supernova logo

Jahorina skijanje - zašto izabrati ovu planinu?

 

Jahorina predstavlja trenutno najmoderniji i najveći ski centar u Bosni i Hercegovini. Odličan je izbor za one koji žele da uživaju u kvalitetnom skijanju, a da pri tom ne moraju da planiraju dugačak put ili troškove koje podrazumevaju veliki evropski ski centri. Kada je u pitanju Jahorina skijanje je glavni razlog zbog koga je ona jedna od najposećenijih planina u regionu, iako zimski sportovi nisu jedino što ima da ponudi.

Ova olimpijska lepotica nudi oazu mira za sve ljubitelje zdravog vazduha, bujnih šuma i obilnog snega koji se na planini zadržava svake godine oko 150 dana u proseku, a u jeku zimske sezone dostiže visinu i do 3 metra. Ukoliko još niste odlučili koja je vaša sledeća destinacija za zimovanje, u nastavku vam donosimo informacije koje su vam potrebne da biste već danas doneli odluku.

 

Staze, sadržaj i uslovi za skijanje na Jahorini

Skijaška sezona na Jahorini traje od polovine decembra do kraja marta, a u toku ovog perioda, neretko i do polovine aprila, skijaši mogu da uživaju u više od 20 km uređenih skijaških staza, koje se nalaze na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.890 metara. Ukupno devet skijaških staza je podeljeno po težini, tako da zadovoljavaju sve nivoe veština - od onih početničkih pa sve do profesionalnih.

Savremeni sistem žičara sa kapacitetom od 13 000 skijaša na sat obuhvata tri šestoseda, dva dvoseda, četiri ski lifta i baby lift. Na raspolaganju su takođe i ski-škole, ski-rental i ski-servis koji po povoljnim cenama pružaju usluge neophodne za uspešno snalaženje na ski stazama. Kada je u pitanju Jahorina sneg je ovde vrlo pogodan za skijanje, pa će vam oprema ili instruktor u nekom trenutku sigurno zatrebati, čak i ako ste došli bez namere da skijate.

U okolini staza su smešteni brojni ugostiteljski objekti, gde se možete zgrejati u pauzama skijanja, ili prosto uživati u planinskom doručku, kuvanom vinu i prelepom pogledu koji se pruža na staze i snežne šume Jahorine.

 

Jahorina ski pass - cene

Cena ski pass-a na Jahorini zavisi od nekoliko faktora: u kom periodu skijate, da li ste sami ili sa porodicom i koliko planirate da se zadržite na ski stazama ove planine. Celokupna skijaška sezona podrazumeva:

 

predsezonu (15. novembar - 18. decembar),

srednju sezonu (19. decembar - 24. decembar, 3. januar - 9. februar, 19. februar - 25. mart)

pik sezonu (25. decembar - 2. januar i 10. februar -18. februar)

post sezonu (od 26. marta do kraja sezone).

 

U skladu sa tim, cenovnik ski pass-a za zimu 2018/19 na Jahorini predviđa sledeće cene: Dnevna karta za odrasle u predsezoni iznosi 44 KM, u srednjem delu sezone je 45 KM, dok je u piku sezone 50 KM. Sedmodnevna karta za odrasle je 211 KM u predsezoni, 216 KM u srednjoj sezoni i 237 KM u piku sezone. Sezonski ski pass za kompletan period iznosi 900 KM.

* 1 € = 1.95 KM

 

Jahorina smeštaj cene i snalaženje

Smeštaj na Jahorini podrazumeva tri glavne opcije: hotele, apartmane i planinske vikendice. Hoteli obiluju raznovrsnom uslugom i sadržajem koja je u potpunosti podređena uživanju posetilaca. Veliki izbor različitih hotela vam daje mogućnost da u skladu sa sopstvenim potrebama birate one koji zadovoljavaju sve vaše kriterijume.

Apartmani su takođe odličan izbor, a njihova opremljenost ni na koji način ne zaostaje za najlepšim hotelima na Jahorini. Moderne apartmane možete rezervisati i po ceni od 50 €, dobijajući ugodan i topao ambijent prilagođen svim potrebama vašeg zimovanja.

Nainteresantnije su ipak planinske vikendice čiji enterijer i eksterijer pružaju pravi planinski doživljaj, koji bi bilo šteta ne osetiti na Jahorini. U blizini ski staza je smešten veliki broj bajkovitih vikendica od kojih ćete brzo stići do svih bitnih lokacija na Jahorini. Cene jahorinskih vikendica se kreću od 60 € u zimskoj sezoni.

 

Jahorina - olimpijska planina za koju je čuo ceo svet

Sarajevo i Jugoslavija su početkom februara 1984. godine bili domaćini XIV Zimskih olimpijskih igara i time su ušli u olimpijsku istoriju koja je tada po prvi put pisana na našim prostorima. Jahorinske staze su tom prilikom bile teren za alpsko skijanje najboljih svetskih skijaša, a planina je na taj način predstavljena svetu u najlepšem mogućem svetlu.
Jahorina zimovanje: udaljenost i put do planine

Razdaljina Beograd-Jahorina iznosi 320 km, a put do ove planine zaista nije komplikovan. Na najlepšu planinu Bosne i Hercegovine možete stići na sledeći način:

Krenite autoputem prema Zagrebu i isključite se na izlazu Šabac-Ruma, prateći pravac za Šabac. Kada stignete u Šabac pratite obilaznicu i putokaze za Loznicu i Zvornik. Kako biste izbegli pravljenje velikih krugova obilaznicom, pređite most na Savi i nastavite pravo kroz kroz centar Šapca.

Nedugo pošto prođete pored Loznice, stižete do prvog graničnog prelaza Trbušnica-Šepak. Preporučujemo da tu uđete u BiH jer je put pored Drine kroz Srbiju prilično loš, iako je kraći nekoliko kilometara. Po prelasku mosta skrećete levo i nastavljate put prema Zvorniku. Ukoliko ste ipak propustili ovaj granični prelaz, u BiH možete ući na sledećem graničnom prelazu kod Malog Zvornika.

Dalje pratite putokaze za Vlasenicu jer nakon nje kreće uspon na Romaniju. Pratite pravac Han-Pijesak, Sokolac. Kada prođete Sokolc, stižete na raskrsnicu gde se levo ide za Rogaticu i Višegrad, a desno za Sarajevo i Pale. Nastavljate u pravcu Sarajeva i nakon 40 km dolazite do raskrsnice gde skrećete levo za Pale i Jahorinu. Dolazite u centar Pala gde prelazite petlju, i od te tačke prelazite poslednjih 12 km do Jahorine.

Oni koji su odlučili da posete Jahorinu, biće prijatno iznenađeni raznovrsnim sadržajem i ponudom koja ne zaostaje za većim i poznatijim ski centrima u Evropi. Blizina i povoljne cene su još jedan argument u korist zimovanja na ovoj planini, a kada je jednom posetite, biće teško ne vratiti se na isto mesto već prve naredne sezone.