supernova logo

 

Dobro došli na Kopaonik, najveću i najpopularniju planinu u Srbiji. Srebrna planina, kako često nazivaju Kopaonik, u stvari je po mnogo čemu naj: najveći planinski venac, najposećeniji zimski centar, najmodernije i najpopularnije skijalište u Srbiji, najsunčanija srpska planina... pa su razlozi za turističku posetu Kopaoniku u bilo koje doba godine mnogobrojni.

Odmor, letnji ili zimski, na ovoj prelepoj planini u svakom pogledu je iskustvo za nezaborav, a mi vam predstavljamo najdetaljniji turistički vodič za Kopaonik, pa pročitajte. Sigurno ćete pronaći interesantan sadržaj za sebe, jer Kopaonik je planina koja svojim gostima nudi puno, bilo da vam je potrebno parče netaknute prirode, planinsko sunce i vazduh, adrenalinska avantura, vrhunsko skijanje ili ste na porodičnom odmoru sa decom. Ali da krenemo redom.

 

Kopaonik – geografske informacije

Glomazan greben najvećeg planiskog masiva u Srbiji ima površinu od 2.758 kvadratnih kilometara i dužinu od 82 km, a njegov najviši deo nosi naziv Ravni Kopaonik i karakterističan je po većem broju vrhova koji prelaze 1.700 metara nadmorske visine. Tri najviša vrha Kopaonika su Pančićev vrh (2017m), Suvo Rudište (1976m) i Karaman Vučak (1936m).

 

Klimatski uslovi na Kopaoniku

Sunčana planina je samo još jedan od nadimaka koje Kopaonik ponosno nosi, a dobio ga je zbog velikog broja sučanih dana. U proseku ih je više od 200 godišnje, što Kopaonik čini najsunčanijom srpskom planinom. Meseci sa najviše sunca su jul i avgust (oko 240 sati).

Sa druge strane, snežni pokrivač se zadržava u proseku duže od šest meseci – najmanje oko 180 i najviše oko 230 dana u godini. Srednja godišnja vrednost temperature vazduha iznosi 3,7 stepeni celzijusovih. Najhladniji meseci su januar i februar, sa prosečnom temeraturom -5,5 stepeni, dok je najtoplije u julu i avgustu (između 10 i 11 stepeni, zavisno od lokacije).

 

Saobraćajna povezanost

Turisti do planinskog, tj. turističkog centra Kopaonik mogu doći iz tri pravca: preko Jošaničke Banje, preko Rudnice ili preko Brusa. Udaljenost Kopaonika od Beograda je blizu 300 km, a putovanje automobilom traje blizu 4 sata. Najbliži aerodrom je niški Konstantin Veliki, udaljen oko 120 km od Turističkog centra Kopaonik. Postoji nekoliko svakodnevnih direktnih autobuskih linija koje povezuju Kopaonik sa Beogradom, Novim Sadom i Nišom. U toku zimske sezone Supernova travel ima čarter autobuske linije iz Novog Sada, Beograda i Niša.

 

Kopaonik smeštaj

Kao lider zimskog turizma u Srbiji planina Kopaonik raspolaže zavidnim smeštajnim kapacitetima, i ima veoma raznovrsnu ponudu hotela, apartmana, vila i privatnih kuća za izdavanje, pa ćete sigurno uspeti da pronađete smeštajnu jedinicu u skladu sa vašim budžetom i vašim potrebama.

Neki od najboljih hotela na Kopaoniku su Grand, Gorski, Putnik, Nebeske stolice, Župa Wellness & Spa, Kraljevi čardaci, Grey hotel itd. Hoteli su uglavnom smešteni u neposrednoj blizini skijaških staza, a osim toga neki od njih nude brojne dodatne sadržaje: welleness i spa, bazene, fitness centre, sportske sadržaje, dečije igraonice itd.

Postoje i brojni objekti za odličan apartmanski smeštaj, a možete potražiti i smeštaj u privatnim vilama i kućama. Cene smeštaja na Kopaoniku su raznolike i zavise od većeg broja faktora i od tipa usluge za koju se gost opredelio.

 

Skijanje na Kopaoniku

Čak 97% površine skijaških staza Kopaonika ima sistem veštačkog osnežavanja, što omogućava maksimalno produženje sezone skijanja i vrhunski kvalitet staza. Obično, zimska sezona na Kopaoniku traje od prve nedelje decembra do kraja aprila.

