supernova logo

 

Slovenci su skijaška nacija, i skijanje se u ovoj zemlji smatra nacionalnim sportom. Preko 25% aktivnog stanovništva redovno ili povremeno odlazi na skijanje, a sve je više Slovenaca koji su zainteresovani i za Snowbording. Na nekim skijalištima u Sloveniji održavaju se trke Svetskog kupa, dok je Planica svetski poznata staza za skijaške letove – što je još jedna potvrda kvaliteta koji Slovenija nudi svim ljubiteljima zimskih sportova.

Slovenci puno ulažu u turizam, a zimovališta su njihov glavni adut. Stoga ne iznenađuje tako velik izbor ski centara u Sloveniji – ima ih gotovo 50, sa ukupno 270 km uređenih staza i više od 190 uređaja za prevoz skijaša. Pored odličnih uslova za sve vrste zimskih sportova, skijališta Slovenije poznata su i po prirodnim lepotama Julijskih Alpa, po mnoštvu dodatnih sadržaja i po vrhunskom smeštaju, za potpuni užitak turista.

U ovom tekstu Supernova Travel predstavlja vam najpoznatija i najpopularnija skijališta Slovenije. Ako volite da skijate, onda zimovanje u Sloveniji može biti pravi izbor za vas. Zato pročitajte ovaj tekst do kraja i odaberite destinaciju po svojim afinitetima, a onda spakujte kofere i poklonite sebi savršeno zimsko putovanje.

 

Bohinj i skijalište Vogel

Gondola koja vodi do 1.537 m nadmorske visine pokloniće vam vidik kao sa razglednice: u podnožju Bohinj, jedno od najlepših i najveće jezero u Sloveniji sa klizačima koji se odozgo vide samo kao mrdajuće tačkice, a iznad skijališta Triglav, najviši planinski vrh u ovoj zemlji.

Na svakih 30 minuta gondola kapaciteta 80 putnika vozi od Bohinja i prelazeći visinsku razliku od 956 m za 4 minuta stiže do početka skijališta. Skijalište Vogel nalazi se na Triglavu i jedini je veliki ski centar Nacionalnog parka Triglav. Staze Vogla su nezahtevne i veoma pogodne za decu i za skijaše početnike. Ako tome dodamo dečiji i snežni park sa mnoštvom zimskih sadržaja, kao i odličan izbor smeštaja, sasvim je jasno da je Vogel odličan izbor za porodično zimovanje.

Osim skijanja, turistička ponuda Bohinja i Vogla obuhvata i mnoge druge sadržaje. Više odličnih restorana služi jela domaće slovenačke kuhinje i internacionalna jela, a na samom skijalištu, na više od 1.500 m nadmorske visine, smešten je panoramski restoran iz kog uz vaše omiljeno jelo ili piće možete uživati u nestvarnom pogledu na alpske lepote Nacionalnog parka Triglav.

Na Voglu rade 4 planinarska doma, a ako želite da vreme nakon skijanja ispunite drugim kvaliltetnim sadržajima, zabavu i rekreaciju je najbolje da potražite u dolini oko jezera. Bohinj takođe nudi restorane i smeštajne objekte, ali i vodeni park koji radi tokom čitave godine sa bazenima, vodenim atrakcijama, wellness i spa tretmanima. Klizanje na zaleđenom Bohinjskom jezeru je poseban doživljaj za sve uzraste, a veliko interesovanje turista vlada i za jahanje konja ili vožnju u saonicama sa konjskom zapregom.

Vogel je udaljen svega sat vremena vožnje od Bledskog jezera, čija se zimska idila ne može opisati rečima. Ako volite da uživate u romantičnom zimskom ambijentu, malo je mesta koja će ispuniti vaša očekivanja kao što je to Bled koji nudi odličan smeštaj pa može biti polazna tačka za vašu ski avanturu u Sloveniji, jer se u njegovoj blizini osim Vogla nalazi još nekoliko odličnih skijališta.

 

Ski staze na Voglu

Ukupna visinska razlika skijališta Vogel iznosi 1231 m. Na Voglu postoji 22 km uređenih skijaških staza za alpske discipline, lake i srednje težine, kao i 2,5 km staza za skijaško trčanje, dok fristajleri imaju na raspolaganju više od 100 hektara terena. Ljubitelji nordijskih disciplina pronaći će svoje staze u dolini i na Pokljuki.

Vogel turistima takođe nudi odličan Snow park koji poseduje dve dečije pokretne trake – jednu razigranu i jednu fristajl traku. Pokretne trake postoje i u sklopu Dečijeg parka, koji ima i stazu za sankanje.

Za prevoz skijaša koristi se 9 uređaja – 4 ski lifta, 4 žičare i 1 gondola. U okviru skijališta radi više ski-škola, a sva neophodna oprema dostupna je za iznajmljivanje na većem broju lokacija.

 

Skijanje na Kranjskoj Gori

Kranjska Gora je slovenački ski centar sa najdužom tradicijom, u kome je prva žičara proradila pre više od 70 godina. Više puta je proglašavano za najbolje skijalište u Sloveniji, a prestižni turistički sajtovi i časopisi preporučuju Kranjsku Goru zajedno sa Julijskim Alpima kao jednu od najboljih zimskih destinacija Evrope za porodični odmor.

Smeštena u dolini okruženoj planinskim vencima Karavanke i Julijskih Alpa, nedaleko od tromeđe Italija-Austrija-Slovenija, Kranjska Gora zauzima odličan geografski položaj, a prirodne lepote koje je okružuju privlače turiste sa svih strana sveta.

