supernova logo

Zašto posetiti Kaprun ove zime?

 

Nakon praznika, došlo je vreme za zimski odmor, odnosno vreme za skijanje i zimovanje koje je za mnoge omiljeni deo godine. Kako je sezona skijanja otvorena odavno, ljubitelji skijanja i zimskih sportova su već uveliko u potrazi za idealnom destinacijom za skijanje 2019. godine.

Pri odabiru lokacije za odmor ove zime je najbitnije birati mesta koja ispunjavaju sve vaše uslove kada je skijanje u pitanju. Mnogi ski centri u Evropi imaju mnogo snežnih dana u godini, a i većina ih koristi snežne topove kako bi staze za skijanje bile pune snega, te se termini skijanja protežu od početka decembra pa sve do kraja marta, a negde i duže.

Kada je u pitanju skijanje Austrija nudi mnoge pogodnosti, a veliki izbor garantuje šansu za svakog da nađe nešto za sebe. Ski centar Kaprun u blizini malog grada Zell am See u pokrajini Salcburg predstavlja raj na zemlji za sve koji jedva čekaju zimu kako bi stali na skije i istraživali prirodu i poznate vrhove Evrope.

Postoji mnogo razloga zašto na skijanje u Austriju, a u nastavku teksta ćete imati prilike da pročitate zašto treba posetiti Kaprun ove zime, kao i šta je to što Kaprun izdvaja od drugih ski centara.

 

Kaprun skijanje o kojem se sanja

Kada je u pitanju Austrija Kaprun je jedan od najlepših skijaških centara. Ovaj ski resort se nalazi na 786 metara nadmorske visine, dok najviši vrh Kitzsteinhorn doseže 3029 metara. Kako se nalazi ispod glečera Kitzsteinhorn, tako su i zime u Kaprunu i duge i snežne i hladne. Sneg se dugo zadržava, te je sezona skijanja nešto duža nego u drugim evropskim ski centrima.

Kaprun krasi 50 kilometara staza, tako da za zimovanje, koje uključuje skijanje, u ovom austrijskom mestu će vam trebati više dana kako biste obišli sve staze koje Kaprun nudi. Zajedno sa skijalištem Zell am See, od kojeg je udaljen svega 9 kilometara, čini skijalište od 130 kilometara odlično uređenih staza. Ova dva skijališta su povezana ski busevima, te ukoliko odsedate u jednom mestu, možete skijati i u drugom u zavisnosti šta tačno vaš ski pass podrazumeva.

Topovi za pravljenje veštačkog snega pokrivaju nešto više od 29 kilometara staza. Ukoliko planirate zimovanje, bitno je napomenuti da kada je u pitanju Kaprun ski pass koji obuhvata više dana podrazumeva ceo ski centar, dok jednodevni ski pas uključuje pored glečera još samo lokalno skijalište u Kaprunu. Ono što je zanimljivo je to da je u cenu ski pasa uključena i cena prevoza ski busem iz Kapruna do donjih stanica gondola i žičara.

Skijalište Kitzsteinhorn ima dve gondole, pomoću kojih je skijašima olakšan prevoz do vrha staza i između staza. Sedeća gondola može da preveze osam osoba, dok u stojećoj gondoli može da stane 24 skijaša plus sve ono što oprema za skijanje podrazumeva. Većina staza je opremljena liftom sidro, a kako su staze veoma široke, nikada nije prevelika gužva i svako može slobodno da pronađe svoju putanju tokom skijanja.

Najviše je staza koje su srednje i lake težine. Dosta je staza za početnike, a za one koji su ekstremisti kada su zimski sportovi u pitanju namenjene su takozvane crne staze koje se slabo uređuju, te podrazumevaju skijanje po divljim stazama koje nije bezbedno.

Ono što Kaprun izdvaja iz mora ski centara u Evropi je pored idealne klime za skijanje i postojanje savršenih terena za nordijsko skijanje koji se nalaze na vrhu glečera, kao i tri različita snowboard parka, od kojih je onaj sa najvećom površinom upravo na samom vrhu glečera.

 

Kaprun ski resort - zimska idila kao sa razglednice

Kada je u pitanju Austrija skijanje u Kaprunu je prva asocijacija za sve koji su skijali austrijskim ski stazama. Pored odlično uređenih staza, ovaj ski resort nudi još mnogo za obići. Pregršt staza za šetnju i druge zimske sportove, kao što je sankanje koje je najzanimljivije najmlađima učiniće da vam svaki dan proveden u Kaprunu bude poseban i nimalo dosadan. Kako se nalazi ispod glečera, vazduh u ovom ski centru je savršeno čist, te je idealno mesto za duge šetnje i odmor u prirodi.

Oni koji su pak više za noćni život, Kaprun je takođe mesto koje se može pohvaliti brojnim zanimljivim restoranima i kafićima, kao i klubovima koji su veoma privlačni mladima. Od klubova sa dobrim provodom izdvaja se K1 Club koji se nalazi u blizini, u Zell am See-u. U klubovima gostuju poznati austrijski dj-evi, a ukoliko je vreme lepo i sunčano, nezaobilazne su dnevne žurke u obližnjem baru - Schnapps Hans Ice baru, te će vam svaki dan u Kaprunu biti pun zanimljivih aktivnosti.

 

Kaprun Austrija - ostale atrakcije

U blizini Kapruna se nalazi, pored glečera, i Ledničko jezero. Ovo jezero spada u jedno od najčistijih jezera sveta, te je idealno za ronjenje i jedrenje u toplijim danima. Kada je zima u pitanju, šetnja oko Ledničkog jezera učiniće da se potpuno opustite i odmorite od buke na ski stazama.

Staze koje vode kroz šumu su poprilično nepregledne zimi, ali su veoma dobro označene, te je nemoguće zagubuti se čak i ako se odlučite za večernju šetnju, iako se savetuje šetnja po danu kako biste mogli da uživate u pogledima koje ovaj ski centar omogućava.

Kada je u pitanju Kaprun spa tretmani u ovom malom mestu su idealni za novogodišnji restart i punjenje baterija za predstojeću godinu. Takođe, ako se uzme u obzir Kaprun terme i bazeni su nezaobilazni načini opuštanja.

Ono što vam je zagarantovano ukoliko se odlučite za Kaprun je pored skijanja na profesionalno uređenim stazama, veoma aktivan odmor između glečera, planine i jezera koji će vam zasigurno ostati u dobrom sećanju, mameći vas da se vratite na ovu savršenu destinaciju za zimovanje. Zato na vreme rezervišite svoj put, a u ovom čudesnom ski centru u Austriji smeštaj možete naći na našem sajtu i tako obezbediti sebi nezaboravan odmor.