supernova logo

Prirodne lepote Jahorine koje morate doživeti

 

Jedna od najlepših planina u regionu, koja pripada Dinarskom planinskom sistemu sa najvišim vrhom od 1916 m je Jahorina. Priroda je bila blagonaklona prema Jahorini i podarila joj najfiniju gustu zelenu travu leti, a zimi savršen snežni pokrivač koji ide i do nekoliko metara visine. Zbog svoje izuzetne konfiguracije terena, pogodne klime i prirodnog snega, ova planina je jedna od najpoznatijih ski centara.

Zašto je Jahorina planina koju morate doživeti svim čulima, saznajte u nastavku teksta.

 

Prirodni resursi Jahorine

Izvorno, Javorina je ime ove planine koja je ime dobila po grčkom javoru, kog ovde ima u izobilju i koji predstavlja pravu prirodnu atrakciju. Jahorina obiluje i zavidnim biodiverzitetom flore i faune. Samoniklo lekovito bilje poput kantariona, bokvice, belog gloga, crnog sleza, kleke i nane su samo neke od biljaka koje možete ubrati na ovoj planini.

Ako želite dobar džem, najbolji šipak, crna ribizla, kupina i malina rastu na obroncima Jahorine. Četinarske i listopadne šume su stanište srni, medvedu, vuku, zecu i pticama poput jastreba i orla. Ovako bujna vegetacija i raznolikost životinjskog sveta govore u prilog činjenici da je ova planina i pored svoje popularnosti zadržala i osobine netaknute prirode.

Svako ko poseti Jahorinu, ne ostane imun na ono što joj je priroda podarila, od izvora, potoka, šuma, livada do impresivnih predela preko kojih vode planinske staze.

 

Idealna u svakoj sezoni

Izuzetno povoljna klima je jedan od osnovnih faktora po kojima se ova planina izdvaja od ostalih. Na Jahorini se susreću topla mediteranska klima i hladna kontinentalna vazdušna masa zbog čega su temperature uvek prijatne za boravak. Shodno ovim karakteristikama, planina je poznata po količini padavina i po činjenici da tokom godine možete uživati u snegu čak 175 dana godišnje, i to od kraja oktobra do maja.

Zimska sezona je aktuelna u periodu od 15. decembra do 15. aprila, a skijašima je ovaj masiv posebno drag zbog prostranih ski staza i pregršt dostupnih sadržaja koji upotpunjuju zimovanje. Leti okuplja veliki broj sportista koji su na visinskim pripremama, ali i sve one koji vole berbu šumskih plodova i lekovitog bilja.

Idealna je koliko zimi toliko i leti zbog fantastičnih vidikovaca, osnažujućih prirodnih rezervata i čistog vazduha. Uvek možete iznajmiti bicikle, male automobile sa pogonom na sva četiri točka i baviti se nekim od sportova za koje postoje tereni poput tenisa, fudbala i košarke. Bilo da želite romantičan vikend ili odmor sa porodicom, Jahorina ima idealnu ponudu za svakog.

 

Ski centar Jahorina

Na preko 20 kilometara uređenih staza skijaši mogu da uživaju tokom sezone. Sa četiri žičare, četiri ski-lifta, dva moderna šestoseda, tri dvoseda i baby liftom ukupnog kapaciteta od preko 13 000 skijaša na sat, ovaj ski centar se sa razlogom kotirao kao jedan od naijstaknutijih u ovom delu Evrope.

Nadmorska visina skijališta se kreću u rasponu od 1300 do 1890 metara. Jahorina je izuzetna za početnike zbog dobrih plavih staza i renomiranih ski škola. Profesionalnim skijašima je ovaj ski centar jedan od najdražih zbog prisustva najtežih (crnih) staza za skijanje. Planina nudi alpsko skijanje, skijaško trčanje, sankanje i kao posebnu atrakciju izdvaja noćno skijanje. Baš iz ovih razloga, Jahorina mora da bude vaša sledeća ski destinacija, bilo da želite da unapredite svoje veštine ili da napravite prve skijaške korake.

 

Ski staze u ski centru Jahorina

Staza Poljice, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1880 m, a visina cilja 1520 m, ukupne dužine 1700 m.

Staza Šator, plave oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1880 m, a visina cilja 1520 m, ukupne dužine 1750 m.

Staza Ogorjelica I, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1880 m, a visina cilja 1560 m, ukupne dužine 1400 m.

Staza Ogorjelica II, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1880 m, a visina cilja 1650 m, ukupne dužine 950 m.

Staza Rajska dolina, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1850 m, a visina cilja 1644 m, ukupne dužine 800 m.

Staza Olimpijski slalom, crne oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1840 m, a visina cilja 1659 m, ukupne dužine 551 m.

Olimpijski veleslalom, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1673 m, a visina cilja 1300 m, ukupne dužine 1330 m.

Staza Olimpijski spust, crne oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1873 m, a visina cilja 1326 m, ukupne dužine 2041 m.

Staza Prača, crvene oznake za težinu. Nadmorska visina starta iznosi 1650 m, a visina cilja 1300 m, ukupne dužine 1330 m.

 

Zašto Jahorina?

Osim prirodnih lepota kojima ova planina obiluje, postoji još jedan razlog zbog kog ćete joj se iznova vraćati. To je srdačnost domaćina koji je u ovim krajevima naglašen. Mnoštvo kafića, restorana i, nama najdražih, kafana će ostaviti jednako lep utisak na vas kao i sve ostale znamenitosti Jahorine.

Domaća atmosfera, pravi gastronomski raj i najkvalitetnije čašice rakije će vam pružiti senzaciju istinskog odmora. Uzimajući u obzir da smo toliko srećni da u neposrednoj okolini imamo ovakvu planinu, to treba iskoristiti, naročito ukoliko se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta.

Zbog zagarantovano najboljeg provoda na žičari i van nje, najčistijeg vazduha u regionu i najukusnije pršute koju ćete probati ove godine, savet je da pohrlite ka Jahorini i da se prepustite magiji koju pruža.