supernova logo

Mariborsko Pohorje - skijanje i savršen odmor za sve generacije

 

Pohorje je planina alpskog planinskog venca, koja se nalazi u severnom delu Slovenije. Pohorje igra veoma važnu ulogu u slovenskom zimskom turizmu, kada ovu planinu opsedaju turisti iz svih krajeva Slovenije, ali i Evrope. Pored toga, Pohorje je popularno i leti, posebno među planinarima i alpinistima. Najuređenije, a ujedno i najpoznatije skijalište ove planine jeste Mariborsko pohorje, ali pored toga ima i druga dobro uređena i održavana skijališta, kao što su Roglu, Kope i Trije Kralji.

 

Mariborsko Pohorje - geografske karakteristike

Pohorje se prostire u trouglu koji čine Maribor na istoku, Dravograd na zapadu i Slovenske Konjice na jugu. Fizičke granice ovog masiva formiraju reka Drava na severu, reka Mislinja na jugozapadu, a na istoku se nalaze Laboška dolina i Dravsko polje.

Pohorje je dugo oko 50 kilometara (u pravcu istok-zapad), a široko oko 30 km (pravac sever-jug). Prostire se na ukupnoj površini od preko 1000 kvadratnih kilometara i spada u najisturenije planine Alpa, na samom istočnom delu njihovog pružanja.

Najviši vrh ovog masiva je Črni vrh - 1543 metara, dok su ostali značajni vrhovi Velika Kopa (1542m), Jezerski vrh (1537m), Mali Črni Vrh (1533m), Rogla (1517m) i Veliki vrh (1347m). I kada je u pitanju Mariborsko Pohorje vreme je manje-više slično kao i u ostalim delovima Alpa. Ovi planinski vrhovi prekriveni su snegom od kraja novembra do maja, sa temperaturom koja ide daleko ispod nule, dok u letnjim mesecima postaju oaze zelenila i mira, sa prijatnom temeperaturom.

 

Mariborsko Pohorje - skijanje i ski staze

Kada je u pitanju Mariborsko Pohorje dužina staza iznosi preko 42 kilometra i smatra se za najveće, a ujedno i najpopularnije skijalište u Sloveniji. Pored toga, opremljeno je sa oko 20 različitih ski liftova, među kojima je najpoznatiji žičara Pohorje.

Pohorje je pogodno za sve skijaše, a vremenom zahvaljujući pilagođavanju sadržaja i samih staza se posebno uspostavlja kao popularno skijalište za porodice. Zimi se takođe može pohvaliti sa više od 10 kilometara osvetljenih staza za skijanje. Pored skijanja i snouborda, posetioci mogu uživati i u nizu drugih zimskih aktivnosti, kao što su sankanje, klizanje itd.

Ukoliko je vaša destinacija za zimovanje Mariborsko Pohorje skijanje je nešto u čemu ćete sigurno uživati, jer je ovo mesto poznato po svojim blagim padinama, brojnim skijaškim i pešačkim stazama sa predivnim pogledom na Maribor i okolinu. U rasponu od 336 metara do 1347m nadmorske visine i na površini od preko 220 hektara nalazi se ukupno 42 km ski staza, koje su prekrivene snegom od kraja novembra do maja. Na raspolaganju je 23 km lakših staza, 13 km srednje-teških i 5 km nešto težih staza, namenjenih onim najiskusnijim ljubiteljima ovog zimskog sporta. Uređeno je i 27 km staza za skijaško trčanje i 1 km za sankanje.

 

Celo skijalište je podeljeno na tri sektora, koji su povezani ski stazama:

Sektor Snežni stadion koje se prostire od 325 do 1050 metara nadmorske visine. Za prevoz skijaša do vrhova staza zaduženi su gondola, četvorosed, dva dvoseda i 6 ski liftova.

Sektor Bolfenk koje se prostire od 937 do 1150 metara neadmorske visine. Prevoz skijaša omugućen je uz pomoć dvoseda i 3 ski lifta.

Sektor Areh koje se prostire od 927m do 1327m nadmorske visine. Opremljen je sa šestosedom i 7 ski liftova, koji prevoze skijaše sa podnožja na vrh skijališta.

S obzirom na to da su udaljenosti među stazama dosta velike, kako bi prešli sa jedne staze na drugu, skijaši često moraju da skijaju kroz šumu po plavim stazama. Zbog toga se ovo skijalište ne preporučuje snouborderima, jer su ograničeni ovakvim prelazima.

Na skijalištu Mariborsko Pohorje se nalazi i najduža staza za noćno skijanje u Evropi, duga 10 km, koja vodi sa vrha Pohorja prema Mariborskoj dolini. U idealnim zimskim uslovima i uz pomoć veštačkog osnežavanja, snegom su pokrivene i one staze koje se spuštaju skroz do Mariborske doline.

