supernova logo

Zašto je Bad Klajnkirhajm jedno od omiljenih skijališta u Austriji?

 

Bad Klajnkirhajm je jedno od najpopularnijih skijališta u Austriji, smešteno na obroncima planina Nokberge. Reč je o južnom delu Austrije, koji poznajemo kao Korušku, jednu od devet saveznih pokrajina Austrije.

Ovo je Srbima najbliži deo Austrije, pa kada se odlučuju za posetu ovoj zemlji, rado biraju da svoj odmor provedu u najlepšoj prirodi Koruške. Bad Klajnkirhajm pruža mogućnosti za odličan provod tokom zimovanja, ali i svih drugih godišnjih doba jer poseduje termalne izvore koji privlače veliki broj posetilaca iz čitavog sveta, tokom cele godine.

Ako se pitate zašto skijati u Austriji, odgovor leži u činjenici da ova zemlja, a naročito Bad Klajnkirhajm, pored skijanja nudi i mnoge druge mogućnosti za uživanje.

 

Skijanje u Bad Klajnkirhajmu

Ljubitelje skijanja obradovaće činjenica da Bad, kako ga popularno zovu, ima na raspolaganju čak 103 kilometra uređenih skijaških staza koje im stoje na raspolaganju: 18 km lakih, plavih staza, 77 km srednjih - crvenih i 8km crnih, teških staza.

Postoji mnogo skijališta i sa dužim stazama, ali i većim gužvama koje narušavaju doživljaj odmora i skijanja. Ovo austrijsko skijalište pružiće vam ugodno skijanje na svojim stazama, i prelepe prizore koji su karakteristični za čitavu planinu sa izuzetno bogatom prirodom.

O kvalitetu skijaških staza svedoči i činjenica da su se upravo ovde održavala takmičenja za FIS Svetski kup (Svetski kup u alpskom skijanju u organizaciji Međunarodne skijaške federacije).

Sve opremljene staze se nalaze na visini između 1.100 i 2.055 metara nadmorske visine, i uglavnom su prekrivene veštačkim snegom. S obzirom na nizak nivo prirodnog snega, staze su opremljene sa čak 730 topova za veštačko zasneživanje, pa skijaši ne trpe nikakva ograničenja prilikom skijanja. Celokupan kapacitet žičara je 30.000 skijaša na sat, a čine ga ski liftovi, sedežnice i gondole.

 

Skijanje sa Francom Klamerom

Najduža staza u Koruškoj je Klamer, a ime je dobila po proslavljenom austrijskom skijašu Francu Klameru. Čuveni skijaš je vrlo često prisutan u svom rodnom Bad Klajnkirhajmu, sa kojim čak imate priliku da skijate na 4.2 km dugoj Klamer stari.

Naime, Bad vam nudi mogućnost da nekoliko ranih jutarnjih časova provedete u društvu Franca Klamera. Program počinje u 6 i 30, i podrazumeva lagan doručak i upoznavanje sa skijašem, a od 7 časova počinje skijanje sa Klamerom koje se pamti ceo život.

Ovo jedinstveno iskustvo možete doživeti samo određenim danima koja skijalište zvanično objavljuje unapred. Za 2019. godinu, to su 3. 5. i 26. februar, a ekskluzivna karta za ovu avanturu košta 125 evra. U cenu je uključen dvočasovni ski pas, doručak i lagana užina nakon skijanja. Broj učesnika je ograničen na 50, a ponuda, iz bezbednosnih razloga važi isključivo za iskusne skijaše.

 

Dodatni sadržaj: ski škole, snoubord park i border kros staze

Za one kojima je to potrebno, postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme, a početnicima su na raspolaganju mnogobrojne škole za skijanje. Početnicima se proporučuje skijanje isključivo na plavim stazama, jer su staze Bad Klajnkirhajma zbog veće strmosti, prilagođene prvenstveno iskusnijim skijašima.

Skijalište je opremljeno i border kros stazama i snoubord parkom, koji se prostiru na ukupno 15 km. Za one koji nisu ljubitelji skijanja, na raspolaganju su sankališta, klizališta, zatvorene dvorane za tenis i golf, kao i dvorana za skvoš. Austrijska skijališta generalno važe za odlično opremljena, pa se zbog toga veliki broj turista i odlučuje za nezaboravna zimovanja u Austriji.

 

Najpoznatije banje u Austriji su smeštene u Bad Klajnkirhajmu

Ljubitelji velnesa su, jednako koliko i skijaši, uvek dobrodošli u Bad Klajnkirhajm. Ovde su smeštene dve najpoznatije banje ove austrijske regije. U pitanju su Sv. Katarina i Romerbad, koje pored uživanja u termalnim bazenima nude i saune, masaže i solarijume.

Na raspolaganju su unutrašnji i spoljni bazeni, čija temperatura varira između 32 i 34 stepena u unutrašnjim, odnosno od 28 do 32 stepena u spoljnim bazenima. Spoljni bazeni su naročito popularni, jer pružaju jedinstveno uživanje u kupanju na otvorenom, dok oko bazena vlada prava zimska idila.

 

Smeštaj u Bad Klajnkirhajmu

Jedna od najvećih prednosti ovog turistički popularnog mesta je mala razdaljina između svih sadržaja u kojima se može uživati. Termalni bazeni, tereni za tenis i golf, prodavnice, butici i kafići su smešteni u neposrednoj blizini skijaških staza, a kroz mesto svakako kruže autobusi koji mogu da vas prevezu tamo gde želite, iako za tim najčešće nema potrebe.

Isto važi i za smeštaj. Ponuda hotela, apartmana i vikendica je skoncentrisana u samom centru dešavanja, pa za koju god opciju da se odlučite, sve će vam biti na dohvat ruke. Hoteli su tradicionalno najskuplja varijanta za smeštaj, dok su apartmani i sobe nešto pristupačniji. Povoljnije varijante smeštaja mogu da vas koštaju od 60 evra pa naviše, dok je za hotele potrebno izdvojiti i stotinu ili više stotina evra, u zavisnosti od ponude i kvaliteta.

Teško je odrediti šta je posetiocima u Bad Klajnkirhajmu draže, skijanje ili banja, ali dobra strana ove nedoumice je što ski pas važi i za jedno i za drugo, pa posetioci mogu sami odlučiti šta im se više dopada, ili jednostavno uživati u svim čarima koje Bad nudi.