supernova logo

Safari u Egiptu: Izleti u pustinju za nezaboravnu egipatsku avanturu

 

Za većinu ljudi, najčešća asocijacija na Egipat su piramide i mistični hramovi faraona, ali ova zemlja svojim posetiocima nudi još mnogo toga. Od krstarenja rekom Nil, preko uživanja na suncu u luksuznim letovalištima Crvenog mora, pa do posete manastiru svete Katarine na Sinaju – turistička ponuda u ovoj afričkoj zemlji zaista je bogata. A za turiste koji tragaju za vrhunskom avanturom, posebno primamljiv je pustinjski safari u Egiptu.

Svim onim turistima koji žele da otputuju u Egipat, i žude za jedinstvenom adrenalinskom avanturom, SupernovaTravel u ovom blogu poklanja vodič za pustinjski safari u Egiptu. Pročitajte naše preporuke i odaberite najbolju egipatsku safari turu za sebe.

 

Šta sve nude safari ture u egipatskim pustinjama?

Egipatske pustinje predstavljaju mesta gde možete uživati u jedinstvenim avanturističkim aktivnostima koje nigde drugde na svetu nećete doživeti. Većina lokalnih turističkih agencija nudi izlete u pustinju koji mogu trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana, čak i nedelja, u zavisnosti od želja turista. Nude se pustinjske safari ture koje su unapred isplanirane i prilagođene različitim zahtevima turista, u skladu sa njihovim afinitetima, veličinom grupe i raspoloživim budžetom. Takođe, postoji mogućnost organizovanja posebnih aktivnosti za najmlađe, pa su safari izleti dostupni i porodicama sa decom.

Pustinjski safari je neverovatan način za upoznavanje misterioznih pejzaža Egipta, koji će vam istovremeno pružiti priliku da saznate sve o kulturi i tradiciji Beduina, njihovom nomadskom životom i načinima preživljavanja u teškim pustinjskim uslovima.

Safari ture obuhvataju istraživanje nepregledne pustinje od Doline kitova u guvernatu Fajum, pa sve do granice Egipta sa Sudanom i Libijom. Na ovim izletima imaćete priliku da istražite čuveni Nacionalni park Bela pustinja, Crnu pustinju, pećinu Đara, a naročito su popularne posete najlepšim egipatskim oazama kao što su Siva, Baharija, Farafra, Dahla, Hagra itd.

Izleti uključuju avanturističke aktivnosti koje bi jedan turista samo mogao da poželi – jahanje kamila i konja kroz pustinju, vožnja kvadova i motornih vozila sa pogonom na sva četiri točka, planinarenje, kampovanje uz logorsku vatru pod vedrim pustinjskim nebom i posmatranje neverovatnih izlazaka i zalazaka sunca.

Među adrenalinskim opcijama posebno su zanimljive aktivnosti surfovanja na pesku (sand boarding) ili vožnje SUV vozila preko peščanih dina (Dune Bashing). Sand boarding podrazumeva surfovanje na dasci po pustinjskom pesku, u stojećem ili sedećem položaju. Dune bashing je vožnja preko peščanih dina i grebena u vozilu sa pogonom na sva četiri točka, penjanje, spuštanje i prelazak sa jedne peščane dine na drugu.

U nastavku pročitajte naše predloge za neke od najboljih safari tura u Egiptu koje ćete pamtiti celog svog života.

 

Oaza Siva: najlepši pustinjski safari na svetu

Oaza Siva smatra se jednim od najlepših mesta za safari ture na svetu. Obilazak ove oaze u egipatskoj Zapadnoj pustinji pružiće vam priliku da se upoznate sa jedinstvenom kulturom i tradicijom lokalnog stanovništva i da pazarite tradicionalne rukotvorine i umetnine, razne suvenire, srebrni nakit, predmete od kože, ćilime, korpe do pruća. Ovde ćete takođe uživati u odličnim ukusima lokalne kuhinje, u čarobnim zalascima sunca i u brojnim drugim čarima ovog pustinjskog raja.

Iz oaze Siva vodiči organizuju različite izlete i aktivnosti, kao što su pešačenje pustinjom, jahanje deva, vožnja kvadovima i džipovima preko peščanih dina koje na pojedinim delovima pustinje dostižu i do 80 metara visine ili obilazak brojnih arheoloških lokaliteta u neposrednoj blizini naselja Siva.

Siva, koja leži na obali istoimenog slanog jezera, potpuno je izdvojena od civilizacije i jedinstvena je po svojoj prirodi, mnogobrojnim izvorištima vode, pijaće i lekovite, po drvoredima palmi i maslinjacima. Obavezno posetite Izvor sunca, mesto na kom se prema legendi kupala čak i Kleopatra, zatim lekovito izvorište Darkur, kao i Abu Sherouf, najčistiji i najveći izvor lekovite sumporne vode, smešten u hladu palmine šume.

