supernova logo

Zašto skijanje u Sloveniji?

 

O skijanju u Sloveniji dovoljno govori samo podatak da je skijanje nacionalni sport Slovenaca, koji su zaljubljeni u brz spust niz planinske staze. Slovenska skijališta su poznata po velikom broju sjajnih staza koje predstavljaju omiljenu destinaciju mnogih Evropljana.

Skijanje u Sloveniji, po mišljenju velikog broja posetilaca, svojom nedirnutom prirodom i lepotom ne zaostaje za prestižnim skijaškim centrima u Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. U okviru velikog broja skijališta, možete izabrati od velikih bogatih skijaških centara do manjih prilagođenih porodičnim odmorima i skijanju dece. Najbolji i najlepši skijaški centri Slovenije, smešteni su na planinskom masivu Julijskih Alpa, na kojima se održavaju i velika međunarodna takmičenja u skijanju.

Zbog ovih ali i mnogih drugih razloga, skijanje u Sloveniji je sjajan način da provedete svoj zimski odmor. Zbog toga Vam u ovom tekstu donosimo neke bitne razloge zašto da posetite baš Sloveniju ove zime.

 

Ekskluzivnost po pristupačnoj ceni

Ekskluzivni ski centri u Francuskoj, Austriji ili Švajcarskoj su postali jako nepristupačni velikom broju ljudi koji vole da skijaju na lepim lokacijama. Tako u potrazi za ekskluzivnim zimovalištima, mnogi Evropljani biraju slovenska skijališta kao destinaciju za uživanje u ekskluzivnim sadržajima po povoljnoj ceni.

Jedna od najvećih prednosti ovih skijališta je i to da ukoliko ih posetite, vrlo lako možete posetiti i neke veće gradove u Sloveniji zbog male udaljenosti između njih. Tako možete dodatno obogatiti svoj odmor. Jedna od pogodnosti koje nude slovenska skijališta je i kupovina jednog SkiPass-a koji možete iskoristiti na svim skijalištima u državi. Na taj način u okviru jednog letovanja možete skijati na nekoliko različitih mesta za svega nekoliko dana.

 

Veliki broj ski centara

Slovenija je zemlja malih ski centara koje odlikuje prijatna i opuštena atmosfera. Slovenci vole da govore o svojim ski centrima kao o centru porodičnih aktivnosti jer su razne staze prilagođene upravo početnicima i deci, ali i iskusnim skijašima. Kako postoji zaista veliki broj ski centara (čak 49) za ovako malu zemlju, nabrojaćemo i bliže opisati neke najveće koji se nalaze u ponudi slovenskih skijališta.

 

Kranjska gora - staze za svakoga

Kranjska gora je jedan od najvećih skijaških centara u Slovenije i sastoji se od ukupno 18 skijaških staza dužine 20 kilometara. Sam centar sadrži ukupno 13 žičara sa šestosedima, koji se pristiru na visinama od 800 do 1215 metara nadmorske visine.

Staze koje su orijentisane prema samoj Kranjskoj Gori spadaju u one blaže koje su predviđene za početnike i roditelje sa decom. Ove staze su u potpunosti povezane, a skijaše na vrh vuče četvorosed. Jedna od pogodnosti na ovoj strani Kranjske gore je i vrtić na snegu koji radi tokom cele sezone.

Sa druge strane brda, prema Podkorenu se nalaze ozbiljnije staze među kojima su i one koje se nalaze u kalendaru FIS-a za trke i ski skokove. Ovde se nalazi i verovatno najstrmija staza u Sloveniji i počinje na visini od 1295 metara, što je i najviša tačka ovog skijališta.

 

Mariborsko Pohorje - 41,5 kilometara staza sa netaknutom prirodom

Ovaj skijaški centar je poznat po svojoj netaknutoj prirodi duž staze. Staze se nalaze na rasponu nadmorskih visina od 336 do 1347 metara. Jedna od prednosti Mariborkog Pohorja je i veliki broj staza različite težine koje su prekrivene snegom od decembra do maja. Ovde se nalazi i najduža osvetljena staza za noćno skijanje u Evropi, duga 10 kilometara koja vodi ka Mariborskoj dolini.

Glavni greben Pohorskih planina je pun raznih saržaja, a među njima se mogu naći i wellnes centri sjajni za opuštanje nakon dugog dana na stazama. Osim skijanja i wellnesa, možete uživati u jahanju konja, vožnji bicikala ili nordijskom skijanju za koje postoji posebno uređene staze u ovom skijaškom centru.

 

Vogel - porodično skijalište

Ovo skijalište se nalazi u okviru nacionalnog parka Triglav na nadmorskoj visini od 1535 do 1800 metara. Takođe je kao i Kranjska Gora deo Julijskih Alpa, a u neposrednoj blizini se nalazi Bohinjsko jezero koje predstavlja dragulj prirode ovog kraja.

U blizini Bohinjskog jezera se nalazi mesto odakle polazi gondola koja vozi na visinu od 1537 metara. Upravo je to početak skijališta sa koga puca zadivljujućo pogled na najviši vrh Slovenije. Tu se nalazi i prelepi hotel Vogel, apartmanski smeštaj i svi neophodni sadržaji. Jedna od omiljenih aktivnosti posetioca ovog skijaškog centra je i turističko skijanje neuređenim stazama i dubokim snegom.

 

Slovenija je poznata i po banjama i termama

Slovenija je takođe poznata i kao zemlja zdrave vode koja se u njoj može naći na svakom koraku. Upravo zbog toga je i nastao veliki broj banja i termi koje su izgrađene na izvorima mineralne termalne vode. Ovih banja sa zdravom vodom ima u jednakom broju kao i skijališta, pa nije teško posetiti neku tokom skijanja.

Jedan dan skijanja i smrzavanja, možete zameniti kupanjem u vrućoj mineralnoj vodi i uživanjem u velikom broju spa sadržaja. Kada birate ove banje, to možete uraditi prema geografskom položaju ili sopstvenom ukusu vezanom za ovakav tip sadržaja.

Sada kada imate dovoljno informacija o tome zašto je Slovenija dobra za skijanje i razne druge aktivnosti, preostaje Vam da se odlučite za neko od 49 skijališta i rezervišete svoje skijanje u Sloveniji ove zime. Ono što je sigurno je da slovenska skijališta imaju za svakoga po nešto u sklopu ponuđenih aktivnosti.