supernova logo

 

Turska je u poslednjih nekoliko decenija najveći broj svojih zaštićenih područja pretvorila u nacionalne parkove. Nacionalni parkovi u Turskoj imaju istu važnost kao i istorijske znamenitosti, a u skoro svakom od njih se zapravo i nalaze brojna arheološka blaga.

Tako turisti imaju dvostruku korist – najpoznatiji nacionalni parkovi kao što su Goreme, kanjon Koprulu ili Nacionalni park Dilek, pružaju odlične uslove za sve vrste aktivnog odmora, a istovremeno omogućavaju posetiocima da obiđu brojne spomenike iz raznih istorijskih epoha.

Zvanično, Turska ima čak 43 nacionalna parka. Od podvodnih čuda do visokih planinskih predela i drevnih istorijskih znamenitosti, nacionalni parkovi Turske nude širok spektar uzbudljivih iskustava koje turisti mogu da dožive.

Supernova Travel vam predstavlja listu nacionalnih parkova u Turskoj koji će zadiviti svakog zaljubljenika u prirodu i aktivan odmor. Ako letujete u Turskoj, i želite da otkrijete njene prirodne lepote, predlažemo vam da obavezno obiđete neki (ili neke) od ovih lokaliteta.

 

Nacionalni park Goreme

Nacionalni park Goreme, zajedno sa čarobnom Kapadokijom i njenim jedinstvenim stenovitim formacijama predstavlja jedan od najtajanstvenijih i najneverovatnijih prirodnih pejzaža naše planete. Ovo područje proglašeno je nacionalnim parkom 1986. godine, a čak 7 lokacija koje pripadaju parku deo su UNESCO-ve baštine. Park zauzima površinu od 9.614 hektara. Nalazi se u vilajetu Nevšehir u centralnoj Anadoliji.

Ono po čemu su Nacionalni park Goreme i stenovita Kapadokija čuveni u celom svetu jesu takozvani vilinski dimnjaci, stenovite formacije neverovatnih oblika, nastale u praistoriji pod uticajem vetra i kiše. U pradavnoj prošlosti, ovaj region bio je prekriven stenovitim kamenjem, nastalim usled erupcije obližnjih vulkana Eficies, Hasan i Golum. Milionima godina kasnije, u doba paleolita, pod uticajem erozije nastala je Kapadokija, koja danas predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija Turske i jedinstveni je svedok istorije Anadolije.

U Nacionalnom parku Goreme posetioci mogu videti karavansaraje, grobnice i medrese koje predstavljaju najlepše primerke seldžučkog i otomanskog graditeljstva. Udubljenja na strmim stranama stena u dolinama Songanli, Zelve i Uzengija, i mnoštvo monaških ćelija isklesanih u tim stenama još više golicaju maštu posetilaca.

Posebnu pažnju privlače stotine crkava u stenama, a naročito podzemni gradovi Kapadokije, od kojih su najpoznatiji Derinkuju i Kajmakli, sagrađeni iz bezbednosnih razloga u periodu od 5. do 7. veka. U njima su se hrišćani krili od najezde Arapa, Mongola, muslimana.

Pored svega ovoga, u mestima Urgup, Mustafa Paša, Avanos, Goreme i Učisar videćete i brojne druge arhitektonske i arheološke znamenitosti.

 

Nacionalni park Kanjon Koprulu

 

U okrugu Manavgat, 49 km severoistočno od Antalije i njenih hotela, nalazi se Nacionalni park Kanjona Koprulu, koji je zbog svojih prirodnih lepota poznat i pod nazivom „Turski raj“. Smešten u grotlu netaknute prirode, Koprulu nacionalni park je odlična destinacija za sve turiste koji vole da uživaju u miru prirode i prelepom mediteranskom pejzažu.

Kanjon Koprulu uzdiže se uz reku Kopru dužinom od oko 14 kilometara, i dostiže maksmalnu visinu od 400 metara. Ukupna površina koja pripada zaštićenom području iznosi 35.719 hektara. Kanjon nosi status nacionalnog parka od 1973. godine.

Planina Bozburun koja pripada Nacionalnom parku privlači na hiljade ljubitelja planinarenja, a sam kanjon predstavlja najpopularnije mesto za rafting u Turskoj. Često ga posećuju i ljubitelji arheologije jer pruža odlične mogućnosti za istraživanje drevnih ruševina, među kojima je najpoznatiji antički grad Selge.

Koprulu je prepoznatljiv po bogatom biljnom svetu i raskošnim šumama crvenog i crnog bora, kedra, jele, hrasta, a najpoznatiji je po najvećoj šumi čempresa u čitavoj Aziji. Takođe, ovde rastu i divlje masline.

Ako ste došli u obilazak ovog nacionalnog parka, nemojte propustiti priliku da obiđete rimske mostove Kuprulua. Most Oluk na reci Kopru i Bugrum most na reci Kocadere, koja takođe pripada nacionalnom parku, autentični su primeri rimskog graditeljstva. Oluk most datira iz 2. veka naše ere. Izgrađen je 27 metara iznad kanjona, korišćenjem kamenih blokova i tehnike preklapanja.

