supernova logo

Saveti za ronjenje - tehnike, lokacije i oprema za ronjenje

 

Ronjenje je za neke potpuno nepoznata, strana aktivnost, nekima je hobi u kome rado uživaju uvek kada god im se ukaže prilika za to, a neki su ronjenje izabrali kao omiljenu rekreaciju koju redovno upražnjavaju.

Ono što svako treba da zna je da će mu na mnogim letnjim destinacijama ponuditi ronilačko iskustvo, koje se mnogima na prvi pomen učini stranim, ali većini turista na kraju ostane u najlepšim sećanjima! Ronjenje definitivno ne treba da ostane potpuno nepoznato za vas, već je svakako korisno da naučite nešto više o ovoj podvodnoj aktivnosti.

Kako biste i sami oprobali ronjenje, saznajte koje su to tehnike, lokacije i oprema za ronjenje koje će vam biti potrebna. Prođite sa nama kroz naredne redove i naučite koje su to vrste ronjenja, od čega se sastoji oprema za ronjenje i koje lokacije su najbolje za ovu divnu podvodnu aktivnost.

 

Tehnike ronjenja: glavne vrste za ronjenje

Postoji više vrsta ronjenja, koje se razlikuju po osnovu same tehnike koja se koristi tokom ove aktivnosti.

Hajde da saznamo koja je to najopštija podela i koje su najpoznatije tehnike, odnosno vrste ronjenja:

 

Skuba diving - ronjenje sa bocom

Skuba diving, odnosno ronjenje sa bocom, svoj naziv na engleskom jeziku dobilo je od akronima reči: Self-Contained Underwater Breathing Apparatus, što praktično znači upravo ronjenje sa bocom.

Free diving - ronjenje na dah

Free diving je ronjenje na dah, a mnogi ga mešaju sa snorkelingom, koga ćemo predstaviti u narednom pasusu. Free diving je tehnika ronjenja u kojoj ronioci udahnu što više vazduha, uronjavaju u vodu i odlaze na što veće dubine i prelaze što veće distance, sa samo jednim dahom. Ovo je i takmičarska disciplina, a peraja i maske za ronjenje drugačije su nego kod drugih popularnih vrsta ronjenja.

Snorkeling - ronjenje na dah površinom vode

Snorkeling je ronjenje na dah na samoj površini vode. Ipak, za razliku od free divinga, ovde se koristi crevo za vazduh, kao i druga oprema. Snorkeling zapravo predstavlja plivanje na površini vode sa zaronjenom glavom radi gledanja fascinantnog podvodnog sveta.

Skin diving - ronjenje na dah površinom i ispod površine vode

Skin diving podseća na snorkeling, ali se od njega razlikuje po tome što ronioci mogu da zarone dublje kada vide nešto što im privlači pažnju, a ne da sve vreme ronjenja provedu na plivajući na površini vode.

 

Oprema za ronjenje

Za svaku od ove 4 tehnike ronjenja postoje posebna pravila za opremu za ronjenje koja je neophodna. Za scuba ronjenje, koje je i najkompleksnije, potrebno je najviše ronilačke opreme.

Evo od kojih delova se sve sastoji oprema za ronjenje:

Maska za ronjenje

Obzirom da ljudske oči nisu “programirane” da funkcionišu pod vodom, posebno pod slanom vodom - jasno je da je jedan od najvažnijih elemenata opreme za ronjenje upravo maska za ronjenje.

Maska za ronjenje je vrlo lako dostupan element koji čini da oprema za ronjenje bude kompletna, a može biti različitih performansi i kvaliteta, od čega najviše zavisi i njena cena.

Cevka za vazduh

Cev za vazduh je obavezan deo opreme kod snorkelinga i skin diving-a. Koriste je i iskusni ronioci sa bocom, može biti odličan način da se uštedi dragoceni vazduh iz boce.

Peraja za ronjenje

Oprema za ronjenje podrazumeva i peraja za ronjenje, važan deo bez koga ronjenje ne bi bilo isto. Peraja daju kontrolu nad pokretima i pravcem kojim se ronilac kreće, a omogućavaju mu i brzo i lako kretanje kroz vodu.

Ronilačko odelo

Ronilačko odelo obavezan je deo ronilačke opreme kada je u pitanju ronjenje u većim dubinama. Skuba ronjenje zato je nezamislivo bez ovog odela, koje štiti kožu i održava toplotu tela.
Rukavice za ronjenje

Nekada ronilačko odelo nije dovoljno za ronjenje - potrebno je nešto i da zaštiti šake i zglobove. Tada ronioci kupuju ronilačke rukavice, koje ih odlično služe, posebno tokom ronjenja u pećinama i na sličnim kompleksnim podvodnim terenima.

Ronilačka boca

Ronilačka boca je još jedan deo ronilačke opreme koja je obavezna kod svih varijacija skuba diving-a. Kod ostalih vrsti ronjenja ona nije potrebna. Ronilačka boca u sebi sadrži kiseonik ili specijalne gasove kao što je Nitrax, a omogućava roniocima da ostanu pod vodom mnogo duže (samim tim i dublje) od onoga što bi im pružio jedan udah vazduha iznad površine vode.

Oprema za ronjenje - podvodni gedžeti

Sem navedenih delova, oprema za ronjenje sadrži i instrumente koji omogućavaju skuba roniocima da rone na velikim dubinama, uz punu tehničku podršku:

Regulator za ronjenje čini mogućim to da se iz boce za ronjenje konvertuje vazduh i stigne do usta, pa tako i pluća ronioca.

Instrumenti koji mere dubinu, pritisak i kompas koji služi orijentisanju ronioca takođe su neophodni deo opreme za ronjenje sa bocom, a njihova funkcija jasna je već iz naziva samih instrumenata.

Ronilački kompjuter - on roniocima pokazuje koliko su dugo pod vodom, koliko se duboko nalaze i koliko još mogu ostati u dubini na kojoj su. On može biti korišćen zajedno sa prethodno navedenim instrumentima i tako obezbediti najbezbednije i najlepše ronilačko iskustvo.

Podvodna kamera - svoje ronilačko iskustvo svaki ronilac želi i da pamti, pa tako i da na njega uvek može da se podseti, a ima li boljeg načina za to od snimanja podvodnog pejzaža? Zato je i ronilačka kamera među must-have ronilačkim gedžetima koji čine deo opreme za ronjenje.

Ronilačka oprema podrazumeva i asesoare kao što su: odmagljivač maske, ronilački nož, podvodna svetla, oprema za prvu pomoć, pa čak i ronilački, podvodni dnevnik.

 

Lokacije za ronjenje

Lokacija za ronjenje može biti svaka vodena površina koja je dovoljno bezbedna i duboka, te u nju ronilac samim tim može i da “zaroni”. Neke destinacije ipak, posebno se izdvajaju po lepoti podvodnog sveta, pa su samim tim i najlepše lokacije za ronjenje.

Jedna od njih je živopisno Crveno more, poznato po raznobojnim koralnim grebenima, ribama najrazličitijih jarkih boja i šara, kao i ostalim podvodnim bićima vrednim svakog pogleda kroz ronilačku masku. Snimci sa ronjenja iz Egipta uvek nas ostave bez daha kada ih naši turisti pošalju sa svog letovanja u Hurgadi.

Rezervišite svoj aranžman na vreme, a mi jedva čekamo da čujemo vaše utiske o iskustvu ronjenja Crvenim morem. Uzbudljivo ronjenje samo je deo divnih iskustava koje Egipat pruža svojim posetiocima. Želimo vam srećno ronjenje i duboko udahnite - najlepši podvodni pejzaži su pred vama!