supernova logo

Sve što treba da znate o skijanju u Kranjskoj Gori

 

Jedan od najlepših ski centara u Sloveniji je smešten na severozapadnom delu ove zemlje, u blizini granice sa Italijom i Austrijom. Čist vazduh, čarobna priroda i impresivni planinski vrhovi privlače ljubitelje zimskih sportova na Kranjsku Goru. Ukoliko planirate da ove zime posetite ovaj grad, pročitajte naredni tekst i saznajte sve o skijanju u Kranjskoj Gori.

U ovom slovenskom gradiću živi skoro 1.000 stanovnika, a s obzirom na to da se nalazi između Julijskih Alpa i Karavanki, Kranjska Gora predstavlja idealnu destinaciju za skijanje, dok je leti najviše posećuju planinari. Svi oni koji vole zimske sportove, na Kranjskoj Gori će zaista moći da uživaju u sjajnom spustu sa vrhova koji imaju nadmorsku visinu od 800 do 1570 metara.

 

Kranjska Gora skijanje za početnike i profesionalce

Kada je u pitanju skijanje Slovenija zaista ima odlične ski centre, a jedan od najpopularnijih među srpskim turistima je Kranjska Gora, koja je poznata i po takmičenjima za svetski kup u skijanju i skijaškim letovima na skakaonici na Planici.

Ljubitelji zimskih sportova mogu da odaberu neki od 18 skijaških programa, od onih koji su namenjeni početnicima, pa sve do onih namenjenih profesionalnim skijašima. Ski centar u Kranjskoj Gori ima šest žičara sa sedištima, a za sve one koji po prvi staju na skije, postoji ponuda odličnih skijaških škola i ski instruktora.

Takođe, ski škole pružaju i usluge usavršavanja tehnika skijanja, za one koji su već iskusni skijaši i na usluzi su svim gostima, pa tako ovaj ski centar rado posećuju početnici, ali i profesionalni skijaši.

 

Ski oprema

Ski centar posetiocima nudi, osim standardne ski opreme i mogućnost iznajmljivanja opreme za alpsko i nordijsko skijanje, kao i snowboard. Cena ski-pass-a se razlikuje za odrasle, decu, mlade i penzionere, a na visinu cene utiče koliko dana planirate da skijate, kao i koliko sati.

Jednodnevni ski-pass za odrasle (od 23 do 65 godine) do sada je držao cenu od 32,50 evra, za decu je 20 evra, a za penzionere (65+) i malde (15-23 godine) je 27 evra. Za one koji žele da kupe ski pass za nedelju dana, u tom slučaju je cena za odrasle 184 evra, za decu 115 evra, a za penzionere i mlade je 154 evra. Cena ski pass-a za deset dana za odrasle je 240 evra, 148 evra za decu, a 198 evra za penzionere i mlade.

 

Kranjska Gora staze za skijanje

Ovaj ski centar svojim posetiocima nudi staze koje su duge 13,2 kilometara koje su povezane sistemom od šest gondola i 13 ski liftova. Takođe, uređene su i staze za skijaško trčanje koje su duge 40 kilometara.

Staze su pokrivene sistemom osnežavanja, a gostima je na raspolaganju i noćno skijanje. Za one iskusne postoje crne staze čija je dužina 2,6 kilometara, potom crvene staze koje su duge četiri kilometara, a najduže su plave staze koje se prostiru na 6,6 kilometara.

 

Raspored staza

U oblasti Podkoren se nalazi poznata staza, na kojoj se održava Svetski kup u veleslalomu i namenjena je boljim skijašima, a za profesionalce su i staze Zelenci i Ruteč. Srednje - lake staze su Vitranc 1 i Macesnovc, a za početnike ima najviše staza i neke od njih su Kekec, Mojca 1, Tinkara, Kolovrat, Mojstrana i druge.

S obzirom na to da su sve staze u Kranjskoj Gori opremljene uređajima za veštački sneg, turisti mogu da uživaju u skijanju od decembra do marta. Ukoliko još niste proučili kojom stazom ćete se spustiti, pogledajte mapu skijaških staza i izaberite onu koja Vam najviše odgovara.

 

Ostali zimski sportovi

Ukoliko osim skijanja, volite i neke druge zimske aktivnosti, Kranjska Gora svojim posetiocima nudi i mogućnost bavljenja drugim zimskim sportovima kao što su turno skijanje, slobodno penjanje po zaleđenom vodopadu Martuljek (ture vodi profesionalni i licencirani vodič), klizanje po zaleđenom jezeru Jasna, a sebi možete priuštiti i vožnju psećom zapregom po okolnim selima i planinama.

Tokom dana, kao i tokom večeri se organizuju ture u sankanju i hodanju na krpljama, a oni koji su avanturističkog duha mogu da probaju snežni biciklizam. Bicikle su stabilne i lake za upravljnje. Takođe, u jednom od turističko-informativnih centara možete nabaviti kartu Gornjesavske doline na kojoj su obeležene staze za hodanje.

 

Kranjska Gora hoteli

Kada je u pitanju smeštaj na Kranjskoj Gori, ovo planinsko mesto turistima može da ponudi kvalitetan smeštaj i to su hoteli, apartmani i sobe, kampovi, planinarske kućice i domovi, omladinski hoteli, kao i turističko-poljoprivredna domaćinstva.Takođe, u samom mestu se nalazi i nekoliko pekara, pabova, suvenirnica, prodavnica, bankomata, dok pošta i apoteka ne rade samo nedeljom.

Na Kranjskoj Gori najviše ima hotela sa tri ili četiri zvezdice, i oni uglavnom nude dodatni sadržaj koji podrazumeva Wellnes i Spa centera, saunu, kao i bazene. S obzirom na to da je ovo turističko mesto, gosti tokom večeri mogu da uživaju u restoranima, lokalima, diskotekama, a postoje i hoteli koji u sklopu svog sadržaja imaju kazino.

Kranjska Gora predstavlja jedan od najpopularnijih ski centara, koji svojim posetiocima osim izuzetne prirode, nudi i odlične ski staze, kao i kvalitetan smeštaj. Osim u skijanju, posetioci mogu da uživaju i u drugim zimskim sportovima, pa zato ukoliko planirate da ove zime usvaršavate skijaške tehnike ili samo da odmarate na nekoj planini, Kranjska Gora je idealno mesto za Vas.