supernova logo

Uzbudljiva istorija Kotora

 

Kotor je grad na samoj obali Bokakotorskog zaliva, a ovaj gradić ima tek nešto više od 20.000 stanovnika. Leti broj ljudi koji boravi u Kotoru zna i da se duplira, a ovaj srednjevekovni gradić svojim izgledom i šarmom fascinira turiste iz celog sveta. Kotor letovanje pretvara u sasvim posebno iskustvo. Drevan, a u isto vreme moderan, on uspeva da ostane jedna od najlepših letnjih destinacija Crne Gore.

Ovaj grad mnoge fascinira, pre svega svojim zidinima i originalnom, tipičnom arhitekturom iz perioda 12-14. veka. Kotor se nalazi i pod zaštitom Uneska, kao svetska kulturna baština. Uzbidljivi i šarmantni srednjevekovni Kotor uspeva da odoli vremenu i svojom posebnošću privuče posebnu pažnju, te uvek ostane posebno lepo upamćen među svojim brojnim posetiocima. Za upečatljivi Kotor su vezane mnoge legende, mitovi, ali i činjenične istorijske zanimjivosti, a u nastavku teksta pročitaćete i saznati više o uzbudljivom Kotoru.

 

Legende o nastanku Kotora

Uzbudljiva, duga i bruna istorija Kotora propraćena je mnogim zanimljivim legendama i mitovima, a narodi koji su u davnim vremenima naseljavali ovaj primorski gradić verovali su da je Kotor toliko lep da su u njegovu izgradnju morali biti umešani Bogovi. Tako su, po mitologiji, Kotor osnovali Kolhiđani, pripadnici feničanskog plemena, koji su se našli za krmom Argonautima, u poteri za čuvenim mitološkim Zlatnim runom.

Postoji i legenda o tome kako je vila koja je živela u okolnim planinama brdovite Crne Gore posavetovala cara Stefana kako treba da napravi grad na samom moru, “jer bez mora, vama nema života - na brdu nema brodu pristaništa ni konju poilišta”.

Ovo su samo neke od legendi o nastanku ovog simpatičnog srednjevekovnog gradića, a vaše letovanje u Kotoru biće propraćeno slušanjem o ovim i mnogim drugim zanimljivim mitovima i legendama. Oni koji u Boki žive, kao i njihove porodice koje ga vekovima naseljavaju, rado će vam prepričavati mnoge legende o ovom gradu dok budete uživali u Boka Kotorskoj.

 

Kotor i njegova duga i burna istorija

Istoriski izvori nam govore da je Kotor star oko dva milenijuma, a njegovo prvo ime bilo je Katareo - mjesto vrela, a zatim i Dekatera, Dekaderon, pa i Katarum. Ovaj gradić star je koliko i pomorska trgovina Jadrana, a mnogi i danas Kotor opisuju kao stari, trgovački gradić na jednom od najlepših zaliva sveta koji se zove Boka Kotorska.

Grci su prvi kolonisti Kotora (7-4. vek p.n.e). Posle su se vladajuće civilizacije samo smenjivale - od Ilira, preko Rimljana do Gota, a zatim i vremena vladavine Mletačke republike, Vizantije, pa i vremena Nemanjića kada je Kotor doživeo najveći ekonomski i kulturni prosperitet.

Ne čudi što je nakon ovakvo dinamičnog istorijskog perioda za Kotor, njemu ostalo izvandredno kulturno i istorijsko bogatstvo koje predstavlja mešavinu svih ovih impozantnih civilizacija i perioda.

U novijoj istoriji Kotor je deo Crne Gore, a čak i tada ima vrlo burne momente, pa je tako tokom I svetskog rata bio bojno polje borbi između Crne Gore i Austrougarske, a nakon I svetskog rata Crna Gora, pa i Kotor postaju deo Jugoslavije sve do 2006. kada ostaje nezavisni deo Crne Gore.

 

O istoriji Kotora najbolje svedoče njegove znamenitosti

Kotor u svojoj unutrašnjosti krije mnoga kulturna i istorijska bogatstva koja potiču iz srednjeg veka, pa ga tako dodatno krase i šarmiraju turiste koji posete Bokakotorski zaliv. Većina ovih znamenitosti nalazi se u Starom Kotoru, odnosno delu Kotora koji predstavlja stari grad.

 

Kapije Kotora

Tri kapije Kotora - Glavna (Morska), Vrata od Rijeke (Severna) i Vrata od Gudrića (Južna) okružuju ovaj grad,a izrađene su upravo tokom srednjeg veka. Morska kapija tako se naziva jer je bila tik iznad same obale u vreme kada je izgrađena (XVI vek). Severna i Južna su, logično na severnom i južnom delu ovog srednjevekovnog grada.

 

Katedrala svetog Tripuna

Najpoznatiji simbol Kotora upravo je Katedrala svetog Tripuna, podignuta 1166. godine. Ova cifra je impozantna i dovoljno govori o značaju katedrale, nastale mnogo pre poznatih evropskih katedrala (Notr Dama, Sv. Pavla u Londonu, Sv. Petra u Rimu…).

Njena arhitektura, kao i freske u njenoj unutrašnjosti čiji se obrisi i danas vide takođe je impresivna, a ova katedrala je od neprocenjive kulturno-istorijske vrednosti za Kotor, ali i ceo svet.

 

Gradski bedemi i trgovi Kotora

Gradski bedemi i trgovi Kotora posebno su atraktivni, a turisti uživaju u njihovom obilaženju tokom boravka u ovom srednjevekovnom gradiću. Zidovi oko grada, kao i iznad njega, ali i zidovi oko celog brda Sveti Ivan, kao i istoimena tvrđava koja se na njemu nalazi ono je što čini celinu bedema prelepog Kotora.

Oko hiljadu godina bedemi su građeni i to u periodu od IX do XIX veka, a i dalje se ne može utvrditi tačno vreme nastanka starih bedema na koje su novi nadograđeni. Ipak, pretpostavlja se da su izgradnju bedema započeli Vizantijci, a Nemanjići im dali sadašnji oblik.

Sem brojnih sakralnih objekata, prelepih srednjevekovnih zgrada i kafana nezaboravnog šmeka, Kotor ima i trgove čija lepota i grandioznost plene, pa ih obavezno posetite! Trg od oružja (glavni trg), Trg od brašna, Trg Sv.Tripuna, kao i Trg Bokeljske mornarice najznačajniji su trgovi ovog grada.. Kotor ima još trgova, manjih, ali jednako šarmantnih.

Letovanje u Kotoru, pored ovako impresivne istorije ovog mesta, kao i prelepih pejzaža, ali i monumentalnih građevina - nikad neće biti dosadno! Dovoljno je da pronađete Kotor smeštaj po svojoj meri, a to ćete lako uraditi rezervacijom aranžmana za letovanje u Kotoru iz Supernova ponude! Nema sumnje da ćete se sa ovog putovanja vratiti preplanuli, ali i puni novih saznanja i impresija, te da ćete letovanje u Kotoru prepričavati nedeljama!