Kranjska Gora nudi izvanredne uslove za sve vrste zimskih sportova. Raspolaže skijaškim stazama različitog nivoa težine, i pogodna je kako za početnike i decu, tako i za one veštije skijaše. Takođe predstavlja odličnu destinaciju za sve ljubitelje planinarenja i alpinizma. Na stazama Kranjske Gore održavaju se trke za Svetski kup u alpskim disciplinama, ali je ovaj ski centar verovatno najpoznatiji po Planici, gde se nalazi jedna od najboljih svetskih skakaonica za skijaške letove.

Smeštaj na Kranjskoj Gori takođe je na vrhunskom nivou, a gosti ovog poznatog slovenačkog skijališta mogu da pronađu i u mnoštvo drugih sadžaja, od wellness i spa tretmana i kupanja u hotelskim bazenima, pa do gastronomskih tura za uživanje u vrhunskim ukusima gorenjske hrane i najboljeg slovenačkog vina.

Za one koji traže još više od toga, na Planici postoji Zip-line simulator skijaških letova, kao i vazdušni tunel za nezaboravnu andrenalinsku avanturu. Ovde se takođe nalazi muzej Nordijskog centra, dok Planinski muzej možete obići ako odete na izlet do obližnje Mojstrane.

U Mojstrani se nalazi kanjon Malčca sa zaleđenom stenom u kojoj će uživati ljubitelji ledenog penjanja. Kranjska Gora takođe ima i svoje ledene slapove za penjanje, najveći u mestu Martuljak poznat pod nazivom Lucifer, a nekoliko manjih nalazi se u Tamaru i pod Prisankom.

 

Ski staze na Kranjskoj Gori

Skijalište na Kranjskoj Gori nalazi se na nadmorskoj visini između 800-1.215 metara. Ima 20 km uređenih skijaških staza za alpsko skijanje, od čega 10 km plavih, 8 km crvenih i 2 km crnih. Dužina staza za nordijske discipline je 40 km, a među turistima vlada posebno interesovanje za tzv. turno skijanje.

Najmlađi gosti mogu uživati u večernjem sankanju, Snežnom vrtiću i Snežnom parku. Postoje i dve pokretne dečije trake – Kranjska Gora i Podkoren. Ljubitelji klizanja uživanje na jezeru Jasna, koje se zimi zaledi i pretvara u prelepo prirodno klizalište.

Sve važnije lokacije i skijaške staze povezuje 6 sedežnica i 13 ski liftova. Staze su opremljene topovima za veštačko osneživanje, što omogućava do 100 skijaških dana u sezoni, bez obzira na malu nadmorsku visinu i nešto topliju klimu o odnosu na ostale planinske centre u Sloveniji. Skijaška oprema može se iznajmiti na svakom koraku, a najbolji instruktori organizuju škole skijanja za najmlađe i početnike.

 

Ski centar Krvavec

Do pre samo nekoliko godina Krvavec je važio za skijalište namenjeno isključivo naprednim skijašima, ali je u proteklom periodu mnogo uloženo u izgradnju novih staza, pa je to danas ski centar koji raspolaže stazama za sve nivoe znanja. Pogodan je kako za najveće profesionalce, tako i za rekreativce i totalne početnike u skijanju.

Krvavec je drugi najveći i svakako jedan od najboljih ski centara u Sloveniji, što je više puta zaredom i zvanično potvrdio osvajanjem nagrade za najbolje skijalište Slovenije. Nalazi se na severu zemlje, na padinama Kamniških Alpa, tik uz granicu Austrijom, i svega 20 km od ljubljanskog aerodroma.

Osim perfektno uređenih skijaških staza, ovde postoje odlični uslovi za potpuno turističko uživanje u predivnom planinskom ambijentu snežne Slovenije. Smeštajni objekti, Wellness u hotelu Krvavec , Eskimsko selo, noćno sankanje sa porodicom, Snežni park Krvavec, dečiji park Manner, kao i mnogi letnji sadržaji samo su deo turističke ponude ove popularne zimske destinacije u Sloveniji.

 

Krvavec: ski staze

Skijalište Krvavec nalazi se na nadmorskoj visini između 1.450 i 1.971 m. Po dužini skijaških staza, to je drugi ski centar u Sloveniji, odmah iza Mariborskog Pohorja. Skijašima su na raspolaganju staze za alpske discipline ukupne dužine od 30 km. Od ukupno 22 staze – 6 je plavih, 14 crvenih i 2 crne.

Za ljubitelje akrobacija na skijama i snowboardu, tu je odličan Snow park Krvavec, koji ima vrhunsku stazu dužine 800 metara sa skakaonicama i drugim preprekama za izvođenje raznih trikova na skijama i bordu. Noćno skijanje je takođe dostupno. Za najmlađe, tu je Dečiji Maner park sa slajd elementima i dve mini skakonice.

Više od 95% površine staza na Krvavcu obezbeđeno je veštačkim osneživačima, pa je sezona skijanja duga 100 i više dana. Za prevoz skijaša koristi se 13 ski liftova i žičara ukupnog kapaciteta preko 15.500 skijaša na sat. Obuka u ski školama je dostupna za sve uzraste, kao i kompletna ski oprema za iznajmljivanje.

Jedan blog post nije dovoljan da bi se detaljno opisala sva skijališta Slovenije, ali svakako treba bar pomenuti još i Mariborsko Pohorje, najveće skijalište Slovenije sa 43 km uređenih staza, zatim ski centar Kanin koji je najviše slovenačko skijalište (2292 m nmv) i sa obližnjim italijanskim ski centrom Sella Nevea predstavlja jedinstvenu turističku celinu i nudi 30 km vrhunskih staza i čak 130 skijaških dana u godini itd.