supernova logo

Bansko - skijanje i dobar provod

 

Ski centar Bansko predstavlja jedno od najrazvijenijih skijališta na Balkanu, a osim toga što posetiocima nudi savremeno opremljene staze i ski centar, ovo mesto ima i mnogo kafića, barova i klubova koji garantuju odličan provod. Ukoliko želite da se nakon skijanja opustite uz neko piće, u Banskom ćete sigurno lako pronaći mesto za izlazak.

Jedna od omiljenih destinacija za skijanje na Balkanu nalazi se u Bugarskoj i smeštena je na obroncima planine Pirin koja je pod zaštitom Svetskog prirodnog nasleđa. Poslednjih godina ovo planinsko mestašce se veoma razvilo i postalo savremen skijaški centar u kom su izgrađeni moderni hotelski kompleksi, ali uprkos tome Bansko je sačuvalo tradicionalni izgled starih bugarskih varoši i poznata je po svojim kulturnim znamenitostima.

 

Skijanje u Banskom

Kada je u pitanju Bansko skijanje u ovom mestu možete uplatiti od decembra do maja, pa se tako ovo mesto može pohvaliti najdužom ski sezonom. Skijališta se nalaze na nadmorskim visinama od 960 do 2.600 metara nadmorske visine i odlično su povezana sa samim turističkim centrom u kom se nalazi gondola koja vodi do ski terena. Gondola je duga šest kilometara i vodi do staza namenjenih kako za početnike, tako i za iskusne skijaše.

Ukupna dužina staza iznosi 70 kilometara, a dva glavna ski centra su Šalin i Šiligarnika. Profesionalnim skijašima su na raspolaganju staze za slalom i veleslalom, kao i staze za ski trčanje. O kvalitetu ovog skijališta govori i činjenica da je Bansko bio jedan od kandidata za zimske olimpijske igre 2014. godine, a kompletan sistem skijanja je postavila austrijska firma, koja važi za jednu od najboljih u Evropi.

Zato možete biti sigurni da ćete tokom zimovanja u Banskom moći da bezbedno skijate na uređenim stazama ski centra, koji posetiocima pruža odličnu uslugu. Svim posetiocima je na raspolaganju Bansko škola skijanja, kao i odlična ski oprema.

 

Ostale aktivnosti

Ovo mesto, pored toga što je poznato po ski centru, je i poznata banja, pa tako oni koji žele mirniji odmor i relaksaciju mogu da se opuste u nekom od termalnih kupatila. Takođe, osim skijanja, posetiocima su u ponudi i drugi zimski sportovi kao što su klizanje i vožnja sankama po snegu što najviše vole najmlađi.

 

Odličan provod u kafanama

Cene u Bugarskoj su veoma slične našim, pa zato i ne čudi što je Bansko veoma popularno među srpskim turistima. Iako je Bansko malo mesto, posetioci mogu da izaberu neku od 90 kafana ili restorana koji nude pristupačne cene, u kojima ručak može da Vas košta pet evra. Među mladima, ali i onima u zrelim godinama odličan provod nudi noćni “apre sking”.

Naime, mnoge kafane imaju živu muziku u kojima se puštaju srpske pesme, pa tako kada je u pitanju Bansko Nova godina je idealan period da posetite ovo mesto i uživate odličnom provodu u novogodišnjoj noći, ali i u skijanju za vreme praznika.

Takođe, osim Srba, i Grci rado posećuju ovaj ski centar, a interesantan je podatak da su upravo Grci vlasnici mnogih kafana, zlatara i prodavnica brze hrane.

 

Suveniri

Za one koji žele da ponesu neki detalj kao uspomenu sa zimovanja, dok šetaju gradom lako će pronaći suvenirnice, koje se nalaze u gotovo svakoj ulici. U ovim prodavnicama se nalaze autentični bugarski suveniri, pa tako možete kupiti posude izrađene od bugarske keramike u upečatljivim braon i zelenim bojama, magnete, parfeme od bugarske ruže, kao i neke od specijaliteta kao što su ovčji sir, med sa četiri lekovite trave i crveno vino.

 

Smeštaj sa bogatim sadržajem

Odličan smeštaj možete rezervisati u hotelskim kompleksima, apartmanima ili vilama koje imaju bogat sadržaj za sve uzraste. Najpopularniji su femili hoteli kojima upravlja jedna porodica, i njih uglavnom rezervišu porodice sa decom, jer deca u pratnji dve odrasle osobe uglavnom ne plaćaju smeštaj u ovim hotelima.

Ovakvi hoteli imaju sve što ima luksuzni smeštaj, pa tako za goste hotela postoji odličan sadržaj, kao što su đakuzi, jela domaće kuhinje, centralno grejanje, prevoz do gondole. Ukoliko ipak odlučite da rezervišete smeštaj u nekom luskuznijem hotelskom kompleksu, nećete imati potrebu da napuštate hotel, jer se u njima nalaze uglavnom spa-centar i bazen sa toplom vodom na otvorenom, kao i brojni drugi sadržaji za opuštanje.

 

Cene smeštaja

Svi gosti u hotelima imaju besplatan prevoz do gondole, bez obzira na to koliko je smeštaj udaljen. Treba napomenuti da se i najluksuzniji smeštaj može rezervisati po pristupačnim cenama, pa tako dve odrasle osobe mogu da nađu smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice po ceni od 600 evra. Takođe, u gradu mogu da se rezervišu apartmani po povoljnoj ceni.

Ukoliko želite da uživate u skijanju i dobrom noćnom provodu, Bansko je idealno mesto za Vas. U ovom savremenom ski centru sa odlično uređenim ski stazama, nalazi se sadržaj za sve uzraste. Ukoliko planirate da rezervišete zimovanje u Banskom, sigurno je da ćete, osim u skijanju, moći da uživate u dobrom noćnom provodu, klizanju, sankanju, spa centru, kao i u opuštanju u termalnom kupatilu.