Sa mrežom žičara ukupne dužine od 22 km i sa desetinama uređenih skijaških staza, Kopaonik nudi savršene uslove za sve ljubitelje zimskih sportova. Ukupno je u funkciji 25 žičara, a rade i dve pokretne trake, tako da su sve staze pokrivene sistemom za prevoz skijaša. Žičare Kopaonika mogu da prevezu do 37.000 putnika na sat, a njihova brzina kreće se u rasponu od 2,5 m/s do 5 m/s.

Skijališta na Kopaoniku zajedno imaju dužinu od 62 km. Postoji nekoliko desetina uređenih staza za alpsko i nordijsko skijanje. Ljubitelji nordijskih disciplina na raspolaganju imaju ski puteve sa ukupnom dužinom oko 20 km. Za one koji preferiraju alpsko skijanje Kopaonik nudi više od 30 plavih (lakih), crvenih (srednje teških) i crnih (teških) staza. Najduža staza je Krčmar (1902 metara dužine).

Bilo da su u pitanju skijaške staze za početnike ili one za iskusnije i smelije skijaše, izbor je zaista odličan. Tu su i tri FIS staze za slalom i veleslalom, a noćno skijanje na Kopaoniku omogućavaju tri osvetljene staze: Pančićev vrh, Karaman greben i Malo jezero. Određenih dana u nedelji, Skijalište noćnu stazu pretvara u sankalište, pa je tada stecište prave noćne zabave za sve uzraste.

Ako ste početnik, možete potražiti časove skijanja u nekoj od brojnih ski škola i uz pomoć licenciranih instruktora savladati prve skijaške korake. Ovo je posebno važno za roditelje koji žele da njihova deca nauče da skijaju, a najmlađima je na raspolaganju i posebno osiguran prostor, tzv. ski vrtić sa instruktorima i učiteljima skijanja. Naš savet je da pre nego što date poverenje nekom instruktoru, obavezno zatražite od njega da vam pokaže licencu.

 

Kopaonik za ljubitelje prirode

Nacionalni park Kopaonik obuhvata teritoriju od skoro 12 hiljada hektara i spada u najvažnije biodiverzitete Srbije kada je u pitanju broj endemičnih biljnih vrsta. Posebno zaštićena područja se prostiru na površini od 1.375 hektara, a u njih spadaju 13 prirodnih rezervata i 26 spomenika prirode. Osim toga, Nacionalni park Kopaonik ima i 15 zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara.

 

Biljni i životinjski svet planine Kopaonik

Bogatsvo biljnog i životinjskog sveta Nacionalog parka Kopaonik je ogromno. Flora je zastupljena sa više od 1.500 vrsta, od čega su preko 170 njih zaštićene kao endemične i subendemične vrste. Na Kopaoniku raste više od 200 različitih vrsta gljiva.

Što se životinjskog sveta tiče, na ovoj planini živi oko 40 vrsta sisara i oko 180 ptičijih vrsta, zbog čega se Kopaonik nalazi na listi IBA kao stanište ptica od međunarodnog značaj. Posebno je interesantan fond leptira koji predstavljaju još jedan prelep živi ukras Kopaonika, a do sada je pobrojano oko 140 različitih vrsta.

 

Prirodne znamenitosti Kopaonika

Ako ste ljubitelj prirode, svaki od 13 prirodnih rezervata na Kopaoniku ponudiće vam vrhunsku avanturu. Ukoliko niste u mogućnosti da posetite sve ove prirodne znamenitosti, preporučujemo vam obilazak lokaliteta Nebeske stolice, Mijatovića jaz ili Metođe. Vodopadi Jelovarnik i Barska reka ostaviće vas bez daha, a u Jošaničkoj banji možete se kupati u lekovitoj toploj vodi.

 

Tokom leta u banji radi akva park.

Tu je i nezaobilazni Pančićev mauzolej na Kopaoniku. Josif Pančić, veliki srpski naučnik i prirodnjak, bio je impresioniran Kopaonikom i posećivao ga je mnogo puta kako bi mogao da zaviri u tajne koje kopaonička netaknuta priroda vešto skriva od ljudi.

 

Letnji i adrenalinski sadržaji za aktivan odmor na Kopaoniku

Za ljubitelje aktivnog odmora, Kopaonik leti nudi najraznovrsnije sadržaje, od sadržaja za decu, do brojnih adrenalinskih aktivnosti. Letnja sezona kreće sredinom juna i traje do druge nedelje septembra. Evo šta sve možete raditi na Kopaoniku tokom leta.

