supernova logo

Znamenitosti Bodruma koje ne smete da propustite

 

Bodrum je popularno letovalište u Turskoj, sa marinom punom jahti spremnih da isplove na Mediteran, prelepim zlatnim plažama, atrakcijama i antičkim znamenitosti, koje morate videti i doživeti. Centar Bodruma je gradić pun fotogeničnih, starih kuća svetlih boja, pa Bodrum letovanje svojom lepotom zaista čini sasvim posebnim iskustvom.

Nekada je Bodrum bio antički grad po imenu Halikarnas, a potom se, tokom Otomanske ere, pretvorio u ribarsko selo, ali već na polovini XX veka, Bodrum postaje letnja turistička destinacija sa koje mnogi odnose samo najlepše utiske. Danas, Bodrum je leti pun turista koji iz celog sveta dolaze da iskuse šarm ovog turskog letovališta.

Ako ste jedan od onih koji vole da uživanje na plaži ukombinuju sa upoznavanjem kulturno-istorijskih znamenitosti - Bodrum je pravi izbor za vas! U nastavku teksta navešćemo znamenitosti u Bodrumu koje ne smete da propustite i ne vidite tokom letovanja!

 

Tvrđava Sv. Petra - veličanstvena tvrđava duge i burne istorije

Smeštena kraj samog mora, tvrđava Svetog Petra nalazi se na samom vrhu spiska kada je reč o znamenitostima koje u Bodrumu ne smete propustiti! Osnovna struktura tvrđave izgrađena je između 1402. i 1437. godine od strane vitezova Hospitalaca, a vitezovi najrazličitijih nacionalnosti branili su određene delove ove tvrđave u srednjevekovnom periodu.

U današnje vreme, kule ove tvrđave nazivamo: Francuska kula i Engleska kula, a druge kule tvrđave posvećene su ostalim državama.

Tokom vladavine otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, tvrđava je prešla u tursko vlasništvo i u njenoj unutrašnjosti izgrađena je džamija, dok se danas u njenom unutrašnjem delu nalazi Muzel podvodne arheologije. Nema sumnje da tvrđava Sv. Petra baštini bogato istorijsko nasleđe ovog grada, ali i čitave regije. Obavezno je obiđite!

 

Podvodna arheologija - muzej u kome ćete uživati

Kada je u pitanju Bodrum znamenitosti nisu samo one sa kopna, već i podvodne! Muzej podvodne arheologije Bodruma je potpuno brilijantan, smešten je unutar tvrđave Sv. Petra, a morate ga obići, iako možda niste pasionirani ljubitelj podvodnog sveta i njegovih artefakta!

Eksponati su izloženi jasno i dobro su organizovani, a upotpunjuju ih multimedijalni ekrani koji bolje objašnjavaju i gostima približavaju podvodnu arheologiju i same eksponate.

Nakon ulaza i ogromne kolekcije amfora koju ćete videti, ući ćete u poseban deo koji prikazuje šesnaestometarni brod koji je potpoljen još 1025. godine. Sem ovog, očekuje vas još mnogo iznenađenja i zanimljivih eksponata u kojima ćete sigurno uživati. Ako ste se u Bodrum uputili sa mališanima - obavezno obiđite muzej sa njima, biće oduševljeni!

 

Mauzolej kralju Mauzolu - svetsko čudo antike

Mauzolej ne izgleda sasvim celovito poslednjih nekoliko vekova, pa ćete prilikom obilaska morati da uključite kliker, ili pogledate fotografiju da biste shvatili kako je veličanstveno nekada izgledao!

Mauzolej je izgrađen u Halikarnasu (antičko ime Bodruma), a projektovan od strane arhitekte Pytheos, kao mesto za počinak kralja Mauzola (376-353 p.n.e.). Kada je završen, impresivna struktura mauzoleja i njegovih kula iznosila je oko 46 metara, a dekorisana je veličanstvenim ukrasima koje su izrađivali najproslavljeniji Helenski skulptori.

Ovom mauzoleju vremenom su štetu nanosili brojni zemljotresi, a dokrajčili su ga vitezovi Hospitalci, koji su iskoristili kamene blokove mauzoleja kako bi sagradili tvrđavu Svetog Petra.

Mauzolej kralju Mauzolu mnogi znaju pod nazivom Mauzolej u Halikarnasu, a on se nalazi na listi 7 svetskih čuda starog sveta, pa ga obavezno obiđite jer ne samo da predstavlja Bodrum znamenitosti već i svetski poznatu atrakciju!

 

Mindska kapija - antička kapija Halikarnasa

Jedna od najvažnijih istorijskih ostataka Halikarnasa upravo je Mindska kapija, koja je i poslednji komad istorije koji podseća na kralja Mauzola, a bila je deo antičkih zidina koje su okruživale Bodrum i bile dužine od oko 7 km.

Za turiste koji uživaju u šetnji i istraživanju istorije, mnogo je malih antičkih ostataka, koji se nalaze u blizini Mindske kapije, pa i njih mogu videti i obići. Za obilazak Mindske kapije i njene okoline, neće vam trebati duže od sat vremena, pa ostatak dana možete provesti na plaži ili u obilasku ostalih Bodrum znamenitosti.
Bodrumski teatar - antičko pozorište koje je i danas mesto održavanja predstava

Bodrumski antički teatar je možda mali po starim standardima Rimskog carstva, ali je prelepo obnovljen, a pogled koji se pruža sa viših nivoa, na planine i proplanke, je veličanstven.

U vreme dok je ovo pozorište funkcionisalo, moglo je da primi 13,000 posetilaca, a i danas se u njemu organizuju manifestacije i koncerti! Proverite da li ima aktuelnog događaja u ovom antičkom pozorištu u vreme kada ćete biti u na letovanju u Bodrumu.

Ako budete imali sreće, uživanje u koncertu ili predstavi - ovo će potpuno dočarati sliku kako je to izgledalo u vreme antike i ere Halikarnasa.
Istražite Stari grad Bodruma

Odmah iza tvrđave Svetog Petra, nalazi se najinteresantnije naselje u Bodrumu - Stari grad. Bele kuće stare gradnje, smeštene kraj mora, izgledaju kao prizor sa najlepše razglednice, a sigurno ćete, šetajući, uživati u ovom prizoru.

Veliki deo Bodruma je modernizovan, pa je ovo jedan od retkih delova letovališta koji u potpunosti dočarava atmosferu ribarskog sela, koje je Bodrum i bio pre nego što je turizam odlučio da se useli na ovo područje. Stari grad ima puno kafića i butika u kojima možete uživati, a predstavlja izuzetno šarmantno mesto i raj za ljubitelje fotografije i fotografisanja.

Bodrum znamenitosti zaista čine neverovatnim! Bogato istorijsko nasleđe ovog obalskog turskog gradića daje mu sasvim poseban šmek i udovoljava vašoj potrebi za saznavanjem novih i zanimljivih istorijskih činjenica tokom odmora.

Rezervišite Supernova aranžman za letovanje u Bodrumu na vreme i stvorite najlepše uspomene na ovom letovalištu upoznavajući njeno veličanstvo - antiku!