Ako vas privlače drevne istorijske tajne, obiđite obližnje selo Agourmi, prepoznatljivo po lokalnoj ahritekturi i kućama zidanim od kamene soli i blata. U njemu se nalaze ruine staroegipatskih i grčkih svetilišta, u kojima se, kako predanje kaže, molio i Aleksandar Makedonski pred polazak u boj. Svoje istorijsko istraživanje nastavite na Planini mrtvih i na Marakiju, lokalitetima na kojima su otkrivene brojne egipatske i rimske nekropole. Obilazak kulturno istorijskih znamenitosti okončajte posetom ruinirane tvrđave Šali, odbrambenog utvrđenja iz 12. veka, dominantnoj građevini u Sivi.

 

Safari kroz Belu pustinju

Obilazak Bele pustinje i njenog nacionalnog parka smatra se jednom od najlepših safari tura u Egiptu. Smešten u depresiji Farafra, Nacionalni park Bela pustinja najpoznatiji je po belim krečnjačkim formacijama najrazličitijih oblika, nastalim erozijom i snažnim delovanjem pustinjskih vetrova. Severni deo Bele pustinje prepoznatljiv je po visokim liticama, a peščane dine u Velikom peščanom moru dostižu visinu i preko 100 metara, i potpuno će vas ostaviti bez daha.

Noćno kampovanje u blizini oaze Farafra uživanje je koje se ne može opisati rečima, dok svitanje i prvi zraci sunca koji obasjavaju beli pustinjski pesak stvaraju očaravajući prizor. Takođe, ovaj nacionalni park je utočište za mnoge vrste životinja koje ne možete videti kod nas, poput rimove i dorkas gazele, berberske ovce, šakala, ripelove i fenek lisice ili pustinjske mačke, pa ćete imati priliku da se upoznate sa neobičnom egipatskom faunom.

 

Oaza Baharija

Izlet do oaze Baharija, koja smeštena na oko 370 km od egipatske prestonice Kaira, još jedan je odličan način da se vidi i upozna egipatska pustinja. Egipćani veruju da je Baharija u praistoriji bila na dnu okeana koji je presušio, a danas je ova oaza mesto odakle počinju mnoge safari ture. S obzirom da je od svih poznatih egipatskih oaza najbliža prestonici Kairu, Baharija predstavlja odličnu polaznu tačku za obilazak čudesnih pejzaža Crne pustinje i Nacionalnog parka Bela pustinja.

Lokalini vodiči vode turiste iz Baharije u obilazak Doline El Haize poznate po prirodnim vrelima, zatim do Kristalne planine, kao i do doline Agabat sa čudesnim stenovitim formacijama. Izlet se zatim nastavlja do Nacionalnog parka Bela pustinja, o kome je već bilo reči u prethodnom podnaslovu.

Glavno naselje Baharije zove se Baviti, a postoji i više manjih sela grupisanih u ovoj oazi, koja su postojala i u rimsko doba. Svuda oko Bavitija nalaze se drevna mesta koja čekaju da budu posećena. Baharija je nastanjena vekovima unazad, o čemu svedoče arheološka otkrića s kraja dvadesetog veka, kada je otkrivena takozvana „Dolina zlatnih mumija“, sa nekoliko stotina mumija. Neke od njih danas se mogu videti u muzeju u Bavitiju. U brdima iza grada nemački paleontolog Ernst Stromer je u ranom dvadesetom veku pronašao važne ostatke dinosaurusa.

Baharija je poznata i po izvorima tople vode, koje takođe možete posetiti. Naša preporuka je Bir Al-Ghaba (Vrelo u šumi), smešteno na oko 12 kilometara severoistočno od Bavitija usred predivne šume eukaliptusa.

Ako želite da kući ponesete neki suvenir iz oaze Baharija, u ovom gradu postoje brojne prodavnice u kojima možete kupiti rukotvorine lokalnih Beduina, kao što su svilene marame i ručno tkani ćilimi.

 

Džip safari 4x4 iz Hurgade

Uzbudljivi džip safari 4x4 vozilima iz Hurgade do beduinskih pustinjskih sela pružiće vam priliku da otkrijete egipatsku Istočnu pustinju. Ova tura podrazumeva niz zabavnih aktivnosti kao što su jahanje kamila, vožnja kvadova i upoznavanje beduinske tradicije i kulture, i sve to u toku jednog dana.

Vaš vodič dolazi rano ujutru džipom do vašeg hotela u Hurgadi ili El Guni i vozi vas 35 km kroz pustinju. Dok se vozite ka beduinskom selu uživaćete u posmatranju peščanih dina i neba nestvarno plave boje, a kada stignete u selo, tamo su vam na raspolaganju različiti sadržaji – saznaćete kako Beduini žive u pustinji i upoznaćete njihovu kulturu, istoriju i tradiciju, a jahanje kamila kroz pustinjsko prostranstvo ili adrenalinska kvad bajk vožnja ostaće vam u najlepšem sećanju. Na kraju napornog pustinjskog dana gostuljubivi Beduini će vam poslužiti večeru sa roštilja, nakon čega vas vodič vraća nazad u hotel.

Treba napomenuti da se ove ture organizuju iz skoro svih poznatih egipatskih letovališta na Crvenom moru, pa bilo da ste uzeli smeštaj u Šarm el Šeiku, Hurg