supernova logo

Plaže Piliona

 

Na oko 800 kilometara od Beograda između Soluna i Atine ušuškano je poluostrvo i planina Pilion (ili Pelion). Ovo mesto je pravi neotkriveni grčki dragulj i topla je preporuka da ga otkrijete pre nego i ostatak sveta poludi za njim.

Najlepše Plaže na Pilionu su prepoznatljive po kristalno čistoj vodi, plave boje zbog čega mnoge od njih nose nagradu Plava zastava koja predstavlja ekološki znak dodeljen od strane Evropske Unije. Ovde ima za svakog ponešto jer plaže na Pilionu su raznolike, od onih tihih do modernih i od peščanih do šljunkovitih. U ovom tekstu možete pročitati sve što vas zanima o ovom izvanrednom ostrvu, a pred vama je sve vezano za plaže, Pilion sam po sebi, njegove odlike i kratki osvrt na istoriju.

 

Prirodne karakteristike Piliona

Pilion je na istoku okružen Egejskim morem, dok ga sa Zapada zapljuskuje zaliv Pagasitikos. Navikli ste da Grčka ostrva imaju najlepše plaže sa najčistijim morem, ali ako posetite ovo mesto bićete u prilici i da uživate u predivnim selima kojih Pelion ima na pretek. Svež planinski vazduh kao i bogatstvo flore i faune, pregršt livada i šuma - učiniće vaš boravak nezaboravnim.

 

Najlepše plaže Piliona

Koje su to najlepše plaže Piliona, kako doći do njih i njihov detaljan opis se nadamo da će biti odličan priručnik za vaš boravak u ovom mestu.
Milina

Na poluostrvu Pilion Milna plaža je jedna od najpopularnijih i najlepših plaža koje ćete videti. Na jugu poluostrva, 49 kilometara od grada Volosa, nalazi se malo ribarsko selo potpuno izolovano od gradske gužve. Sa Miline gledate direktno na dva ostrva - Prasoudas i Alatas. Ovo mesto će vas oduševiti svojim zelenim maslinjacima, tirkiznim morem i predivnim uvalama.

Milina se spominje u Homerovim spisima jer su u neposrednoj blizini nađene ruševine antičkog naroda Olizon. Takođe, možete videti ruševine hrišćanske crkve za koju se veruje da potiče još iz V veka.

 

Mylopotamos plaža

Plaža se nalazi na istočnoj obali, 58 kilometara od grada Volasa. Mylopotamos važi za jednu od najpopularnijih plaža poluostrva. Poseduje parking i staze sa prelepim vidikovcima i staza koja obiluje vidikovcima. Plaža je peščana, ali ima i neobične stene i pećine.

Da biste stigli na ovu plažu neophodno je doći do sela Tsagarada odakle će vas putokaz navoditi do Milipotamosa. Put nije najidealniji zbog velikih krivina, uskih puteva i uzbrdica i nizbrdica, ali jednom kad se smestite na ovu rajsku plažu - to ćete zaboraviti.

 

Damoucharo plaža

U istočnom delu Piliona, a u južnom delu mesta Damouchari nalazi se istoimena plaža koja će vam pružiti pravi beg od gužve. Do plaže se stiže iz pravca Agios Ioannis i sela Tsagarade, a na nju je neophodno sve poneti jer je i ona nekomercijalizovana. Plaža je kamenita, a voda je kristalno čista.

 

Potoki plaža

Na 3 kilometra od predivnog sela Syki koji se nalazi na jugoistoku poluostrva, smeštena je mala šljunkovita plaža Potoki. Put do ove plaže je odličan, a potrebno je samo da od sela pratite putokaz do Potokija. Možete joj se u potpunosti približiti kolima. Ono što je čini posebnom je šuma koja je izuzetno zanimljiva za istraživanje.

 

Lagoudi plaža

U mestu Afissos nalazi se mala Lagoudi plaža sa žutim peskom koji od ulaska u vodu zamenjuje fini šljunak. Nalazi se na 25 kilometara od grada Volosa, a idelana je za porodice zbog mirnog mora i tople vode.

Plaža poseduje prirodni hlad zbog visokog drveća, a jedna od omiljenih je grčkim porodicama. Bitno je napomenuti da na ovoj plaži nema nikakvih prodavnica niti barova, zato se dobro opremite pre nego što se uputite na nju. Lagoudi ne poseduje parking zbog čega morate ostaviti auto na magistrali ili u mestu Afissos.