 

Mariborsko Pohorje - iskustva koja se pamte ceo život

Mariborsko Pohorje ski centar je odličan za početnike zahvaljujući blagim stazama na kojima je moguće savladati osnove skijanja i snouborda, u čemu svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći instruktori tamošnjih škola skijanja. Ali nisu samo početnici oni koji će se oduševiti ovim skijaškim centrom, naprotiv! Skijaši svih starosnih dobi i različitih nivoa skijaškog znanja i umeća mogu savršeno uživati u skijanju na Mariborskom Pohorju.

Kada je u pitanju Mariborsko Pohorje iskustva skijaša su uglavnom pozitivna, a uz skijanje postoji i mogućnost mnogih dodatnih aktivnosti na snegu, kao što su - snoubord, noćno sankanje, klizanje, penjanje, karling, plivanje u zatvorenim bazenima, vožnja sankama sa konjskom zapregom, letovi vazdušnim balonima itd. Pored skijaških staza postoji dosta ski bifea i restorana, a za decu su organizovani vrtići i zabavišta na snegu. Skijašku opremu je moguće iznajmiti u rentalima na samom skijalištu.

S druge strane, tokom letnjih meseci Mariborsko Pohorje nudi i mnoštvo drugih mogućnosti za bavljenje aktivnim odmorom. Najpopularniji među njima svakako su organizovani izleti, brdski biciklizam, jahanje, paraglajding, lov, adrenalinski park na Pohorju itd. Ovo su samo neke od zanimljivih ponuda koje tokom leta privlače da se poseti Mariborsko Pohorje.

 

Mariborsko Pohorje - ski opening i ski pass za sezonu 2018/2019

Ceremonija otvaranja nove ski sezone na Mariborskom Pohorju će se održati od 14. do 16. decembra u Pohorju. U tom periodu važiće posebna cena dnevne karte, a od manifestacija previđeni su koncerti na kojima će nastupiti brojne slovenske muzičke zvezde i ansambli. Svi koji imaju ski pass moći će da prisustvuju ceremoniji na Snežnom stadionu besplatno, dok svi ostali koji tada posete Mariborsko Pohorje ski pass mogu nabaviti po ceni od 15 evra.

U prvim danima ovogodišnje zimske sezone na Pohorju od 14. do 16. decembra dnevna ulaznica za odrasle koštaće samo 17 evra, za mlade 14, a 10 evra za decu. Većina ski staza će tada takođe biti regularno otvoreno, ali će od vremenskih uslova u tom periodu zavisiti kakvo će biti stanje na njima. Kada je u pitanju Mariborsko Pohorje skijanje je omogućeno i zahvaljujući veštačkom snegu, ali se on koristi samo u slučajevima kada baš nema padavina.

 

Mariborsko Pohorje - smeštaj i ponuda

Mariborsko Pohorje je najveći ski centar u Sloveniji sa visokokvalitetnim smeštajem i bogatom wellnes ponudom. Skijaške staze, ski kros - kantri i planinarske staze, divna priroda su pravi magnet za skijaše, snoubordere, planinare, planinske bicikliste, padobrance, ljubitelje konja, adrenalina, avanturiste. Kada je u pitanju Mariborsko Pohorje hoteli su najpre na raspolaganju brojnim turistima. Pored toga na Pohorju se nudi dosta raznovrsnih smeštajnih kapaciteta, poput pansiona, apartmana, planinarskog doma, a u Mariboru i bližoj okolini se mogu pronaći hosteli, moteli i brojna prenoćišta u okviru seoskih domaćinstava.

Blizina grada Maribora takođe obezbeđuje veliki izbor različitih gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Osim u skijanju ovde možete uživati i opustiti u nekim od brojnih wellness centara. U januaru, Mariborsko Pohorje je domaćin "Zlatne lisice", takmičenja za FIS Svetski kup u alpskom skijanju za žene.

 

Mariborsko pohorje udaljeno je oko 530 km od Beograda i svakako je jedno od skijališta u regionu koje bi trebalo posetiti.

 

Kada je u pitanju Mariborsko Pohorje staze koje se nalaze u ponudi su velika prednost ove planine i glavni razlog zašto se ljudi opredeljuju baš za ovu destinaciju. Ukoliko i vi želite da provedete zimski odmor na mestu koje vam može ponuditi vrhunski uređene ski staze, sjajne smeštajne kapacitete, kao i bogatu ponudu ostalih aktivnosti na snegu, pogledajte ponudu Supernova travel agencije i rezervišite sebi aranžman u ovom predivnom slovenskom ski centru.