supernova logo

Putovanje u Kosta Doradu - najlepša peščana prostranstva Španije

 

Kosta Dorada je španska oblast smeštena u Kataloniji, poznata po fenomenalnoj turističkoj ponudi i velikom broju posetilaca tokom letnjih meseci. Kako je reč o vrlo popularnom letovalištu, Kosta Dorada je najpopularnija zbog lepih plaža i čistog mora. Neretko se uz ovu oblast pominje i Kosta Brava, budući da zajedno čine jedinstvenu regiju sa vrlo bogatom ponudom hotela, restorana, plaža i drugih sadržaja pogodnih za turiste.

Kada je u pitanju Kosta Dorada plaže su njen najjači adut, ali treba pomenuti i to da ova oblast nudi jedinstven i drugačiji doživljaj Španije u odnosu na druge popularne španske destinacije. Ukoliko ste u potrazi za mirnim odmorom u pravom smislu te reči, koji će vam ipak omogućiti da osetite vibracije jedne od najlepših južnoevropskih država, Kosta Dorada Španija je idealna destinacija za Vas.

O tome zašto joj se turisti iznova vraćaju, kakve su njene plaže i zbog čega je posebna u odnosu na sve drugo što možete videti u Španiji - saznajte u narednim redovima.

 

Najlepše Kosta Dorada plaže - kilometrima druga Zlatna obala

Kosta Dorada je poznata i kao Zlatna obala, zahvaljujući svojim dugačkim, i pre svega kvalitetnim i lepim plažama koje privlače turiste u ovaj region. Plaže pokrivaju oko 800 ha obale, a u njima možete uživati ukoliko posetite najpopularnija letovališta Kosta Dorade - Salou, Kambrils i La Pineda.

 

Salou - najveće letovalište i najlepše Kosta Dorada plaže

Salou je najveće i najpoznatije letovalište u oblasti Kosta Dorade. Prostire se na 14 km dugačkoj obali koju čini preko 30 plaža, a najveći broj njih je nagrađen Plavom zastavom koja se dodeljuje najkvalitetnijim plažama.

Najpoznatije plaže Saloua su Playa de Ponent, Llevant, Capellans i Llarga, a svaku odlikuje izuzetno svilenkast pesak, prostranost, odlična opremljenost u vidu tuševa, toaleta, kanti za smeće, ležaljki, suncobrana, plažnih barova i zabavnih sadržaja. Plaže zapljuskuje toplo Balearsko more koje ovo područje razdvaja od dobro poznatih Balearskih ostrva. Balearsko more je deo Sredozemnog mora, koje turisti obožavaju zbog njegove specifične tirkizne boje i čistoće vode.

Osim prelepih plaža, Kosta Dorada i Salou može da se pohvali i fenomenalnom ponudom hotela. Ova oblast je druga u Španiji po veličini smeštajnih kapaciteta, odmah posle Balearskih ostrva. Hoteli su opremljeni prema najvišim standardima, a njihovi sadržaji udovoljavaju turistima svih preferencija.

 

Kosta Dorada plaže nagrađene Plavom zastavom
Najbolja potvrda kvaliteta plaža širom sveta je Plava zastava. U pitanju je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i morskih obala. Plava zastava se dodeljuje samo plažama koje ispune 33 kriterijuma, koja su u svojim zahtevim prilično rigorozna. To je svakako dobra vest za sve turiste, jer letovanje na plažama sa Plavom zastavom znači uživanje u najboljim plažama na svetu, u koje svakako spadaju i Kosta Brava Kosta Dorada i plaže.
Kriterijumi za Plavu zastavu su između ostalog kvalitet vode, bezbednost na plaži u pogledu prisustva spasilaca, opreme za prvu pomoć i određenih oznaka, redovne ekološke provere sadržaja na plaži, i mnogi drugi. Kada je najbolje vreme za putovanje u Kosta Doradu?

Kada je u pitanju Kosta Dorada letovanje je glavni povod za obilazak ove atraktivne španske oblasti. Ipak, njene lepote privlače turiste tokom cele godine, pa se na odmor u Kosta Doradi možete odlučiti i tokom prolećnih ili jesenjih meseci. U ovom delu Španije vlada prijatna mediteranska klima, pa je boravak u ovoj regiji prijatan u svako doba godine.

Ukoliko vam je potreban odmor u lepom okruženju koje može da vam pruži potpun ugođaj, razmislite o boravku u nekom od sjajno opremljenih hotela u Kosta Doradi. Na raspolaganju će vam uvek biti prelepi pejzaži i dugačke plaže za šetnju, a tokom letnjih meseci možete uživati i u svemu onome što kvalitetno letovanje podrazumeva.

 

Kosta Dorada atrakcije za sve generacije

Kosta Doradu izdvaja raznovrstan sadržaj koji privlači sve generacije turista. Iako bi se na prvi pogled reklo da su njena letovališta namenjena prvenstveno porodičnom odmoru, treba uzeti u obzir i desetine restorana, klubova, barova i zabavnih sadržaja koji privlače i mlađe generacije.

Kilometrima duga šetališta uz more su omiljena svima, a drvoredi palmi daju poseban šmek letovalištima ove oblasti. Još jedna prednost Kosta Dorade je blizina drugih španskih gradova, prvenstveno Barselone, pa su izleti u ovaj grad uvek moguća opcija. Turisti se najčešće odlučuju i za obilazak i istraživanje Kosta Brave koja sa Kosta Doradom čini jednu turističku regiju.

Kosta Dorada je posebna i zbog kulturno-istorijskih vrednosti, šuma, maslinjaka i vinograda koji formiraju predivne pejzaže, pa je odmor u ovoj oblasti uvek zanimljivo iskustvo ispunjeno najlepšim lepotama španske obale. Zahvaljujući brojnim aranžmanima za Kosta Doradu ova destinacija je vrlo pristupačna turistima iz Srbije, pa se sve veći broj njih odlučuje za letovanje u ovoj španskoj oblasti.