supernova logo

Znamenitosti Budžibe, kulturnog centra Malte

 

Kad je u pitanju Malta Budžiba predstavlja mali mediteranski biser na severnoj obali, u blizini zaliva Svetog Pavla. Tokom poslednjih 50 godina, malo ribarsko selo izgrađeno je u mnogoljudni gradski centar, živopisnog kulturnog nasleđa, sa obiljem hotela, restorana i peščanih plaža.

Pošto se nalazi tik uz obalu mora, i odlično je povezana sa svim ostalim centrima Malte, Budžiba je dobro mesto za letovanje ukoliko želite klasičan porodični odmor u kombinaciji sa istraživanjem istorije i kulture.

Ukoliko vaš izbor za ovogodišnju letnju destinaciju bude letovanje na Malti, Budžiba je mesto vredno posećivanja. Pročitajte koja su to mesta zbog kojih se, ovo nekada mirno seoce, pretvorilo u atraktivnu turističku destinaciju.

 

Istraživanje morskog živog sveta u nacionalnom akvarijumu

Kad je u pitanju Budžiba Malta se njom ponosi iz više razloga, a jedan od njih je definitivno Nacionalni akvarijum. Od stotina različitih primeraka podvodne flore i faune, sigurno ćete naći neki koji će vam se dopasti. Jedna od najpopularnijih stvari koju akvarjum omogućava turistima su tuneli kroz koje se možete bliže upoznati sa živim svetom mediteranskih voda.

Deci do dvanaest godina je omogućen ulaz uz nadoknadu od 7 evra, dok će odrasli za ulaz u akvarijum morati da odvoje dva puta više.

 

Muzejska postava za ljubitelje oldtajmera

Karol Galea, zaljubljenik u odltajmere, omogućio je ljubiteljima klasičnog automobilizma poput sebe, mesto na kome će moći da uživaju razgledajući neke od najpoznatijih modela. Većina automobila koje ćete imati priliku tamo da vidite restaurirana je upravo od strane osnivača muzeja, gospodina Galea. Ulaz u muzej stajaće vas 9 evra.

 

Parkovi retkih ptica i flamingosi sa Slaništa

Ako ove letnje sezone vaša destinacija bude Malta Budžiba ima još jedan razlog zašto treba baš nju da posetite. Osim što predstavlja savršenu destinaciju za odmor sa porodicom, ovde se nalazi i prezervacioni park prirode za više od 200 endemskih vrsta ptica i drugih životinja sa Malte. Po ceni karte od 8 evra, odnosno 5 evra za decu, moguće je hraniti ptice i druge životinje, kao i slušati o njima u pratnji vodiča.

Još jedno izvanredno mesto za posmatranje ptica su i Slaništa. Pored mnogobrojnih vrsta galebova koji se tamo gnezde, ovo je stajalište i za više vrsta ptica selica (tokom marta i aprila, odnosno septembra i oktobra). Ako vas sreća posluži - možda se dogodi da dočekate jata flamingosa u proleće.

Još u doba vitezova Sv. Jovana, ova slaništa su napuštena i godinama se nisu koristila. U blizini se nalaze stare britanske kuće, sagrađene od drveta i kamena, kako bi se tamo skladištila so.

 

Kenedijev park - oaza porodičnog odmora

Reč je o divnom, mirnom parku u kom se nalazi spomenik Džonu F. Kenediju. Pre nekoliko godina je park obnovljen i zasađeno je dosta novog drveća. Sam spomenik je ostao netaknut. Mnogi meštani često dolaze u ovaj park samo da bi uživali u miru i tišini. Tokom nedelje je ovde mnogo mirnije nego vikendom, ali ipak i tada ima dosta posetilaca.

Ako putujete na Maltu i želite da iskusite pravu maltešku atmosferu u mirnom okruženju, Kenedi Gruv je pravo mesto za to, posebno kada sija sunce.
Nesvakidašnja panorama sa Vignakurtove kule

Stari vidikovci su nešto što pruža nesvakidašnji doživljaj, a u obilju ih nudi Budžiba Malta se kao na dlanu cela vidi. Na obodu Kavre se nalazi oblast poznata kao “Ta Fra Ben”, gde se osmatračnica nalazi delimično skrivena iza jednog restorana, ali ćete je svakako videti čim krenete promenadom. U blizini se nalaze i ruševine jedne kule duž obale, koje su i danas netaknute.

Da bi se ojačao odbrambeni sistem na obali, red Sv. Jovana je sagradio 13 malih osmatračnica na obali. Njih devet i danas postoji. Svaka kula je sagrađena tako da bude u liniji sa dve susedne kule, tako da su se signali lako mogli slati iz jedne kule u drugu, a sve u cilju komunikacije između Goza i Velike luke u Valeti. Signali su se danju slali dimom ili topovima, a noću vatrom.
Tura kroz mistične megalitske hramove

Na sam pomen imena Budžiba Malta postaje svetski poznata po praistorijskim nalazištima, nalik na Stounhendž. Najraniji neolitski hramovi na Malti stariji su od piramida u Gizi za oko hiljadu godina. Svrstani su na Uneskovu listu zaštićenih spomenika.

Hipogeum je malo poznata mreža podzemnih hramova i tunela na Malti koje su Englezi, a potom Maltežani, stotinama godina brižljivo čuvali od očiju javnosti. Povremeno je otvoren samo ulazni hram koji dokazuje da nijedna antička kultura nije bila u stanju da pod zemljom iskleše i ugradi kamene blokove teške desetinama tona.

Prvi hramovi, kao na primjer Gantija, nisu imali posebnih ukrasa. Oni kasniji, recimo Hagar Kim, bili su izgrađeni od blokova koji su vrlo precizno pristajali jedni uz druge i pri tome su bili posebno ukrašeni. Pomenimo da ne postoje arheološki nalazi metalnih predmeta ili alata na Malti tog doba.

Javni prevoz na Malti čine isključivo autobusi, ali su odlično organizovani i autobusom možete stići iz Budžibe u gotovo svako mesto na ostrvu. U Budžibi se nalazi autobuska stanica. Do aerodroma možete stići autobusom za 45-60 minuta.

Ovo su samo neka od mesta za aktivan odmor koje nudi Budžiba i ovaj deo nesvakidašnje, mediteranske kulture, pa ako smo vas zainteresovali za aranžman za letovanje u Budžibi, organizujte vaše letnje putovanje na vreme uz pomoć naše agencije, i uživajte u slobodnom vremenu sa svojom porodicom ili prijateljima stvarajući uspomene za ceo život.