supernova logo

Stari grad Budva - drevno srce urbanog letovališta

 

Crna Gora je novi magnet za ljude koji su u potrazi za vilama na Mediteranu”, pisalo je u prestižnom Forbs-u još pre nego što su Crna Gora i njena Budva doživele sadašnju popularnost. Budva se može pohvaliti značajnim stepenom modernizacije koji ju je svrstao u red popularnih mondenskih letovališta Evrope.

Lokalci je zovu “kraljicom Mediterana”, turisti “biserom Jadrana”, a ono što je sigurno - radi se o najposećenijem crnogorskom letovalištu koje iz godine u godinu postaje prava letnja metropola.

Iako je pravi primer urbanizovanog grada, trgovi i uličice starogradske Budve sežu u prošlost dugu više hiljada godina. Povoljan geografski položaj grada oduvek je bio predmet interesovanja mnogih carstva i društava koja su pretendovali na njega, i tako širili svoj uticaj i baštinili svoje znamenitosti i kulture.

U nastavku teksta predstavljamo kako modernu, tako i drevnu stranu Budve, a na vama je da odlučite koja vas više privlači da posetite najpopularnije crnogorsko letovalište.

 

Budva Stari grad - prošetajte kroz mediteransku prošlost

Istorijsko blago Budve leži u zidinama Starog grada, koje su više puta obnavljane usled zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda koje je grad pretrpeo u prošlosti. Nakon poslednje obnove zidina 1979. godine, starogradski deo je zaštićen od strane UNESCO-a kao arhitektonski spomenik antike.

Utvrđeni grad Budva je formiran na ostrvcetu, koje je prevlakom spojeno sa kopnom, nakon čega je čitav kompleks prerastao u poluostrvo. Za ovako nastala poluostrva koristi se naziv tombolo, a jedno od njih je i Sveti Stefan.

Smatra se da starogradske zidine u Budvi potiču još iz srednjeg veka, iz perioda Mletačke republike. Takođe, grad važi za najstariji urbani centar na Jadranu koji ima prošlost dugu čak 2.500 godina.

Teško je poverovati da je početkom dvadesetog veka cela Budva bila smeštena unutar utvrđenja.. Danas starogradsku celinu čine bedemi, kule, gradske kapije i uske uličice, obgrljene zidinama koje odolevaju vremenu i čuvaju stari budvanski šmek zbog koga ovaj grad i volimo.

 

Starogradske znamenitosti Budve

U Stari grad možete ući na jedan od pet ulaza u tvrđavu. Koji god da odaberete, bićete prepušteni uskim kamenim uličicama duž kojih se pružaju zgrade sa manjim hotelima i privatnim stanovima, a ispod njih prodavnice, kafići, butici i suvenirnice.

Muzeji koje čuva Stari grad Budva ističe u prvi plan, pa turisti često posećuju tvrđavu kako bi posetili Arheološki muzej. U njemu se čuvaju vojni oklopi, školjke, stari nakit i raznovrsni predmeti koji mogu posvedočiti o nekadašnjem životu na budvanskom tlu.

Ono što ćete vrlo lako uočiti je i Citadela, koja važi za najatraktivniji deo tvrđave. Reč je o monumentalnom objektu Starog grada koji je nekad bio opremljen svime što je potrebno za slučaj velike opsade.

Danas se u ovom kutku nalazi Morski muzej, u kome su izloženi modeli legendarnih brodova, a drugi deo čini biblioteka koja čuva vrlo stare knjige i spise, među kojima se mogu naći Lenjinova pisma, kao i drevni nemački spisi iz oblasti medicine.

 

Koja letnja dešavanja nudi Stari grad Budva?

Ukoliko je vaša letnja destinacija Budva letovanje može da uključi i niz interesantnih, kulturnih i zabavnih aktivosti koje se realizuju upravo u njenom starogradskom delu. Trg Pjesnika je glavni trg u Starom gradu, i tokom letnjih meseci redovno okuplja pesnike, glumce i druge umetnike koji održavaju književne večeri, koncerte i slične manifestacije.

Sve do jedan sat posle ponoći Stari grad živi punim plućima, nudi raznovrstan sadržaj, muziku, koncerte i izložbe. Oko jedan sad muzika se stišava, a posetioci se razilaze - neko odlazi u zatvorene klubove u kojima zabava traje do zore, dok se drugi odlučuju za smeštaj i odmor. Stari grad tiho tone u san, da bi već sledećeg jutra otvorio svoja vrata novom talasu turista koji su došli da ga upoznaju.

“Grad teatar” je jedna od najpoznatijih manifestacija koje se održavaju unutar budvanske tvrđave, a uključuje kocerte klasične muzike, hor, pesničke večeri, dok u sličnom sadržaju u Budvi možete uživati i u okviru “Budvanske noći” u julu ili “Petrovačke noći” u vazduhu.

Letovanje u Budvi uvek predstavlja zanimljivo iskustvo, a tome doprinose opremljene plaže i bogat turistički sadržaj. Ipak, vaš naredni odmor može imati i kulturnu dimenziju ukoliko odvojite bar jedno veče da se prošetate uličicama budvanskog Starog grada. Saznaćete mnogo toga o gradu koji nije samo urbani centar crnogorskog primorja, već i važan trag drevnih vremena koji opstaje unutar dobro poznatih zidina čak i u 21. veku.