supernova logo

Sveti Stefan - najlepši kutak crnogorskog primorja

 

Ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori je locirano u blizini Budve, najurbanijeg letovališta crnogorskog primorja. Ostrvo je povezano sa kopnom uskim zemljouzom, pa je vrlo pristupačno za posete i izlete koje su najbrojniji tokom letnjih meseci.

Sveti Stefan je poznat u celom svetu, budući da gotovo svaka razglednica, promotivni flajer ili reklama iz Crne Gore prikazuje ovo raskošno utvrđenje, koje bez obzira na reputaciju najluksuznijeg crnogorskog mesta i dalje pleni izvornom lepotom svojih građevina i uličica. Dobrodošli u mali uvid u ostrvo koje je National Geographic Traveler svrstao među 50 najlepših mesta na svetu.

 

Istorija ostrva Sveti Stefan

Zidine najlepšeg crnogorskog primorja danas okružuju luksuzne sadržaje na ostrvu, a neretko čine i najlepšu pozadinu turističkih fotografija sa letovanja u Crnoj Gori. Nekada su ipak imale potpuno drugu svrhu. Tvrđava je na ostrvu sagrađena 1442. godine kada je i naseljena prvim stanovnicima.

Zidine su štitile stanovništvo od gusara i Turaka, a legenda kaže da je do izgradnje došlo upravo zbog turske opsade grada Kotora, nakon čega su Paštrovići i Kotorani zajednički branili grad, izvojevajući na kraju pobedu. Od stečenog plena su podigli tvrđavu koja je dugo bila središte paštrovskog suda, pa se ovo mesto naziva još i mestom od pravde.

Ovaj sud je bio veliki ponos Paštrovića, a vodio je poreklo još iz 1266. godine kada ga je odobrio kralj Stefan Prvovenčani. Najstariji pisani izvor u kome se pominje paštrovski sud je 1431. godine, kada su Paštrovići dobrovoljno ušli u sastav Mletačke republike zbog opasnosti od Turaka.

Sveti Stefan je posedovao i veliki strateški i trgovinski značaj u vreme Mletačke republike i trgovine s Venecijom. Međutim, u 19. veku mahom ribarsko stanovništvo počinje da se iseljava. Ostrvo je polovinom 20. veka pretvoreno u “grad-hotel”.

Fasade kuća, uličice i zidine su zadržale originalni oblik, ali su unutrašnjosti kuća dobili najsavremeniji izgled prilagođen potrebama turista. Danas je ostrvo Sveti Stefan najluksuznije letovalište u Crnoj Gori, a ujedno i njen najlepši “kutak” koji ne bi trebalo da propustite kada se nađete na ovom delu jadranskog primorja.

 

Kako je ostrvo Sveti Stefan dobilo ime?

Ostrvo Sveti Stefan je nazvano prema istoimenoj crkvi posvećenoj arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku. Crkva je bila sagrađena još u vreme Nemanjića na najuzvišenijem delu ostrva. Osim crkve Sveti Stefan, na ostrvu se nalaze i crkva Aleksandra Nevskog i crkva na samom ulazu u gradić, posvećena Preobraženju.

 

Cene i boravak na ostrvu Sveti Stefan

Kada je u pitanju Sveti Stefan letnji odmor je najbolji način da upoznate ovo ostrvo. Šarm ostrva će vas osvojiti već na prvi pogled, a sama pomisao da ćete u malom raju nadomak Budve provesti 10 ili 15 dana, sigurno se čini vrlo privlačnom.

Međutim, duži boravak na ovom ostrvu podrazumeva i jako visoke cene letovanja u odnosu na druga crnogorska letovališta, pa se usluge hotela, restorana i sličnih objekata naplaćuju gotovo duplo u odnosu na drugu ponudu primorja.

Međutim, nije tajna da se za ovaj novac dobija maksimalno uživanje u jednom od najluksuznijih jadranskih letovališta. To podrazumeva i raskošan pogled na more, uživanje u autenitičnim kamenim ulicama i originalnim ostrvskim građevinama koje postoje vekovima.

Ostrvo Sveti Stefan je idealna destinacija za medeni mesec, obeležavanje godišnjice ili čak venčanje, a ugodan boravak sa savršenom uslugom će dobiti apsolutno svako ko poželi kvalitetan odmor na ovom posebnom mestu. U blizini ostrva su locirana takođe vrlo luksuzna letovališta Pržno i Miloče.

 

Sveti Stefan - hotel ili apartman?

Ukoliko su vam interesantni luksuzni hoteli Sveti Stefan će vam pružiti veličanstven doček u nekom od svojih vrlo autentičnih smeštajnih objekata. Spoljašnjost hotela je u dugu originalne ostrvske arhitekture, dok je unutrašnjost svakog od njih opremljena prema najvišim kriterijumima luksuznog, modernog i udobnog.

Apartmani nude ništa manje luksuzan ugođaj, pa ukoliko je vaš povod za odlazak na Sveti Stefan letnji odmor, pred sobom imate širok izbor najlepših hotela i apartmana na Jadranu.

 

Sveti Stefan plaža sa najlepšim pogledom

Prilikom posete ostrvu Sveti Stefan plaža je prvo što ćete uočiti pri ulasku u utvrđeni kompleks. Smeštena je na ulazu na ostrvo, i podeljena je na dva dela mostom koji vodi ka ulazu u utvrđenje.

Plaža Sveti Stefan je pokrivena crvenim šljunkom, a opremljena je ležaljkama i suncobranima čije su cene i nekoliko puta veće u odnosu na druga letovališta jadranske obale.

Ono zbog čega je plaža Sveti Stefan tako posebna ali i skupa, jeste nestvaran pogled na ostrvo koje je vidljivo iz svakog njenog ugla. U skladu sa visokim cenama, na ovoj plaži nikada ne vlada preterana gužva, pa je boravak na njoj izuzetno prijatan užitak. Pored plaže se pruža šetalište sa raskošnim palmama, oleandrima i maslinama. Pored boravka na plaži i usluga unutar samog ostrva, ulaz na Sveti Stefan se takođe naplaćuje, i iznosi oko 20 eura.

 

Poznate ličnosti na ostrvu Sveti Stefan

Sveti Stefan je predmet divljenja na globalnom nivou, pa nije čudo što su ga posećivale i mnoge poznate ličnosti iz svetske politike, umetnosti i šoubiznisa. Među svim imenima se posebno istuči Sofija Loren, Kirk Daglas, Silvester Stalone, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, kao i mnogi sovjetski maršali.

Mnoge zvezde današnjice su takođe zainteresovane za Sveti Stefan, a u svetu ga je dodatno proslavio i prvi reket sveta, Novak Đoković, koji je pre nekoliko godina na najlepšem jadranskom ostrvu upriličio venčanje i svadbenu ceremoniju.

Ostrvo Sveti Stefan je autentično mesto koje spaja originalne obrise nekadašnjeg ostrva i najmodernije sadržaje koji privlače turiste oz celog sveta. Oni koji biraju da ga posete u formi izleta koji se redovno organizuju iz različitih primorskih gradova, ostaju oduševljeni sadržajem ostrva nakon samo nekoliko sati boravka na njemu, pa ukoliko to još niste učinili, iskoristite prvu priliku da posetite najlepše što crnogorsko primorje nudi.