 

Nacionalni park Dilek

Nacionalni park Dilek predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih područja u Turskoj. Obuhvata teritoriju istoimenog poluostrva u egejskom delu Turske, na 35 km južno od Kušadasija i prostire se na ukupnoj površini od 10.985 hektara. Poluostrvo Dilek proglašeno je nacionalnim parkom 1966. godine.

Park je deo delte Velikog (Büyük) Meandra i predstavlja pretežno planinsko područje prepoznatljivo po svojim prirodnim lepotama, kanjonima i dolinama, ali i brojnim istorijskim i arheološkim znamenitostima.

Ako volite da istražujete floru i faunu, ovo egejsko poluostrvo je odlično mesto za vas. Dilek je prirodno stanište retke mediteranske flore, bogatog podvodnog sveta i brojnih vrsta divljih životinja. U njemu žive neke ugožene životinjske vrste poput anadolijskog leoparda. Tu su i brojne vrste gmizavaca, sisara i ptica, kao i morskih riba i kornjača. Jedan od stanovnika Nacionalnog parka Dilek je i vrsta foke poznata kao morska medvedica.

 

Nacionalni park Jezera Bejšehir

Nacionalni park jezera Bejšehir se nalazi u provinciji Konja u regionu centralne Anatolije. Poznat i pod nazivom „Najlepše lice Sunca“, Bejšehir je drugi po veličini nacionalni park u Turskoj, sa ukupnom površinom od 86.855 hektara. Status nacionalnog parka dobio je 1993. godine.

Bejšehir je najveće slatkovodno, i treće po veličini od svih turskih jezera. Po mnogo čemu, ovo jezero je posebno. Voda je tirkizne boje, na jezeru se nalazi mnoštvo malih ostrva, a okružuju ga lepote divlje, netaknute prirode sa bujnom vegetacijom i bogatim biljnim i životnjskim svetom.

Dok šetate kroz šume čempresa i uživate u miru koji remeti jedino crvkut ptica, bićete zadivljeni lepotom jezera i ostrva koja su rasuta po njemu. Bejšehir ima ukupno 33 veća i manja ostrva, koja predstavljaju sigurno utočište za stotine vrsta ptica. Na jezerskim ostrvcima gnezde se ukupno 153 ptičije vrste, između ostalih i galebovi, kormorani, pelikani... Ako ste ljubitelj ptica, bićete oduševljeni prizorima na jezeru Bejšehir.

Osim pernatih životinja, Nacionalni park Bejšehir je dom za preko 560 vrsta životinja, od čega je 88 endemskih vrsta, a posebno je važan za opstanak nekih vrsta gmizavaca i sisara.

Na jezeru takođe postoji veći broj plaža. Prekrivene su sitnim peskom i idealne za različite vrste aktivnosti. Najzad, ono što obavezno treba videti jesu zalasci sunca na jezeru Bejšehir, koji zbog boje jezera i čitavog pejzaža sa snežnim planinama u pozadni, izgledaju potpuno nestvarno.

 

Nacionalni park Aladaglar

Aladaglar je nacionalni park na jugu zemlje, poznat kao jedan od najvećih i najpoznatijih planinskih centara u Turskoj. Sa svojim planinskim lancima, Aladaglar se proteže kroz teritoriju tri turske provincije: Kajzeri, Nigde i Adana i zauzima ukupnu površinu od 55.064 hektara.

Područje parka je planinsko, sa prosečnom nadmorskom visinom od čak 3.500 metara, a njegovi najviši vrhovi su Demirkazik, Kaldi, Alaca i Kizilkaja. Aladaglar je jedno od najzanimljvijih geoloških područja u Turskoj, i predstavlja jedinstven muzej prirodnih lepota.

Uprkos ogromnoj razlici u dnevnim i noćnim temperaturama, koja često premašuje i 30°C, u ovom nacionalnom parku raste raskošna vegetacija i živi na stotine vrsta divljih životinja.

U šumama dominiraju crni i crveni bor, koji rastu u nižim područjima, dok su najviši delovi parka i planinski vrhovi stenoviti, sa sitnim rastinjem koje tokom proleća cveta u najrazličijim bojama, što dodatno ulepšava čitav prizor.

Aladaglar se poznat i po svojim planinskim jezerima i vodopadima. Osim što nudi odlične uslove za planinarenje, Aladaglar je privlačan turistima zbog svojih glečerskih jezera i svojih vodopada, među kojima je najpoznatiji vodopad Kapuzbasi. Visoravan Jedigoler sa svojim jezerima koja se nalaze na 3.000 metara nadmorske visine, jedno je od najomiljenijih mesta ne samo u Aladaglaru, već i u čitavoj Anadoliji. Tu se nalazi više od 100 jezera i sva su bajkovite lepote. Kroz nacionalni park protiče reka Zamanti, poznata po odličnim uslovima za rafting.

Ako letujete u Turskoj a želite da upoznate njene prirodne lepote i obiđete neki nacionalni park, gde god da ste rezervisali smeštaj, od Alanje, preko Marmarisa pa do Bodruma, sigurno ćete u blizini pronaći prirodni raj za sebe, jer su nacionalni parkovi Turske raštrkani po celoj njenoj teritoriji.