supernova logo

Zašto na skijanje u Austriju?

 

Svim ljubiteljima zimovanja i svih aktivnosti koje zimovanje uključuje Austrija je oduvek predstavljala nezaobilaznu zemlju koja iz godine u godinu sve više opravdava svoju popularnost. Uzimajući u obzir da Alpi prekrivaju većinu teritorije i da je samo trećina površine države niža od 500 m, Austrijanci su uspeli da na najbolji način iskoriste svoja prirodna dobra i da se kotiraju kao jedna od najznačajnijih zimovališta na svetu.

Skijališta u Austriji ima preko 400, a zbog ovog neverovatnog broja, nemoguće je da ne pronađete idealno mestašce, bilo da ste adrenalinski zavisnik koji voli ekstremne sportove, bilo da želite da napravite prve skijaške korake ili da želite odmor sa celom porodicom. Kad je u pitanju Austrija zimovanje je utoliko posebnije zbog specifičnosti nastanka svakog ski centra. Naime svaki ski centar je nikao na mestima austrijskih tradicionalnih seocadi kojima nije narušen autentičan duh i izgled.

 

Po čemu su poznata skijališta u Austriji?

Opremljenost, uređenost ski staza i raznovrsnost sadržaja su odgovorni za činjenicu da se i danas najveći broj ljudi opredeljuje za skijališta u Austriji. Kada su u pitanju Alpi Austrija celim jugom i zapadom leži na ovom masivu. Svaki centar poseduje određene specifičnosti na osnovu kojih treba da odaberete idealno mesto za sebe. Zimovanje Austrija čini lepšim decenijama unazad, a razlog tome su zanimljiva skijališta koja su i pored prisustva snega i leda, zbog svoje gostoprimljivosti izuzetno topla.

Nije ni zanemarljiva činjenica da je povoljno skijanje u Austriji, pogotovo kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta i kada se uporedi sa skijalištima u Francuskoj i Švajcarskoj. Uškušana mestašca, izuzetna gastronomska ponuda, živopisni predeli i opremljenost svakog centra će vas naterati da se Austriji uvek iznova vraćate.

 

Bad Klajnkirhajm - skijanje i kupanje

Ono što Austrija ski centri nude je na prvom mestu raznolikost, a listu započinjemo sa jednim od najpoznatijih centara pod imenom Bad Klajnkihajm. Nalazi se u Koruškoj koja se prostire na obroncima planine Nockberge, a skijašima je dostupno preko 100 kilometara savršeno uređenih staza.

Ovo mesto ima sto godina dugu turističku tradiciju što znači da je poznata još od vremena carske Austrije. Bad Klajnkirhajm treba posetiti i zbog termalnih banja koja su posebna atrakcija, a jedna od njih se nalazi u samom skijalištu na otvorenom. Ovde je jednako razvijen turizam tokom cele godine, ali ipak zimi ga treba posetiti svako ko je zaljubljenik u skijanje, snoubording i klizanje.

 

Gerlicen za porodicu i početnike

Od skijališta u Austriji, Gerlicen je jedno od nama najbližih. Sa uređenom stazom od 51 km, 14 ski liftova i najvišom tačkom od 1 919 m, predstavlja idealno mesto za porodice i početnike u skijanju. Od 51 kilometara staza lake čine 10, srednje teške 38 i teške 3 kilometra. Za ljubitelje cross country skijanja, izgrađena je staza duga 12 km.

Bilo kada u periodu od decembra do kasnog aprila da posetite Gerlicen, imaćete priliku da uživate u snežnim sportovima gde ukoliko i da zafali snega, Austrijanci to rešavaju mašinama za njegovo pravljenje. Možete uživati u jednom od šesnaest restorana sa izvrsnom hranom i toplim pićima, a ako vam je to malo, uvek se možete spustiti do podnožja planine i posetiti neko od malih mesta poput Annenheim i Bodensdorf koji imaju brojne barove i restorane.

 

Kačberg za prave ljubitelje skijanja

Na pitanje zašto je toliko posebna Austrija ski centri daju odgovor. Na granici pokrajina Koruška i Salburg nalazi se skijalište Kačberg koje sa 70 km staza i 16 liftova, predstavlja pravi raj za skijaše. Kao jedna od najvećih prednosti ističe se širina stazi koje nisu prepune ljudi, te početnici mogu lakše da savladaju prve korake, a profesionalci mogu da uživaju u većim snežnim prostranstvima. Ono što skijališta u Austriji izdvaja, a ovde je izrazito je prisustvo velikog broja restorana, kafića, diskoteka i apres ski barova, zbog kog je Kačberg naročito pogodan za mlade.
Zell am See i Kaprun za sva čula

Zell am See spada u jedno od najlepših skijališta zbog činjenice da se pored njega nalazi i istoimeno jezero, te svi ljubitelji idilčnih prizora hrle u ovo mestašce. Grad ima veliki broj restorana, vinskih podruma, barova, prodavnica, ali i bazena, terena kao i klizalište. Za sve koji na put kreću porodično i one koji se rekreativno bave skijanjem Zell am See je idealna destinacija.

Zajedno sa poznatim skijalištem Kaprun ima preko 130 km uređenih skijaških staza. Kaprun vodi kada je u pitanju prirodni sneg, a obiluje glečerskim širokim stazama. Domaćini u Kaprunu će vas srdačno dočekati, a poslednjih godina su osim restorana i rustičnih barova u svoju ponudu uvrstili bogat noćni život.

Ne bi bilo pravedno posebno izdvajati neka od skijališta, a s obzirom da ih ima više stotina, nemoguće je da ne pronađete neko koje bi vama i vašoj porodici ulepšalo zimu. Ukoliko volite dobar pogled i zanima vas gde je najviši vrh u Austriji, uvek ćemo predložiti mestašce Matrei koji će vas oduševiti osvetljenim stazama sa sankanje i za skijaško trčanje.

Ukoliko vam je zanimljivo da jednim delom budete u predivnoj Italiji, drugim u Austriji i da se vozite crvenim stazama kratkog zavoja ili da vežbate svoje veštine snoubordinga, onda je Nasfeld mesto za vas.

Za koji god od skijališta u Austriji da se odlučite, nećete se pokajati, na vama je da izaberete i uživate