 

Letnje skijanje Kopaonik

Staza za letnje skijanje nalazi se uz žičaru Krst. Duga je 900m i ima tvrdu sintetičku podlogu koja se premazuje specijalnim voskom kako bi se umanjilo trenje. Važno je da skijaši poštuju propisana pravila kako ne bi došlo do oštećenja opreme ili povređivanja. Iako je skijanje u majici sa kratkim rukavima veoma primamljivo za mnoge skijaše, oni na letnjoj stazi moraju da koriste zaštitnu opremu, tj. tanke rukavice, majice sa dugim rukavima i kacigu. Cena jednog sata vožnje je 1.000, a dnevna karta košta 3.000 dinara. Skije i ostala oprema dobijaju se besplatno na samoj stazi.

 

Panoramska vožnja žičarom

Panoramska žičara pruža mogućnost turistima da uživaju u najlepšem pogledu sa visine, dok se bezbedno voze trasom dugom 1.400 metara. Žičara vodi iznad jedne od najlepših staza do Pančićevog vrha i kreće se brzinom od 5m/s, a mogu je koristiti svi posetioci, uključujući i decu. Za jednu pojedinačnu vožnju potrebno je izdvojiti 350 dinara.

 

Sadržaji za decu na Kopaoniku

Najmlađi gosti Kopaonika takođe će pronaći razne užitke za sebe.

Tu je pre svega Avantura park Kopaonik, ukupne površine 2.000 metara kvadratnih, podeljen u tri bezbednosna nivoa za različite uzraste, sa raznim preprekama i stazama, penjalicama, visećim mrežama i mostovima, mini zip-lajnom, toboganima, zidom za penjanje i mnogim drugim sadržajima koje mogu koristiti deca i odrasli i to tokom cele godine. Karta za ulazak u Avantura park košta 450 dinara.

Od ostalih sadržaja za decu treba pomenuti dečije igralište sa kompletnim mobilijarom i rekvizitima, zatim streličarstvo, jahanje konja, a tokom zime otvara se i Dečiji grad u Dolini sportova. Što se tiče zimskih sportova, mališanima stoje na raspolaganju vrhunski instruktori skijanja i iznajmljivanje celokupne opreme, kao i uvek aktuelno sankanje. Deca mogu koristiti i veći broj plavih ski staza na Kopaniku.

 

Tjubing i zip lajn

Spuštanje gumom niz plastificiranu podlogu ili Tjubing je odličan i veoma popularan vid zabave za sve generacije. Staza radi preko cele godine, a cena za jednu vožnju je svega 100 dinara.

Vožnja zip-lajnom na Kopaoniku svideće se svim adrenalinskim zavisnicima. Dok se spuštate niz sajlu koja povezuje dva odredišta imaćete priliku da sa visine posmatrate najlepše planinske predele Kopaonika. Jedna vožnja košta 500 dinara. Početna stanica je locirana u pojasu između staza Malo jezero i Krst, a cilj je pored hotela Gorski u blizini pešačke staze koja voi ka hotelu Grand, odnosno hotelu Gray.

 

Bob na šinama (alpine coster)

Još jedan sadržaj koji je namenjen ljubiteljima adrenalinskih aktivnosti je svakako staza za bob. Dužina staze je oko 600 m, a postavljena je na 1 do 6 metara visine od tla i okružena je prelepim šumskim ambijentom, što čitav doživljaj čini još uzbudljivijim.

Iako je reč o ekstremnijoj aktivnosti, bob na šinama mogu koristiti i deca, ali isključivo u pratnji roditelja. Bob sanke su dvosedi, opremljeni sigurnosnim pojasevima, i kreću se maksimalnom brzniom od 40 km/h, radi veće bezbednosti. Cena pojedinačne vožnje je 500 dinara.

 

Paraglajding na Kopu

Ako želite da ostvarite vekovnu čovekovu težnju da leti kao ptica, i da iz fantastične lebdeće perspektive vidite sve lepote Kopaonika, onda je paraglajding prava stvar za vas. Ovaj adrenalinski sport moguć je na Kopaoniku vožnjom u tzv. tandem paraglajderu - što znači da ćete uživati u letu dok vas bezbedno vozi pilot.

Sa lokaliteta Orlove stene možete se vinuti u visine i do 3.000 metara, a dužina leta zavisi od vremenskih uslova. Obično se leti oko pola sata, ali pri idealnim vremenskim prilikama moguće je leteti i nekoliko sati i preći više desetina kilometara. Cene za vožnju paraglajderom se kreću u rasponu od 40 do 60 evra.