Ako posećujete mesto Afissos, a volite nešto komercijalnije plaže, obavezno posetite šljunkovite i potpuno uređene plaže Abovos i Kalifteri.

 

Fakistra plaža

U istočnom delu Piliona, na 10 kilometra od grada Tsagarada nalazi se rajska, Fakistra plaža. U gotovo netaknutoj prirodi divljih pejzaža uživaćete u tirkiznom moru i kamenitoj plaži koja je potpuno nekomercijalizovana. Sve što vam bude trebalo za taj dan, ponesite sa sobom jer plaža nema suncobrane, ležaljke, barove… Parkinga nema, ali je moguće parkirati u širem delu puta i nakon toga pešačiti oko 200m.

 

Vromoneri plaža

Na jugu Piliona između sela Platanias i Katigiorgis ušuškano je mesto Vromoneri. Čitava obala je bogata bujnom vegetacijom, a pejzaži plavog i zelenog pojasa će vas ostaviti bez daha. Plaža je peščana, sa ponekim kamenjem, ali je okružena stenama. Voda posebno prija onima koji vole da rone zbog njene izrazite čistoće. Idealna je za pravo odmaranje.

 

Propan plaža

Na 2 kilometra od sela Kalamaki nalazi se Propan plaža koju lokalci draže nazivaju imenom sela. Do centra sela vodi dobar put koji ima veliki broj krivina. Na samom ulazu na plažu imate obezbeđen parking. Ono što izdvaja Propan je izvor hladne pijaće vode vrhunskog kvaliteta, stoga vam savetujemo da opremite praznim flašama.

 

Potistika plaža

Na 53 kilometra od grada Volos, na jugoistoku Piliona nalazi se plaža Potistika. Obradovaće vas dobar put i dostupan parking. Zbog zlatnog peska i prozirne vode spada u jednu od najlepših plaža Piliona. Zanimljivo je da je podeljena na dva dela prirodnim stenama, a da je drugi, izolovaniji, deo namenjen nudistima. Kao i na većini ostalih istočnih plaža, talasi su nešto jači.

 

Papa Nero

U mestu Mouresi, južno od mesta Agios Ioannis, u istočnom delu poluostva nalazi se peščana plaža Papa Nero. Ovo je nešto popularnija plaža koja poseduje bar i nudi mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Pored bara, možete posetiti i taverne koje nude izvrsne morske specijalitete. Popularna je naročito zbog boje peska i čistoće vode, ali i raskošne prirode.

 

Platanias plaža

Na samom jugu poluostrva na 67 kilometara od grada Volosa nalazi se ribarsko selo pod imenom Platanias. Plaža je peščano-šljunkovita, a na njoj se nalazi i organizovani kamp. Naziv je dobio po drvetu platan kog u ovom mestašcetu ima u izobilju. Poseduje i luku koja je u upotrebi još od antičkog doba kada su je Persijanci koristili u pohodu na osvajanje Grčke. Mesto je idealno za odmor jer je plaža izuzetno mirna.

 

Paou plaža

U južnom delu Piliona na 5 kilometara od mesta Argalasti i na 45 kilometara od grada Volos nalazi se predivna šljunkovita plaža Paou. U samom centru se nalazi vizantijski manastir Agios Nikolaos koji datira od XVIII veka, a koji je 1843. uništen od strane Turaka i obnovljen. Za sve koji vole umetnost, oduševiće vizantijske i postvizantijske dekoracije.

 

Ahilejevo rodno mesto

Regija Magnezija u kojoj se Pilion nalazi je poznata po svojoj mitologiji i bogatoj istoriji. Sam naziv poluostrva potiče od mitskog kralja Peleja koji je se nimfom Tetidom dobio čuvenog junaka Ahileja. Pelion je poznat i kao stanište čuvenih bića i kentaura.

Imate milion razloga da posetite poluostrvo Pilion, a kada budete i otišli sastavićete još toliki broj razloga da mu se vratite. Pilion ima veliki broj plaža, a oduševiće vas i gostoprimstvo Grka i to što je ovo još uvek mesto za koje znaju samo iskusni svetski putnici.