaše iz drugih krajeva sveta.

Ako volite odmor na planini i skijanje, zimovanje u Bugarskoj je opcija koju definitivno treba da uzmete u obzir. Ovde vam je na raspolaganju oko 250 km ski staza, a skijališta su podržana sa blizu 90 moderno opremljenih žičara za prevoz skijaša. Tu su takođe i topovi za osnežavanje ski-staza. Plus, u najvećim skijalištima hoteli poslednjih godina niču kao pečurke, pa je ponuda smeštaja za Bansko, Borovec ili Pamporovo vrhunska. Supernova Travel Vam predstavlja vodič za skijanje u Bugarskoj. Pročitajte.

 

Skijaški centar Pamporovo

Skijalište Pamporovo se nalazi u blizini grada Čepelare, na krajnjem jugu Bugarske, 85 km od Plovdiva i 240 km od Sofije. Turistički centar smešten je na 1.650m nadmorske visine na Rodopima, a iznad odmarališta uzdiže se planinski vrh Snejanka (1.926m).

Pamporovo je najsunčanije planinsko odmaralište u Bugarskoj. Zima je ovde blaga, a broj sunčanih dana tokom zimske sezone od decembra do maja je oko 120. Ski staze su prekrivene prirodnim snegom tokom cele ski sezone koja traje od decembra do aprila. Nahladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom vazduha od -3°C.

Od sezone 2016/17 skijališta Pamporovo i Meči Čal međusobno su spojena i tako je formiran jedan veliki ski-centar koji nosi naziv Pamporovo-Meči Čal. Ove dve skijaške zone povezane su autobuskim linijama na kojima saobraćaju popularni ski mini busevi sa polascima na svakih 15 minuta.

Osim skijaških sadržaja, ovaj zimski centar nudi i odlične smeštajne mogućnosti.

 

Skijanje u Pamporovu

U Pamporovu postoji 17 ski-staza sa ukupnom dužinom od 37 km, a za alpsko skijanje i snoubording fanovima je na raspolaganju 29,6 km uređenih pisti. Staze su povezane sistemom žičara koji raspolaže sa 14 ski liftova.

Skijaška zona obuhvata područje na nadmorskoj visini između 1.620 i 1.926 m. Zona zimskih sportova je čarobna, i nudi ski staze za sve uzraste i nivoe, a Pamporovo je posebno poznato po savršenim stazama za početnike i poluprofesionalce. Najizazovnija i najteža ski staza popularno nazvana „Zid“ je namenjena isključivo profesionalcima. Skijašima se posebno sviđa zato što je osvetljena i otvorena do 22 h, pa u svojoj ekstremnoj avanturi mogu da uživaju i noću.

Skijalište Pamporovo je poslednjih godina modernizovano i danas se može pohvaliti novim vrhunskim sistemom za veštački sneg sa novih 80 topova koji pokrivaju 90% svih ski staza, a otvorena je i nova staza dužine 3.740 m, kao i novi ski lift šestosed. Čekanje u redu na žičarama u Pamporovu je retkost, jer novi sistem poznate austrijske kompanije „Axess“ je u stanju da preveze do 13.000 osoba na sat.

Za snoubordere i fristajlere postoji nova half pipe staza dužine 100 m. Staza je osvetljena LED reflektorima tokom noći i u potpunosti zaokružuje magiju koju Pamporovo nudi ljubiteljima ovih zimskih disciplina.

Sve ski staze su obezbeđene i održavaju se u veoma dobrom stanju. Više od 100 kvalifikovanih ski instruktora koji govore različite jezike uvek su tu kako bi podučili početnike u skijanju i snoubordingu.

Iznajmljivanje ski opreme je dostupno i blizu je ski staza i žičara, tako da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno – iznajmljivanje opreme, kupovinu ski pasa i pomoć instruktora skijanja.

Najzad, Pamporovo je pravi raj za sve koji vole nordijsko skijanje. Postoje tri velike nordijske staze koje se protežu kroz prelepe šumske predele Rodopskih planina ukupnom dužinom od preko 30 km.

 

Borovec

Borovec je planinski turistički centar na jugu Bugarske, smešten na severnim padinama planine Rila, u grotlu starih borovih šuma, ispod vrha Musala (2.925m), najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu. Poslednjih godina razvio se u moderno skijalište i zimski centar sa luksuznim hotelima, restoranima, tavernama, barovima, noćnim klubovima i odličnim izborom ski staza. Uslovi za sve vrste zimskih sportova ne zaostaju u odnosu na ponudu u čuvenim alpskim skijalištima.

Iako je smešten na obroncima najviše bugarske planine, na 1.350 metara nadmorske visine, turistički centar Borovec je pristupačan i do njega se može lako doći. Nalazi se na svega 12 km od grada Samokov, 72 km od Sofije i 126 km od Plovdiva.

Planina Rila je prekrivena snegom od decembra do kraja maja, što omogućava maksimalno trajanje skijaške sezone. Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom -3,8 °C.