 

Planinski biciklizam

Na Kopaoniku postoji i Bajk park, za sve ljubitelje planinskog biciklizma, u čijem sklopu funkcionišu tri biciklističke staze:

· KGB staza dužine 2,1 km, namenjena početnicima,

· Srednje teška staza Struga, takođe duga 2,1 km,

· Mordor, teška staza namenjena iskusnim biciklistima.

Do vrha staza vodi žičara Pančićev vrh, koja je opremljena specijalnim držačima za bicikle. U Dolini sportova nalazi se i poligon za bicikliste, a rentiranje kompletne opreme moguće je na većem broju lokacija.

Novina su električni bicikli koju se iznajmljuju po ceni od 600 dinara na sat i odlična su opcija za opušteniji oblizaka Kopaonika.
Montain cart i Downhill skateboarding na Kopaoniku

Od adrenalinskih sadržaja treba pomenuti i Montain cart letnju varijantu sankanja na trotočkašima po specijalno dizajniranoj stazi, kao i Downhill vožnju skateboard-ima. Obe ove aktivnosti spadaju u ekstremne, i podrazumevaju obaveznu upotrebu zaštitne opreme – kacige, rukavica i štitnika. Montain cart se naplaćuje 500 dinara po satu.

 

Alpinizam na Kopaoniku

Za prave adrenalinske zavisnike jedan od najvećih izazova na Kopaoniku je alpinizam. Svi koji žele da se okušaju u ovoj ekstremnoj veštini mogu se obratiti klubovima ekstremnih sportova, gde mogu iznajmiti svu potrebnu opremu. Zajedno sa instruktorom na lokaciji Orlova stena možete isprobati različite tehnike alpinizma, poput spuštanja niz liticu ili prelaska užetom sa jedne stene na drugu.

 

Staze za pešačenje i planinarenje

Svi rekreativci i planinari koji žele da se do detalja upoznaju sa najvećim prirodnim lepotama Srebrne planine, tokom leta mogu da pođu na organizovanu turu nekom od brojnih pešačkih i avanturističkih staza. Sve ture kreću od turističkog kompleksa Sunčani vrhovi, a evo koje sve staze su vam na raspolaganju:

Hajdučica je srednje teška staza, dužine oko 20 km i uspona 415 m. Tura ovom stazom traje 7-8 sati.

Duboka je lakša staza i ima dužinu oko 8 km. Vreme potrebno za savladavanje ove staze je 4-5 sati hoda.

Nebeske stolice je jedna od najlepših staza, i jednim svojim delom vodi kroz dva rezervata prirode – Duboka i Suvo Rudište. Staza je srednje teške kategorije, njena dužina iznosi 12 km i prelazi se za 4-5 sati pešačenja.

Oštri krš je staza dužine 16 km. Vodi od turističkog kompleksa do planiskog vrha Gobelj. Iako je u pitanju srednje teška staza, ukoliko smatrate da ste sposobni za ovu avanturu, vaš trud će biti nagrađen nestvarnim pogledom ka Željinu, Goču i drugim obližnjim planinama kada se popnete na vrh . Vreme potrebno za savladavanje ove staze je oko 6 sati.

Treska je još jedna srednje teška staza, sa usponom od 450 metara i ukupnom dužinom 10 km. Tura traje oko 5 sati.

Tura Markove stene omogućiće vam da vidite jedan od najlepših prirodnih ambijenata na Kopaoniku – rezervat prirode Samokovska reka. Reč je o lakoj stazi namenjenoj svim rekreativcima, čak i onim najmanje veštim, sa usponom od svega 170 metara i dužinom od 5 km. Tura traje oko 3 sata.

Metođe je jedna od najtežih pešačkih staza na Kopaoniku. Duga je 13 km, ima uspon 853 m i prelazi se za 6 do 7 sati. Metođe je poznato narodno svetilište sa crkvom brvnarom koju vernici iz okolnih mesta tradicionalno posećuju 3. jula svake godine . Smešteno je usredi istoimenog rezervata prirode poznatog po velikom gejziru i prelepim listopadnim šumama.

Staza Jankove bare spada u srednje teške staze. Duga je oko 15 km, ima uspon 402 m i može se prepešačiti za 6 sati.

Staza Semeteško jezero je duga i teška. Potrebno je 8 do 10 sati hodanja da bi se savladao uspon od 850 metara i prešlo 18 km.

Josif Pančić transverzala Kopaonikom je pravi izazov za planinare i namenjena je najsmelijim i najspremnijim avanturistima. Reč je o teškoj, maratonskoj stazi dužine 46 km koja se prelazi za 18 do 22 sata.