supernova logo

Šta jesti u Sivoti - grčki specijaliteti i restorani

 

Ako tragate za netaknutom prirodom i divljim plažama kakvih je malo ostalo, grad Sivota koji se nalazi na obali Epirske perfekture između Igumenice i Parge je idealno mesto za vaš odmor. Ukoliko vam je želja da osetite pravi grčki duh i da okusite sve njene tajne, Sivota će vam to omogućiti.

Koje sve to čari kuhinje možete probati u ovom mestu, ali i gde, pročitajte u ovom tekstu.

 

Grčki specijaliteti koje možete probati u Sivoti

Grčka kuhinja je srodna onoj sa naših podneblja, stoga su male šanse da nećete uživati u specijalitetima koje ćete biti u prilici da iskusite. Predstavljamo vam one kojima sigurno nećete odoleti (a i što biste?).

 

Giros (mora biti na listi)

Srpski turisti giros svrstavaju u omiljeni obrok na letovanju i svima je dobro poznat ukus ovog najtipičnijeg predstavnika grčke kuhinje. Giros je tradicionalno grčko jelo od svinjskog ili pilećeg mesa pečeno na vertikalnom ražnju koji se zajedno sa paradajzom, caciki sosom i lukom servira u pita hlebu.

I danas mu cena ne prelazi 3 evra, a imate mogućnost da ga kupite na svakom koraku. Zbog ukusa, pristupačnosti i činjenici da ga uvek možete naći, giros je morao biti na vrhu ove liste.

 

Suvlaki

Suvlaki na oko najviše podseća na naš ražnjić, uzimajući u obzir da je su to komadi (uglavnom) svinjskog mesa u kombinaciji sa povrćem. Kako je to još jedan vid nama srodne klope, ubraja se Srbima u naročito drag specijalitet.

Da bi zaokružili priču, Grci će vam ovaj delikates poslužiti uz salatu sa kozijim sirom, nezaobilaznim cacikijem i porcijom pomfrita. Još jedna alternativa je da vam ga posluže uz čips ili pitu, siguro se nećete buniti ni za jednu opciju.

 

Musaka

Musaka je još jedno jelo koje je nama poznato, ali topla preporuka je da je probate i u Grčkoj jer ćete tek onda steći pravi uvid. Stranci je porede sa italijanskom lazanjom, a mi sa onom koju smo jeli kod kuće. U osnovi, to su slojevi patlidžana pomešani sa mlevenim mesom u kombinaciji sa ukusnim prelivom. Običaj je da se služi uz belo vino i svežu salatu.

 

Sarmice od vinove loze (Dolmadakia)

Listovi vinove loze su poznata namirnica u grčkoj kuhinji još od vremena Aleksandra Velikog. Dolmadakia je vrsta hrane koja je zbog svog punjenja istovetna našoj sarmi. Specijalitet od mešanog mesa, pirinča i začina urolan u listove vinove loze je dostupan i u supermarketima, ali je naša preporuka da se častite restoranskom verzijom koja se značajno razlikuje. Ukus je osvežavajući, a ako volite sarmu kod kuće, dolmadakiu ćete obožavati.

 

Pita sa feta sirom

Jedan od esencijalnih sastojaka grčke kuhinje je nesumnjivo feta sir. Ovaj sir u obliku kocke datira još od par hiljada godina unazad kada su ga pastiri pravili od nepasterizovanog mleka. Ovaj nacionalni proizvod se razlikuje od onog koji možete da probate i na našim prostorima po tome što se isključivo pravi od kozijeg ili ovčijeg mleka koji mu daje jači ukus.

Jedan popularan doručak je pita sa feta sirom koja u sebi ima i spanać. I ovo je hrana koju možete naći kako u restoranima tako i u lancima brze hrane. Jako je laka za pravljenje, te je možete napraviti i u kućnoj radinosti, ali samo sa pravim sastojcima.

 

Masline, masline, masline

Čak dve trećine Grčke je prekriveno maslinjacima koje u zavisnosti od regije obiluju različitim sortama. Bilo da su u obliku ulja ili sirove - masline pružaju poseban ukus svim jelima i salatama. Ovaj dar boginje Atine, kako legenda kaže, izuzetno je zdrava i blagotvorno deluje na ceo organizam. Kada se sve sabere, jedite ih stalno, bilo crne, zelene uz sir, na pici, solo uz vino.

 

Morski plodovi i riba

Zemlji sa jednom od najdužih obala, riba je svakako glavna namirnica u ishrani. Ne libite se da izađete iz zone komfora i probate različite morske specijalitete, sigurno ćete se prijatno iznenaditi. S obzirom na to da se svi hrane ribom ili morskim plodovima, ne morate brinuti o svežini i možete opušteno jesti. Naša preporuka je Saganaki sa škampima, zapečeno jelo sa prelivom od ljutog sosa i feta sirom.

 

Preporučeni restorani u Sivoti

A kada rešite da sve nabrojane specijalitete probate, bitno je znati gde otići. Za vas smo spremili restorane u Sivoti koji su po iskustvu mušterija ispunile sve kriterijume, počevši od preukusnih obroka do savršenog ambijenta.
Ionion Fish Restaurant

Na samoj plaži Mega Ammos u Sivoti nalazi se restoran grčke i mediteranske hrane. Ovaj restoran nudi ručak i večeru, a pored sjajne hrane, ambijent i pogled će vam upotpuniti doživljaj.

 

Thalassa-Mega Ammos Restaurant

Još jedan plažni restoran koji je za svaku pohvalu. Takođe se nalazi na plaži Mega Ammos, a gosti su oduševljeni njihovom gostoprimljivošću i prelepim pogledom na more. U ovom restoranu možete jesti u bilo koje doba dana, a preovladava morska hrana.

 

Castelio

U ovom restoranu sa prosečno niskim cenama imate opciju ručka i večere. Morska, mediteranska i grčka hrana koja se posebno dopada gostima je najveći plus ovog mesta. Mušterije posebno cene autentičan grčki ukus.

 

Fork and Knife

Na 6km od Sivote, u mestu Perdika nalazi se sjajan restoran sa izuzetnim recenzijama koji morate posetiti ako se ove godine nađete u ovom letovalištu. Sjajna hrana i predivan ambijent je ono što se gostima najviše dopalo. Služe ručak i večeru, imaju veliki izbor jela i vina.

Kako je našem narodu hrana uvek bila jedan od najvećih hedonizama, grčka kuhinja i restorani u Sivoti, kao i sve što ovaj grad sa sobom nudi vas sigurno neće razočarati. Cene nisu naročito visoke, tako da vam toplo savetujemo da bar jednom preskočite kuvanje i opustite se pored mora uz sjajnu spremljenu hranu koja obiluje začinima i zdravim sastojcima.

Ako još uvek razmišljate gde ćete na letovanje, ne zaboravite da pogledate sve što vam je Supernova pripremila od aranžmana, ili ako volite da na vreme organizujete i uštedite, pa ste već započeli planiranje zimovanja - pogledajte first minute ponude za skijanje.