 

Skijalište Borovec

Borovec nudi 58 km staza za skijanje i snoubording, povezanih sa 12 žičara. Tereni za nordijsko skijanje su ukupne dužine 35 km. Ukupno, Borovec ima 24 ski-staze, pogodne za alpske i nordijske discipline – od slaloma i veleslalom, preko snoubordinga i fristajlinga, pa do nordijskog biatlona i ski skokova. Noćno skijanje na Borovecu je dostupno na stazi preko puta hotela Rila, svakim danom od 17 do 22 časa. Ski skakaonica se nalazi u centralnom delu skijaške zone.

Skijalište je podeljeno na tri zone:

Ski centar Sitnjakovo,
ski centar Jastrebec
ski centar Markujik.

Mada su sve staze uređene i obeležene, najbolje staze ima ski centar Jastrebec, na kojima se tokom zimske sezone organizuju i mnoga internacionalna skijaška takmičenja i ski-kupovi.

Postoje ski staze različitog nivoa težine, pa je zato ovo skijalište pogodno kako za početnike tako i za one koji već skijaju, ali i za profesionalce. Sve staze su projektovane u skladu sa standardima Međunarodne skijaške federacije. Borovec nudi i odlične škole skijanja i snoubordinga, a obuku vrši 150 profesionalnih instruktora skijanja sa kojima se možete sporazumeti na različitim jezicima.

 

Bansko

Bansko je najpopularniji zimski centar u Bugarskoj i najveće bugarsko skijalište sa najdužim ski stazama i nabogatijom turističkom tradicijom. Gradić Bansko smešten je na planinskim padinama Pirina, na jugozapadu Bugarske. Nalazi se na 6 km od grada Razlog i 160 km od bugarske prestonice Sofije, okružen prirodnim lepotama Nacionalnog parka Pirin. Ima razvijenu turističku infrastrukturu, a uslovi za skijanje i snoubording su odlični.

Osim što je pogodno za sve vrste zimskih sportova , najpopularnije bugarsko zimovalište je poznato i po jedinstvenoj istoriji i arhitekturi starog i novog dela grada, pa će se svakako dopasti i svim turistima koji vole da istražuju kulturno-istorijske znamenitosti.

Veliki broj hotela različitih kategorija i sa različitim cenama smeštaja dostupni su za buking, od onih jeftinijih - pa do spa i wellness hotela sa 4 i 5 zvezdica. Što se tiče aktivnosti nakon skijanja – Bansko nudi veliki broj barova i tradicionalnih restorana poznatih kao „mehane“, a i ljubitelji noćnog provoda neće ostati uskraćeni.

Poslednjih godina bilo je višemilionskih ulaganja od strane kompanije Yulen, koja upravlja skijaškim centrom. Izgrađeni su brojni novi luksuzni hoteli i objekti vezani za gondole i žičare.

 

Bansko skijanje: Ski staze i žičare

Ski staze odmarališta Bansko su smeštene u dva glavna skijaška centra: Čalin Valog i Šiligarnika, koji su smešteni oko 10 km izvan turističkog centra Bansko. Do njih se lako dolazi iz Banskog za oko 25 minuta vožnje gondolom.

Bansko nudi različite vrste ski staza - za slalom, veleslalom, nordijske discpiline, snoubording itd. One su namenje svim nivoima skijanja. Ukupno postoji 18 staza, od čega 6 zelenih, 9 plavih, 2 crvene i jedna crna staza namenjena isključivo profesionalcima. Pored toga, 7 km staza je ostvetljeno za noćno skijanje. Najduža staza ima 4,8 km.

Za alpsko skijanje i snoubording gostima je na raspolaganju 48,2 km obeleženih staza i 8,1 km neuređenih staza. Ako tome dodamo i staze za nordijsko trčanje, ukupna dužina dostiže 70 km. Na skijalištima Bansko rade 14 ski lifta za prevoz skijaša. Zona zimskih sportova je smeštena na nadmorskoj visini između 990 i 2.560 m, sa visinskom razlikom od 1.570 m.

Za snoubordere postoji ekstremni snow park – prvi takve vrste na Balkanu. Ski centar Bansko nudi i staze za nordijske discipline (glavna obeležena staza je dužine 5km). Ljubitelji zimskih sportova mogu učestvovati na različitim takmičenjima koja se organizuju na novoj stazi na Šiligarniki.

Zimski usluvi u Banskom su odlični. Snežni pokrivač se zadržava od decembra do aprila meseca, a zahvaljujući opremi za osnežavanje, sezona skijanja se maksimalno produžava. Skijališta su opremljena sa 44 topa za pravljenje veštačkog snega, proizvođača Technoalpine i oni pokrivaju većinu staza. Takođe, ski centar poseduje 12 specijalnih vozila za odražavanje staza.

U Bugarskoj postoji još petnaestak manjih skijališta, kao što su Vitoša, Dobrinište, Maljovica – ali su Bansko, Borovec i Pamporovo daleko razvijenija, a po uslovima za zimske sportove i za uživanje u zimskoj planinskoj idili mogu da pariraju čak i najboljim evropskim skijalištima na Alpima. U našoj ponudi možete pronaći širok izbor smeštaja za svaki od ova tri zimska centra, ali i za skijaške centre u Srbiji, Austriji, Francuskoj, BiH, Sloveniji...