supernova logo

Zašto je Ravna Planina sve popularnija skijaška destinacija

 

Ravna planina jedno je od omiljenih mesta za planinare i za one koji vole prirodu, jer ima planinarske staze okružene prirodom koja je bogata šumom, biljnim i životinjskim svetom. Takođe, pre nekoliko godina otvoreno je moderno skijalište, dostupno za sve posetioce, pa tako Ravna planina postaje sve popularnija među onima koji vole da uživaju u zimskim sportovima.

Ova planina nalazi se u Bosni i Hercegovini i prostire se između Paljanske kotline i olimpijske planine Jahorine. Sam ski centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale, koje je udaljeno dva kilometra od centra Pala, i svojim uređenim stazama privlači sve više skijaša. Pročitajte naredni tekst i saznajte zašto je Ravna planina sve popularnija skijaška destinacija.

 

Priroda Ravne planine

Kao što je navedeno ova planina poznata je po planinarskim stazama, zbog toga što tokom šetnje možete uživati u predivnom pogledu na prirodna bogatstva ove planine. U čarima Ravne planine tokom zimske sezone, od 2014. godine, mogu uživati i svi skijaši.

Naime, prošle godine otvorena je kabinska žičara, sa čije poslednje stanice skijaši, ali i oni koji posećuju Ravnu planinu van zimske sezone, mogu da uživaju u pogledu na Ogorjelicu i vrh susedne planine Jahorine.

 

Odlično uređene ski staze

Ravna planina nalazi se na nadmorskoj visini od 1,542 metara, i idealna je za skijaše, s obzirom na to da ima 7,500 metara ski staza koje su uređene po svetskim standardima. Glavna staza je duga 1,400 metara i koristi se za održavanje FIS trka. Takođe, ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke.

Tokom čitave zime obezbeđeni su idealni uslovi za skijaše, jer sve staze mogu biti veštački osnežene uz pomoć 11 topova. Takođe, ski centar ima ski lift, ski vrtić, kao i bebi lift, a odnedavno i prvu gondolu, koja u jednom satu može da preveze i do 2200 skijaša i predstavlja najveću žičaru na Balkanu.

Moderna gondola velikih kapaciteta predstavlja početnu fazu u povezivanju ski centra “Ravna planina” sa ski centrom u Jahorini. Cilj povezivanja ova dva skijališta je da svi posetioci mogu da se prevezu sa Ravne planine na Jahorinu, i obratno, po uzoru na druge svetske ski centre.

 

Vožnja na zip lajnu

Takođe, za sve one koji vole adrenalin, ski centar omogućava vožnju na zip lajnu dužine od oko 300 metara. Vožnju mogu probati adrenlinski zavisnici i svi oni koji vole ekstremne aktivnosti u prirodi tokom cele godine i tako dožive nezaboravno iskustvo.

 

Moderan ski centar

Ravna planina od ranije je poznata u Bosni i Hercegovini kao izletište u blizini Sarajeva, zbog svoje predivne prirode. Otvaranjem ski centra koji je uređen po uzoru na svetska skijališta, ova planina postala je dodatno atraktivna mnogobrojnim turistima.

U skladu sa svojim visokim standardima, ski centar ima školu skijanja, a svi posetioci mogu iznajmiti skije, pancerice, štapove, sanke ili komplet opreme po pristupačnim cenama. Takođe, ukoliko planirate da ove zime skijate na Ravnoj planini, možete nabaviti sezonske ski karte u pretprodaji sa popustom od 15 %. Pretprodaja ski pasa traje do kraja oktobra.

Takođe, ukoliko želite da napravite pauzu i odmorite, na samom skijalištu se nalazi restoran koji raspolaže sa 1000 mesta, ima kamin sala, kao i terasu koja se pruža čitavom dužinom restorana. Takođe, na skijalištu se nalazi besplatan parking dostupan svim poseticoima, koji takođe ima oko 1000 parking mesta.

Mnogi ovaj ski centar porede sa mondenskim ski centrima koji postoje u Francuskoj i Švajcarskoj, i čini se da je to sa razlogom, jer osim modernih staza, ski centar ima i web kamere. One su postavljene na početnoj stanici ski lifta sa pogledom na skijašku stazu, kao i na kabini poslednje stanice gondole, pored veštačkih jezera.

 

Noćno skijanje

Osim odličnih staza, mogućnosti osnežavanja staza, moderne gondole i ski škole, ovaj ski centar u svojoj ponudi ima i noćno skijanje koje predstavlja posebnu atrakciju za posetioce. Skijanje noću omogućeno je tokom zimske sezone svakog dana u trajanju od 18.30 do 21.30 časova.

 

Ravna planina nudi odličan smeštaj svojim posetiocima

Ukoliko planirate zimovanje na Ravnoj planini, možete pronaći odličan smeštaj u hotelima i apartmanima koji nude vrhunsku uslugu. Sobe u hotelima i apartmanima su veoma komforne, luksuzno opremljene, i u cenu je uglavnom uključen doručak.

Takođe, ako držite do srpske tradicije, postoji hotel koji nudi smeštaj u planinskoj kolibi koja je uređena u etno stilu, a enterijer je ukrašen predmetima srpske tradicije i kulture od kojih neki imaju muzejsku vrednost.

Zato, ukoliko želite da tokom zime nekoliko dana provedete uživajući u skijanju, ali i u domaćoj atmosferi uz odličnu hranu i piće, neka Ravna planina bude destinacija na kojoj ćete zimovati.

Predivna priroda, odlično uređene ski staze do kojih se dolazi kabinskom žičarom, moderan ski centar koji nudi adrenalinske sportove i udoban smeštaj sa razlogom poslednjih godina svrstavaju Ravnu planinu među popularne ski destinacije. Ukoliko želite da uživate u čarima ove planine tokom zime, rezervišite na vreme Vaš aranžman na Ravnoj planini.