Majorka, kao najveće ostrvo u Španiji, smešteno je u Sredozemnom moru i deo je arhipelaga pod nazivom Balearska ostrva. Pozicija Majorke u Mediteranu učinila je da ovo ostrvo još od davnina bude mesto gde se mešaju svetovi i kulture, pa samim tim i kulinarskih specijaliteta. Sve je počelo sa Rimljanima, koji su vladali Majorkom sve do petog veka, a koji su u velikoj meri sadili masline i vinove loze. Potom su došli Arapi, a od sredine 13. veka ostrvo je u potpunosti pripalo Španiji.
Palma de Majoka je šarmantna primorska metropola koju karakteriše mešavina srednjovekovne i moderne arhitekture. Na Palma de Majorci možete naći tradicionalnu špansku hranu, ali brojni mladi lokalni kuvari, trude se da klasična jela sa ovih ostrva pretvaraju u nešto inovativno, ali ipak dovoljno prepoznatljivo.
Majorka sada ima sedam restorana sa Mišelinovom zvezdicom, raštrkanih po ostrvu, ali mnogi od njih se zatvaraju tokom zime, kada nema turista, tako da kuvari tokom tog perioda otvaraju pop-up restorane u prestonici.
Ukoliko planirate da ovo leto provedete na Majorci onda se spremite za pravi gastronomski užitak, a ako niste upoznati sa nekim osnovnim pojedinostima španske kuhinje koja je zastupljena na ovom ostrvu, pogledajte šta sve možete očikvati i šta nikako ne biste smeli da propustite.
Autentična španska hrana i vina koja morate probati
Paelja i španski omlet su tipična španska jela, koja su dostupna svuda i mogu se pronaći gotovo na svakom koraku, ali bilo bi šteta propustiti i druge regionalne specijalitete. Majorčanska kuhinja ima svoje korene u načinu života lokalnih seljaka, gde su ribarstvo i ratarstvo bili neophodni za preživljavanje na ovom ostrvu koje je toliko udaljeno od španskog kopna.
Žitarice i masline čine najveći deo useva, kao i brojne sadnice badema. Kao tipično mediteransko povrće i na Majorci se najviše uzgajaju paprike, tikvice, patlidžan i krompir. Autentična kuhinja zasniva se na starinskom načinu pripremanja hrane. Najčešća jela su svinjsko ili jagnjeće meso sa povrćem, ili riba imahunarke, a sve se priprema na maslinovom ulju i domaćim začinima.
Često se koriste mleveni bademi u supama, varivu i sosevima. Svinjsko meso jede se kao prasetina, ili umotano u kupus koje se sporo kuva u vinu i, naravno, urolano meso u formi kobasica ili salama. Dostupno je i jagnjeće i kozje meso, a na mnogim jelovnicima su i njihove iznutrice.
Vino se proizvodi od rimskih vremena, a pošto se obično ne izvozi, a pet oblasti na Majorci, sve sa odvojenim klimama, stvaraju prepoznatljiva vina, obično od autohtonog grožđa. Bela vina su sveža i voćna, dok su crvena punijeg ukusa. Domaće vino se poslužuje u većini restorana i sigurno nećete pogrešiti ako tokom ručka ili večere odaberete neko od ovih.
Kako odabrati najbolji restoran na Majorci?
Majorka je poslednjih godina, pored prelepih plaža, postala prepoznatljiva i kao ostrvo hrane. Restoranska scena je, čini se, “u skokovima” dospela u prvi plan i sada može da stane rame uz rame sa do nedavno neprikosnovenim Madridom i Barselonom. I dok su sa jedne strane lokalni kuvari oživeli brojne tradicionalne jelovnike na Majorci, ovo ostrvo u svojoj ponudi ima i vrhunksu internacionalnu kuhinju, kao i svojevrsnu fuziju različitih stilova.
Kada je u pitanju Majorka cena hrane varira u zavisnosti od toga šta želite da konzumirate i gde. Najpristupačniji su restorani brze hrane i kafići, ali i u restoranima možete pronaći veliki izbor specijaliteta koji su pristupačni za turiste. Letovanje na Majorci može biti izuzetno povoljno, samo je potrebno odabrati pravi aranžman.
Najstariji kafić u gradu i specijalitet od kojeg zastaje dah
Ca’n Joan de S’Aigo je najstariji kafić u Palma de Majorci i najbolje je mesto ako želite da probate brojne specijalitete. Ensaimada je umotano, slatko, lepljivo pecivo napravljeno od brašna, šećera, kvasca, jaja i masti, koje može da se jede tokom celog dana. Majorčani umaču ovo pecivo u jutarnju kafu, a kasnije može poslužiti kao popodnevna užina punjena kremom, čokoladom ili čak suhomesnatim proizvodima. Dolazi u raznim veličinama, ali je uvek ukusna lagana i mekana. Ovaj kafić je poznat i po širokom asortimanu sladoleda i ne bi trebalo nikako da propustite onaj sa lokalnim bademima.
Restoran zdrave brze hrane
Es Rebost restoran se reklamira kao mesto gde se služi majorčanska brza hrana napravljena od organskih sastojaka. Pa amb Oli je njihov izum: kriške tamnog hleba protrljane sa sirovim belim lukom i pola lokalnog paradajza i posute maslinovim uljem. Može da se jede sa maslinama, krastavcima ili suhomesnatim proizvodima. Još jedan lokalni specijalitet je Coca - somoun, majorčanski ekvivalent pice. Coca de Trampo je posut paradajzom, pečenom paprikom, crnim lukom, solju i maslinovim uljem. Kombinacije su razne pa možete pronaći i one sa belim lukom, medom, ruzmarinom ili blitvom.
Jedan od najpopularnijih restorana na ostrvu
KOA Bar & Restaurant nalazi se u samom centru starog grada Palma de Majorke, a ovaj moderni restoran nudi izuzetno širok asortiman vrhunske hrane pripremljene u peći na ugalj. Sveža riba i kvalitetno meso u obliku pljeskavica, rebara i bifteka privlače veliki broj posetilaca u ovaj restoran tokom cele godine. Zahaljujući svojoj dobroj reputaciji i odličnoj lokaciji ovo mesto je skoro uvek popunjeno, zato ukoliko želite da ga posetite najpametnije je da rezervišete unapred.
Kada je u pitanju Majorka letovanje ovo ostrvo nudi vam pregršt zanimljivog sadržaja kako da savršeno ispunite svoj dan, a pored toga gotovo na svakom koraku možete pronaći neki od restorana koji će vam svojom gastronomskom ponudom probuditi sva čula. Kada se spomene Majorka iskustva svih posetilaca su uglavnom pozitivna, pa se slobodno može reći da je ovo mediteransko ostrvo svojevrsni raj za turiste.